HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2020.02.14. 16:48 Gelso

Mészöly Ágnes · Molnár T. Eszter: Az ​emberek országa - Kalaallit Nunaat

Mészöly Ágnes · Molnár T. Eszter: Az ​emberek országa - Kalaallit Nunaat

emberek.jpg

Állítólag tudom magamról, hogy sem az utópiát sem a sci-fit nem szeretem – aztán Zágoni Balázs Gömbje jó két évvel ezelőtt ezt megkérdőjelezte; az idő múlásával nem kerestem az ilyen témában íródott könyveket – és most ismét szerencsésen szembesültem eggyel – igaz, ami igaz, időközben helyére került a műfaji besorolás, már nem sci-fi, hanem @Annamarie frappáns szóalkotásával eme regény műfaja: a cli-fi*.
Sajnálom a borítót, ami igazán ridegre sikeredett – de valójában a klímaváltozás miatti felmelegedés (80 fokos napi hőmérséklet van igen sok helyen a Földön) ellenére a regényben ábrázolt világ is igen rideg – így valahogy még meg is értem… de mégis valamiért taszító… Talán jobb lett volna olyan borító, ami a gyerekek/felnőttek kezében is marasztalja a könyvet.
És hogy mit is olvastam itt fényévekkel, de legalább 650 évvel később a maihoz képest?Eleinte azt hittem ez egy szép családregény lesz valamilyen módon elképzelt és szavakkal elénk festett Jövőben. Aztán most, amióta befejeztem egyre inkább azt érzem, hogy ez a könyv a szeretet, a kitartás, a bizalom, az egymásért élés, az áldozathozatal, a barátság, a hit – szóval számomra a legtöbbet jelentő és a legszebb érzések és értékek regénye.
Gyönyörű!
Elmondhatom, hogy alig van a regényben negatív szereplő; (talán az anyától vártam többet, nekem az anya alakja „nem volt elég” – meglehet az ideológia, a mozgalom, a bizalmatlanság, a túlzott óvatosság, vagy a kiszolgáltatottság miatt).
Nagyon megkedveltem a gyerekeket, Umiát, Nanoukot, Oorsit – valóban Oorsinál látványos a jellemfejlődés, de nem kisebb az Umiánál vagy Nanoukná sem. Talán Yukánál nem volt erre elég idő. Lenyűgöző bátorságuknak, tettrekészségüknek, az összetartozásuknak, az egységüknek, az intelligens vitáiknak tanújának lenni; annak, hogy azonnal képesek felmérni a helyzetet, reagálni, és a lehető legjobban dönteni. Elképesztő, ahogyan megtanulták a stratégiákat…
Míg Oorsi alakja a közösségért, a Másikért való stratégiai harcban teljesedett ki, addig Umia és Nanouk a testvéri szeretet felfedezői és kiemelkedő bizonyítékai. Yuka pedig alig tízévesen már tudja, hogyan tudja tudását, ismereteit és pusztán magas intelligenciáját feltétetel nélkül a közösség hasznára fordítani – önként és önzetlenül.
Yuka alakja a legkevésbé elképzelhető számomra SPOILER.
Az anyán, Inuksukon, kívül talán Kallik alakja is kevéssé volt kidolgozva – de azt is írhatnám, hogy számomra sok titok bent ragadt még róla – jobban örültem volna, ha több kézzelfoghatót, konkrétabb információt is megtudhattam volna még alakjáról. mert a regénybeli első felbukkanáskor igazán szimpatikusnak tűnt. A felnőttek közül Tootega és a rövid időre felbukkanó Todzseki is pozitív hősök.
Nagyon örülök, hogy kezembe került ez a könyv! És még inkább örülök annak, hogy el is olvastam. Sok kedvenc részem volt, hol a kalandok, hol a talpraesett gyerekek cselekedetei, hol pusztán az ébredező/felfedezett érzelmek miatt.
Kedvenc szereplőm Umia volt, a tudatos, mindig tisztán látni kívánó mentális harcos, szellemi vezetőnek termett lány – emlékeztetett valakire. És Nanouk is szívemhez közeli – a bátor lázadó, aki nem szégyelli újra felfedezett érzéseit..

„Az érzés, ami átcsapott rajta, amikor összekapcsolódott a tekintete anyjáéval, semmihez nem volt hasonlítható (…) Elementáris erő volt, természeti törvény, amit képtelen volt kontrollálni, ahogy a vasreszelék sem dönthet, hova esik, ha mágnes közelébe szórják. Amikor megölelte az asszonyt, egy pillanatra csend, béke és tökéletesség vette körül, mintha minden a helyére került volna, de csak azért hogy utána még fájdalmasabban marcangolják a kérdések és a kétségek. Most viszont hála a három pár bakancs ritmusának végre képes volt újra gondolkodni.” 302. old.

„a nem sokkal több, mint a semmi” 448. old.

Mindenkit a hetediktől felfelé korosztályból erre ösztönzök és kapacitálok: olvassatok cli-fi irodalmat: olvassátok az Emberek országát és mellette a Gömböt is!
Csak nyerhettek vele, mint ahogyan én is nyertem! Bármennyire is hihetetlen ez nekem!
                                                    __

SPOILER - De kérlek, áruljátok el nekem, ki az a Laura Spencer??? Hogy került be, milyen alapon van ebben a könyvben? Annyit tudok, hogy egy színésznő, a másik két színész: John Wayne, Clint Eastwood említését még valahogy értem, de az övét nem

*"Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction,"

  

komment


süti beállítások módosítása