HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2019.11.29. 12:31 Gelso

Galla Miklós: Különbusz ​Kristóf, avagy száz csónak is egy a vége

Galla Miklós: Különbusz ​Kristóf, avagy száz csónak is egy a vége

A nagy szóvicckönyv

galla.jpg

Kapcsolatunk Gallával nagyon vegyes, de összességében inkább jó és pozitív, mint rossz és negatív. Ezt a könyvét is a nyáron a nyaralás alkalmával egy hirtelen ötlettől vezérelve vettem meg, mert nagyon tetszett a címe: Különbusz Kristóf első olvasásra megvett. és a szavai is, hiába hogy száz csónak, mégis vége…
Nagyon jó is, hogy vége, és nagyon rossz is.
A könyv első felébe bele- és elfáradtam; nagyon fárasztó viccek, ahogy Galla is – imádom és mindig az első kép róla, ami bennem megjelenik a Attiláék zenekarának felkonferálása a Csinibabában megrendezett Ki-mi-tud?-on.
Amúgy jó volt lefáradni ezeken a kép- és szóvicceken.
A könyv fele inkább tetszett, picit többet megtudtam Galláról, érdekes adalékokat: pl. éltek Tanzániában, ő sem szerette az oroszt a gimiben, ő fordította magyarra a Monthy Python minden epizódját, de pályafutását popzenei újságíróként kezdte, még (egyébként egy jóképű fiatalkori) fotót is mutat középiskolás korából. meg voltam győződve Laár Andrással való sziklaszilárd barátságáról, de az őszintén meglepett, hogy majd 18 évnyi mosolyszünet is volt benne. A kötet második felében közölt rövid jelenetek tetszettek (továbbra is nagyon de jó értelemben fárasztóak) legkedvesebb a Fokhagyma – simán előadnám végzősként szalag (vagy gomb-)avatón. A Nem semmi éttermet szintén. Később érdekes kis jegyzetemlékek emlékjegyzetek következtek, amiben megtudhattuk, pl. hogyan lepleződtek le az egykori NDK-sok, akik NSZK-tévéadást nézték, vagy hogy mért dől az egész család a „Feni a kaszát” mondaton vagy éppen hogyan beszélt E r dős Péte r a Hanglemezgyárban, és tetszett a Derrick írás is. a könyv belső borítójára került képek pedig levezetésnek kiválóak – képjóga.
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, tetszett, és jól szórakoztam.
Ember(ibb)közelségbe került vele Galla Miklós hozzám.

„A részletekre való odafigyelés egyenlő a tehetséggel.” (Hitchock)

„Petőfiéknél az ajtót az Anyám tyúkja be.”

 

komment


süti beállítások módosítása