HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2019.11.08. 15:19 Gelso

Szabó Magda: A pillanat

Szabó Magda: A pillanat

pill.jpg

Sajnos, vagy nem – de nagyon örülök, hogy végeztem A pillanat olvasásával – amely számomra nem egy pillanatig tartott…nagyon elhúztam, sokat szenvedtem, szinte sosem nyitottam ki érdeklődéssel és komoly odafordulással – ezért elnézést is kérek Szabó Magdától, és magától Creusától.
Valójában bennem van a hiba, mert minden bizonnyal nem megfelelő könyvet választottam, viszont a Szabó Magda kihívást szerettem volna teljesíteni.
Nagyon távol áll tőlem ez a korszak, és abban is tévedtem, hogy talán Szabó Magda segít azt közelebb hozni, amelyhez minden tökéletes volt az ő részéről: zseniális ötlet áll a középpontban, egy nő alakjának, fontosságának, intelligenciájának, okosságának, műveltségének, talpraesettségének, belevalóságának elénk helyezésével tulajdonképpen a háttérbe szorított, soha jelentőséget nem kapó, figyelmen kívül hagyott  k szólalnak meg és bizonyítják be, hogy nem minden a férfi, nem minden a fegyver, a „kegyesatyaság” – kellő ésszel, tudással, csiszoltsággal, intelligenciával megvalósíthatjuk önmagunkat.
Creusa alakja számomra lenyűgöző, (ha tényleg élt volna) zseniális, tájékozott, művelt, okos, talpraesett, taktikus személyiség lehetett (volna) – mély önuralommal, belső fékekkel, másokra kész odafigyeléssel. Kiváló politikus válhatott (volna) belőle – akkor is és napjainkban is.
Tele nemes gondolatokkal, nemes, törhetetlen viselkedéssel, jó és hasznos emberi tulajdonságokkal; higgadt, összeszedett, átgondolt, megfontolt, és mindig megfelelő választásokkal/válaszokkal az adott pillanat-okban. Jó ember, jó anya. Akire mindenben lehet számítani. Aki emellett azért nincs híján az iróniának, szarkazmusnak, aki sosem volt előtérben, mégis kihasználta az élet/történelem adta megfelelő pillanatot és utat engedett a benne rejtőző összes elfojtott feszültségnek és panasznak. valójában ez a könyv az ő lényének megvallása, elénktárása – gátnélküli, elénk ömlő szóáradat. Creusa egy a korábbi életét igen kritikusan szemlélő, reálisan látó, igaz nem indulat- és érzelemmentesen értékelő „csodanő”, és tapasztalataiból hasznosan építkező tökéletesen „uralkodó” mindig a megfelelő válaszokkal.
Ugyanakkor megtudhatjuk, hogy nő is – aki, bár az adott pillanat nyújtotta szerepbe önként bújik, és eleinte élvezi azt, de végül szenved is…

Kedvenc részeim a regény közepén találhatóak, ilyen pl. az Oktatás vagy Az örökség.
Összességében számomra kettős és fura viszony ez az olvasás – nem szerettem, ugyanakkor Creusa alakja lenyűgözött.

@Mariann_Czenema Kategóriák között Szabó Magdával kihívás teljesítéséhez ez az utolsó olvasásom – és azt, hiszem, most egy jó darabig nem fogok Szabó Magdát olvasni, mert bárhogyan is szerettem volna, nem tudtam hozzá – az ifjúsági regényein kívül – közel kerülni.

komment


süti beállítások módosítása