HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2015.12.28. 23:52 Gelso

Milena Lamarová · Olga Herbenová · Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

Milena Lamarová · Olga Herbenová · Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig

kepes-divatt.jpg

 Nagyon tetszett a könyv, nagyon alapos és igen részletes gyűjtemény még akkor is, ha régi. Egyáltalán nem éreztem avíttnak, bár az is igaz, hogy nem értek a divathoz, az öltözködés történetéhez meg még annyit sem.
Jó lett volna, ha eleve a képek színesben járulnak a kötetbe, így fekete-fehéren is nagyon érdekes és tanulságos, ízléses, de valahogy jó lett volna színesben látni a ruhákat, kiegészítőket, frizurákat.
A kisfiamnak történelem órára kezdtünk el kiselőadásokat készíteni belőle, aztán megláttam @R Divattörténet /XIX. század/ c. kihívását és nem hagytam abba az olvasást.
Nagyon érdekesnek tartottam, hasznosnak a könyv második felében lévő, a történeti áttekintést követő, külön fejezetet a ruha részek ill. kiegészítők változásairól, fejlődéséről pl. frizura-hajviselet, szakáll-bajusz, fejfedők-fátylak, gallér, nyakkendő, ruhaujjak, kézelő, öv-vállszalag, és kiegészítők: kesztyűk, legyezők, napernyők, ékszerek, harisnya-cipő stb. stb.
Nagyon fontos az is, hogy a képek mellett nem csak az adott kép alkotója és címe, hanem rövid, az adott korról, korszakról ill. stílusról szóló leíráshoz illeszkedő, a megfelelő képhez kapcsolódó magyarázat is található. A fejezeteket ezekkel együtt célszerű olvasni, mert a képek sok leírást tesznek helyre és láttatják, amit szükséges.
Legmeghökkentőbb nem is a ruhákat, hanem a frizurákat tekintve a rokokó hajviselet volt, aztán az, hogy pl. a krinolin milyen hosszú életet élhetett a divat története során. A férfiaknak milyen hamar „szerencséjük lehetett” és egyszerűsödött a ruhatáruk nadrág-ing-mellény-zakó-kabát fő részekre, míg a nőknek erre még várni kellett. A szemnek legkellemesebb női viselet számomra Napóleon korában kezdődött, és az empíre-ben folytatódott, bár nekem ott túlzásba ment már a fodor, és a ruháravaló díszek, majd a két világháború közti időszak hölgyei ruhatárai voltak még ily hasonlóan szépek…
Szóval nagyon kellemes olvasmányélmény volt, és sajnálom, hogy igazából nem tudok belemélyedni. Sem ismeretem, sem előtanulmányom nincs.

komment


süti beállítások módosítása