HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.04.30. 00:24 Gelso

Illés Andrea: Királylányos könyv

Illés Andrea: Királylányos könyv

kir_1.jpg

 Nagyon szép könyv, örülök, hogy mégis felnyitottam, és bár más kaptam, mint amire számítottam – gondolom a cím vitt kissé félre – ezt talán most jobban is élveztem.
Örültem a sok hírességnek, akik közül több is ismeretlen volt számomra, az ismerőseknek is mondhatni a neve volt ismerős, de a történetüket szívesen olvastam. Igazi hiánypótló könyv a kiskamaszok könyvpiacán, jó kezdeményezés, jó lenne folytatni, vagy hasonló tematikus kötetek kiadásán elgondolkodni/szervezni/tervezni.
Alsósok közül inkább csak a felsőbb, pl. negyedikes korosztályú, nagyon kifinomult, érett olvasási ízlésű – főleg lányolvasóknak ajánlanám. Igaz, a könyv címe megtévesztő, nem igazán mesék ezek, hanem inkább mesés történetek, tények rövid, tömör átadására törekvő leírások, ismertetések, rövid élettörténetek. Olyan ismert női egyéniségekhez visznek közelebb, mint pl. Sisi, vagy a rajzfilmből ismert Pokahontasz, vagy a 8-10 éves korosztály körében talán teljesen ismeretlen Börte, Dzsingu, Theodelinde, Mumtáz Mahal. Olyan ismertebb női hírességekhez és velük együtt tőlünk távoli országukba és kultúrájukba kalauzol el, amelyekről ötödikben az új tantárgy, a történelem óra kapcsán is csak kiegészítő ismeretként hallhatnak meg a gyerekek (Szemiramisz, Nofertiti, Árpád-házi Szent Erzsébet, I. Erzsébet). Sok kislány molyolvasó révedezhet el egy-egy ilyen történelmi vagy egzotikus környezetben zajló életről. Jó volt ismét regéket/mondákat olvasni, és érdekességeket egy-egy uralkodónő kultúrájával kapcsolatban. (pl. hennafestésről, egyiptomi szépségápolásról, gésákról, a vaskoronáról, a világ hét csodájáról, lányrablásról, kalózokról, a hálaadási pulykáról vagy épp egy fitt uralkodóról stb.)
Nagyon tetszettek egy-egy híresség élettörténetét bemutató tömör leírások és az azokat kiegészítő ismeret és civilizációtörténetes adalékok. Ezeket mindenki inkább megjegyzi, mint érdekességeket, jelentősen gazdagítja az ötödikes gyerekek történelemtudását ill. megkockáztatom, hogy a történelem tantárgy megkedveléséhez is hozzájárulhat ez a gyönyörű kivitelezésű könyv.
Gazdagon illusztrált, erényének tartom, hogy egy teljes oldalt betöltenek a női nagyságokat ábrázoló rajzok.
Inkább negyedikeseknek és lányoknak ajánlom, és ötödikes gyerekeknek, még szorgalmi vagy kiselőadás készítéséhez is – de érzékeny ízlésű felnőttek, szülők, könyvtárosok is észrevehetik és kézbeadhatják .

@Sicc értékelésében írja, hogy „élvezettel olvastam. Csak egy baj van vele…mindig olvastam volna mégmégmég…” valahogy én is így voltam vele amikor becsuktam a könyvet; és még szerettem volna ilyen különleges személyekkel ismerkedni. De valljuk meg, ilyen korosztálynak ez a 10 könyvben szereplő „mennyiség” ennek a korosztálynak egy egészséges egyensúly. Úgyhogy a könyvvel nincs semmi baj, csak a mi tudásszomjunk növekedett meg… :-D

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

UI. A Theodelinda levese elgondolkodtatott, mert semmi vonatkozást nem találtam róla Monzát illetően olasz területről meg végképp semmit. Pedig a receptet valahonnan biztos előszedhette a szerző. Rátaláltam egy angol változatra,http://www.apathtolunch.com/2011/02/soup-of-theodolinda…
de sajnos nem látom az olasz/itáliai vonatkozást.
A Monzai rizottó viszont létezik!: http://receptmegoszto.hu/monzai-rizotto-risotto-alla-mo…
A levest elkészítettem csemege és csípős cserkészkolbásszal, megéri kipróbálni – finom!

 

komment


süti beállítások módosítása