HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.04.22. 17:16 Gelso

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő: Annakönyv – A kezdetek (Anna, Peti és Gergő 9.)

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő: Annakönyv – A kezdetek (Anna, Peti és Gergő 9.)

Kerénynek hozta a Jézuska 2013-ban.

apg-rozsasz.jpg

Nálunk ez az AnnaPetiGergő-rajongás a kisebbik fiamnak köszönhető – azt hittem, hogy mivel fiaim vannak, ezek a könyvek nálunk nem jelennek meg… ááá, nem, nem így lett.
Nem gyarapítom a fanyalgók sorát, mert a gyerekeknek tetszik, és őszintén szólva engem is szórakoztat – hiszen velünk is megtörténnek/megtörténhetnek hasonló történetek, jó ötleteket lophatok (pl. a szőlő jelmez következő farsangra) és én még így sem tudok rajzolni – szóval még rajzban is korrepetálhatom magam, mert ezeket a rajzokat még én is utánozhatom.
A fényképfal ötlete sem áll tőlünk távol, szerintem nem csak a mi, és a szerzőnő otthonában van ilyen, hanem akiknek gyerekeik vannak és szép családi életet élnek, azok igénylik is, hogy mindig a gyerekeikkel vegyék körül magukat.
Számomra is érdekes, de a gyerekeim is érdeklődve figyelik azt, ahogyan gyarapodik történetről történetre a falon lévő fotók száma…
Azért is húzódott el a könyv olvasása, mert végtelenül takarékoskodni kell a történetekkel, hogy ne fogyjanak el. És nem azért van ez, mert nem igényelnek más félét – kapnak is a gyerekeim modernet, régebbit, kortársat, magyart és idegent, népmesét, műmesét, verset, találóst stb. mégis kérnek ilyet is és olyat is. Nincs olyan gyerek, szerintem, ill. én ezt tapasztalom, aki csak ezt és csak azt kérné. A mi estéinken megférnek egymással Bartosék történetei, Thomas-, Noddy, Pat, Sam stb. kalandjai, magyar és más népek meséi. Gyerekkorom rajzfilmtörténetei vagy az ő napjaik rajzfilmjeikből megjelent mesekönyvek meséi.
Úgy érzem, a mesék, ha maguk köré gyűjtik a családot, betöltik küldetésüket, mert elvarázsolnak, elgondolkodtatnak, elvisznek a régi emlékeinkhez, fantáziánkat dolgoztatják… stb. stb.
És mindezeknek csak mi és a gyerekek vagyunk a haszonélvezői.
És ha erről még szóbeli beszámoló vagy is rajz is születik – szerencsésnek is nevezhetjük magunkat.

Igazán büszke lehet magára ez a család, mert mindent annyira szépen össze tudnak hangolni.

Pár nap múlva Anya és Anna hazatértek a kórházból.
– Anya lettem! – gondolta Anya, amikor kilépett a kórház kapuján. Úgy érezte, mintha szárnyai nőttek volna a boldogságtól. Mintha mosolyogtak volna a fák, a felhők, a bokrok, a levelek is.

17. oldal

 

Anya sokszor megállapította magában, hogy nem könnyű két gyerekkel közlekedni. Később belátta, hogy hárommal még nehezebb…

117. oldal

 

A nehéz hónapok alatt Anya rájött, hogy a gyereknevelés bizony nagyon fárasztó dolog. Fárasztó, de mégis szebb, mint bármi más a világon!

55. oldal

Lassanként rájött, hogy nem számít, ha elrontja a pelenkázást, ha ügyetlenül öltöztet vagy rendetlen a lakás. A kisbabának egyetlen dolog fontos csupán: a szüleik biztonságot adó szeretete.

37. oldal

komment


süti beállítások módosítása