HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.04.20. 23:19 Gelso

Claudio Magris: Egy másik tenger

Nagyon szép, elgondolkodtató és felkavaró könyv is egyben – bár vékonyka, mégsem könnyű olvasmány. Nagyon sok minden kavarog benne és kerül előtérbe – individuális szabadság, hol kezdődik, van-e ilyen? Etnikai konfliktusok, sokféle (zsidó, szláv, kommunista, partizán, Tito-követők) üldöz(tet)ései, háborús időszak, ami senkinek nem könnyű, amikor határok rajzolódnak újjá, és az ember(ke), a kis pont – a sok borzalom, a megmaradás, a túlélés közbeni igyekezetben egyszerre csak arra eszmél, hogy egy másik országban ébred fel, egykori osztálytársai – ellenségei lesznek, pedig korábban együtt gondolkodtak a poroszos tanítási elvű iskolában; három nyelven is érintkeznek ezen a nációktól sűrűn megrakott területen. Sok kis egyéni tragédia zajlik le a szemünk előtt. A főhős házában már nincs nyugalom, átmenő a forgalom, és ahány idea van a világon – hirtelen szinte annyi ember fordul ott meg – keresve másokat, híreket hozva, kutatva, régi ideákból kiábrándulva, új ideákban bízva, valamennyiük új útra – új tenger felé indul….
Ő pedig, a főhős, Enrico Mreule nem sokat észlel a világból – ő az 'elefántcsonttornyába' – a 'tengerre' sokszor kivonuló, kimenekülő, elvonuló ember – akinek a szabadság a fontos mindenekelőtt, a klasszikus – görög, latin – irodalom az igazi érték, és a világon egyedüli, igaz filozófiát, barátjának, Carlo Michelstaedter-nek a gondolatai jelentik, mint egyedüli a követendőt…

Nem is ezekről szerettem volna írni… és talán még fogok hozzátenni…gondolatébresztő könyv, szinte abba sem lehet hagyni a benne olvasottakról a(z) (együtt)gondolkodást.

Két nehéz olvasmányon vagyok túl az idei évben – és akarva-akaratlan az Orlandot idézte ez a mű számomra – az út, az élet értelmének, a másik tenger keresését… a XX. sz. talán legsúlyosabb és legembertelenebb időszakában.

Minimális információt találtam a főhősökről:
http://it.wikipedia.org/wiki/Carlo_Michelstaedter
Ez egy tanárom fordítása: http://www.artifexfolyoirat.hu/1szam/magris.htm

@graphemea Olvassunk valamit Magristól a Könyvfesztiválig! kihívásához olvastam eme könyvet.

Olvassunk valamit Magristól a Könyvfesztiválig!

Részt veszek Résztvevők 7

Elkezdődött 2012. március 11., 17:50
Jelentkezési idő 2012. április 22., 18:00
Véget ér 2012. április 22., 18:00

(a kép forrása: http://www.danilodemarco.it/)

Az idei Könyvfesztivál díszvendége Claudio Magris olasz író lesz: ez elég jó apropó, hogy addig is elolvassunk (még) valamit tőle. A művei egyelőre nem túl olvasottak itt a Molyon, ami a fesztivál és dedikálás után talán megváltozik majd, de aki kedvet érez magában az úttöréshez, csatlakozzon már most – egy könyv elolvasása és értékelése zöldülést von maga után! (Ha lesznek jelentkezők, természetesen plecsnit is.)

http://hvg.hu/kultura/20111128_konyvfesztival_claudio_magris

komment


süti beállítások módosítása