HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.09.11. 21:27 Gelso

Delfines kihívás margójára

 

Delfines kihívás margójára

http://moly.hu/polcok/delfin

@Ciccnyog Nosztalgiázzunk, avagy olvassunk Delfin Könyveket! kihívására…

A kihívás ideje alatt legalább 10 kötetet kell elolvasni!
A kihívás vége: 2014. augusztus 31., ekkor lesz 50 éve, hogy – ha nem is napra, de legalább évre pontosan – megjelent az első Delfin könyv, az Országúton, Indiában.
(Elkezdődött 2011. augusztus 31., 18:26)
http://moly.hu/polcok/t-3

Az elolvasott könyvek listája (idősorrendben):


1/ Kende Sándor: Lusta Emmi és az indián
2/ Nemere István: A fantasztikus nagynéni
3/ Nemere István: A várúr fia
4/ Nemere István: A titokzatos padlás
5/ Padisák Mihály: Éljen a száműzetés!
6/ Szürke Bagoly: Két kicsi hód
7/ Csukás István: Nyár a szigeten
8/ Padisák Mihály: A csúcs mindig fölöttünk van
9/ Szentiványi Jenő: A görög gálya titka
10/ Simai Mihály: A sólymok szabadnak születnek

A tíz könyv közül 6 db volt teljesen új, ismeretlen olvasás, a többi 4 újraolvasás.
Az újraolvasásokban nem csalódtam, aminek így visszagondolva – örülök.
Talán fura, vagy csak véletlenül jött így össze, mindössze egy kötetre esett választásom, aminek külföldi a szerzője, és ami még inkább meglepett: nincs közte női szerző.
A Nosztalgiázzunk, avagy olvassunk Delfin Könyveket! kihívásnak köszönhetően bepótoltam olyan könyveket, amelyekkel teljessé tettem a korábban olvasott, de hiányos sorozatokat: Kanóc, Lusta Emmi vagy a Nemere-könyvek, és elolvastam olyan könyvet, aminek csak a film változatát ismertem.
Továbbra is kedvelem Padisák Mihályt, akit kamaszként szerettem meg, és válik egyre teljesebbé a Csukás-életmű, bár kétségkívül még jócskán akad általam olvasatlan könyve.
Kilenc kötet főszereplői alapvetően a gyerekek, de került a választottak közé történelmi-felfedezős kalandregény.
Négy könyvben bukkan fel a Balaton, egy Horvátországban játszódik, mindkettő számomra kedves emlékeket idéző helyszín. Egy könyv főszereplője a Magas-Tátra, és a Pepita utcai általános iskola természetjárói és sziklamászói. A Duna-parti X-szigeten pedig majd szeretnék megfordulni. Az ókori helyszínekre, ill. megszemlélni az elsüllyedt és feltárt kincseket pedig csak remélem, hogy egyszer sikerül saját szememmel is megnézni.
Kettő könyvben kapnak kiemelkedő szerepet az állatok: hódok illetve kerecsensólymok, míg a korábban megemlítettben egy növény lesz fontos: a havasi gyopár.
Nyolc könyv játszódik nyáron, vagy a nyári szünetben. (De lehet, hogy a másik kettő is.)
Új, eddig számomra ismeretlen szerzőt ismertem meg: Simai Mihályt.

Minden, a kihívás keretében elolvasott könyvről külön-külön értékelés íródott.

komment


süti beállítások módosítása