HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.01.24. 10:54 Gelso

Molnár Ferenc Liliom és Egy gazdátlan csónak története

Molnár Ferenc Liliom

Szívem nehéz, de azért vigyorog is picit – és Liliom ezt akarná, hogy picit keserű szájízzel, picit nehéz szívvel, de nevessünk a viccein… ha akkor éltem volna, biztosan kimentem volna a wurstliba és felültem volna a körhintára, meglehet – de Muskátné ezt biztosan jobban tudja – a Liliom kedvéért… és ha barátném lett volna a Mari, jókat mosolyogtam volna a Húúúgón, meg meglehet, még néha majd'kipukkantam volna a röhögéstől és a markomba rejtettem volna az arcomat, de nagyon örültem volna a barátném szerencséjén, és életének jóra fordulásán.

Láttam a kilencvenes évek elején valamelyik szegedi színházban már vendégművészként játszotta Nemcsák Károly Liliomot – nem tudtam ettől a képtől elvonatkoztatni – olvasás közben végig őt láttam…
Jó volt olvasni.
Ficsur nem csodálom, hogy elbujdokolt a világ szeme elől…

@Bogas Tegyünk monoklit! kihívására, az első olvasásom egy tetszőleges dráma – innen olvastam : http://www.archive.org/stream/liliomegycsirkef00moln#page/n3/mode/2up

Karcok:

Megmondaná nekem valaki, mi az a cehelli?
http://www.archive.org/stream/liliomegycsirkef00moln#page/48/mode/2up

Leszedegette a gyufáról a mérgező gyúlékony kémiai anyagot és folyadékkal megitta.

"gyufát inni"
Múlt század elején a cselédlányok, mikor öngyilkosok akartak lenni, leoldották a gyufavégeket, mert az volt a legkönnyebben hozzáférhető méreg. Gyufát inni, annyit tesz, mint megmérgezni magát.

baccarat – kártyajáték (78.o.)
http://kaszinok.org/utmutatok/baccarat_utmutato-57.html

Molnár Ferenc: Egy gazdátlan csónak története

csonak.jpg

Ó, ez a drága, naiv Pirkó!!! Szegény „anyátlan-apátlan” "árva"…
Persze nem az, de az egész történet olvasása alatt ez a gondolat motoszkált bennem: anya utazgat, őt pedig más családra sózza, komoly, felnőtt(es) problémák foglalkoztatják, komoly, felnőtt irodalmat (Heinet) olvas, ami miatt (is) felnőtt(es) érzelmeket él át, él meg – és mindezeknek a megoldásában, rendezésében oly magára van utalva, mint egy árva gyerek, akinek senkije nincsen, és nincs kihez tanácsért fordulnia…
Ehhez még ha hozzájön a szerelem… akkor minden még inkább reménytelenebbé válik
Csoda, hogy el akar tűnni egy bonyolult és tragikus helyzetből?

@Bogas Tegyünk monoklit! kihívására, ez a második olvasásom egy kevésbé ismert/olvasott prózai mű.
Köszönöm a kihívást! :-)

@Véda karca:

"A Margitsziget a világ legérdekesebb szigeteinek egyike. A közepén titokzatos őserdő, ahol úttalan utak közt, évszázados fák alatt mohlepte romfalak merednek az égbe. Ha föllebb megy az ember nagyúri parkot lát, hatalmas angol pázsittal. Még följebb nyaralóhelynek látszik, gondosan öntözött virágágyak veszik körül a kedves kis villákat, s messziről ide hallatszik a cigányzene.
A vendéglőnél már város volt. Ott áll a szürke kis szálló, pincérek futkosnak s nagy társaságok söröznek az asztalok körül. A kis szálló mögött kezdődik a falu. Itt van a jégverem, itt jobbára nem tollas-kalapos hölgyek járnak, hanem fehér kötényes szakácsnék, itt széna illatot hoz a szellő, talicskát tol a béresgyerek, s a jégvermen túl tizenegy igazi tehén lakik egy igazi istállóban, amely körül nem főkertészi felügyelet alatt álló virágágyak terülnek el, hanem gaz nő a szénaboglyák között, s szabadon hajtják ágaikat a bokrok, s nincs kavicsos út, hanem fehér fényes homok, amely egészen leér a Dunáig.
Itt cselédekkel találkozik az ember s gyakran látni, amint a tehenes ingujjban incselkedik a vendéglőbeli szakácsnékkal. Szóval a kis szálló mögött már vidéken van az ember, s valóságos népéletet lát, tehénbőgést hall, s örömmel nézheti, amint a főpincér fiai a szénában henteregnek."

 

komment


süti beállítások módosítása