HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.03.18. 16:54 Gelso

Molymazsolázó - 2012. február - folyt.

Molymazsolázó - 2012. február - folyt.

 

7/ Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül

"– És mégis mit jelent a kettőspont utáni p betű?
Virág a tanárra nézett, majd kinyújtotta oldalra a nyelvét."

"– Felmayer, viccesnek találod? Megértem, hiszen kitűnő dolgozatot írtál.
– Köszönöm – vigyorgott Dave önelégült mosollyal az arcán.
– Valóban hibátlan. Már csak egy kérdésem lenne. A szerzőjét végig P.-nek rövidíted. Elárulnád, kit takar ez az egy betű?
Dave szája szélét rágva töprengett pár pillanatig, aztán tippelésbe fogott, közben engem keresett a szemével.
-Paaaa….. – kezdte mire automatikusan megráztam a fejem.
– Peee…. – újra intettem, hogy nem, de kardos megelégelte.
– Reni, fejezd be! Felmayer! Hogy tudtál ötös dolgozatot írni, ha még a szerző nevét sem tudod?
– Tanár úr, az úgy volt, hogy…. Amikor olvastam ezt a novellát, akkor annyira belemerültem, hogy nem is néztem meg a borítót, hogy ki írta.
– Hibátlan érvelés, annyi csupán a gond, hogy az Anyegin nem novella, hanem verses regény."

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül című részét a Molyon 314-en olvasták, a könyvre eddig érkezett 173 értékelés közül 58 szöveges; 28-an tették várólistára, 27 fő kívánságlistára; eddig 87-en kedvencelték, tetszési indexe 95%. Ez a könyv és a sorozat többi része is elsősorban a felsősök, középiskolások – köztük is a lányok között – népszerű.
Reni a hosszú és unalmas nyári szünet után alig várja, hogy viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt. Tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez… őrajta aztán végképp nem lehet kiigazodni. Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…

Olvassatok belőle részleteket:
„Arnold a bőrkabátja zsebébe dugta a kezét és időnként felfelpillantott. Én törökülésben ültem, megigazítottam a sálam, hogy nehogy megfázzak, aztán a tiszta égboltot figyeltem. Virág pedig unottan a nyakában lógó távcső zsinórját birizgálta. :) Jó, lehet, hogy mi nem vagyunk túl menők, meg hogy péntek este minden normális diák valami trendi programot választ. Viszont akkor, ott, úgy éreztem, hogy nem szívesen lennék máshol. Mert igenis jó poén a barátokkal csillaghullást várni. Az is lehet jó program. Csak aztán eszembe jutott Cortez. Hogy vajon ha nincs Viki, akkor eljött volna? Hogy ő egyáltalán olyan fiú, aki nézne velem csillaghullást vagy egyszerűen kiröhög? Pedig ma úgy tűnt, hogy érdekli, mert ő nem nevetett, szóval lehet, hogy ő is nézne csillaghullást, így agyaltam, amikor megláttam az elsőt. És azonnal kívántam, gondolkodás nélkül.”

„-Ne már! Szerdán duplamatek, duplafizika? Ki készítette ezt az órarendet, Hannibál Lecter? – üvöltötte Zsolti totál kiakadva.”

„– Felmayer, jelents! – szólt rá Dave-re.
Dave komótosan feltápászkodott és körbenézett.
– Tanárnőnek jelentem, minden rendben – forgolódott. Gondos szemöldöke felszaladt, szinte felért a piros, egybefésült hajáig.
– Ez meg milyen jelentés? Rendesen mondd el! Hiányzik?
– Semmi. A nyári szünet egy kicsit. Meg bővítenem kéne a telefonom memóriáját, szóval egy jó micro sd kártya igazán hiányzik.”

Kapcsolódó kihívások:
Szent Johanna gimi fiúi – http://moly.hu/kihivasok/szent-johanna-gimi-fiui ez a kihívás 2014. február 1-jén ér véget; 18 résztvevője van, teljesítéséhez minimum 3 Szent Johanna gimi könyv elolvasása, értékelés szükséges, és válaszolni, megindokolni: Melyik fiút szereted jobban?

@Bellatrissa elméletét a párkapcsolatokról így döntötte meg ez a rész: http://moly.hu/ertekelesek/903298.
@hablaty-nak fája szíve Reniért és szorít Virágnak: http://moly.hu/ertekelesek/901628.
@utazó nem tudja megunni a sorozatot, és vágyik újra fiatalnak lenni:
http://moly.hu/ertekelesek/900475.
@Meriell-nek ez a kedvenc része: http://moly.hu/ertekelesek/899525
@Néreisz számára a könyvben ábrázolt osztályközösség irigylésre méltó: http://moly.hu/ertekelesek/906990
@Dorottya_Laczkó-nak eszébe juttatta a gimis évek jó és rossz emlékeit: http://moly.hu/ertekelesek/896214.

@Maya pedig hasonlítja egykori ill. jelenlegi gimis osztályához, és az a véleménye, hogy míg osztályközösségi szinten van fejlődés, addig egyénileg senki sem változik:


!Maya 1 hónapja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A z osztályközösség egész jól alakul, miközben egyénileg senki nem változik. Legalábbis nem abba az irányba, amerre én elvárnám. Reni továbbra is hagyja, hogy kihasználják, ő viszont nem használja ki a helyzeteit. Továbbra is próbálom összehasonlítani a könyvbeli osztályt az én volt gimis osztályommal és azokkal, akiket most tanítok. Hát nem ilyen osztályokhoz vagyok szokva. Mi is sokan voltunk, most is sokan vannak. Elképzelem, milyen lehet egy ilyen kis közösség élete. Az a véleményem, hogy jobban figyelhetnének egymásra. A diákok tényleg ennyira nem tanulnak, de azért ez túlzás, hogy ennyien megbukjanak. És hogy lehet az, hogy Arnoldnak ennyi idő után is mindenki elnézi a késéseit. Én kiakadnék tőle.
Minden kritikám ellenére, alig várom, hogy megérkezzen a futár a következő résszel.

8/ Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

[…] "Cortez leguggolt az emelvény szélén, és közel hajolt hozzám.
– Mit csinálsz itt? – üvöltötte.
– Jöttem – vontam meg a vállam. – A többiek is itt vannak. Látod, ott lökdösődik Kinga a stúdióssal – mutattam az ajtó felé.
Cortez mosolyogva odapillantott, aztán mélyen a szemembe nézett.
- Köszi – mondta, de a hangzavarban csak a szájáról tudtam leolvasni.
… Zavartan megvontam a vállam, mire… mire Cortez odahajolt hozzám, és egy gyors puszit nyomott a homlokomra.
[…]
Valentin-buli: 5/5* – nagyon-nagyon klassz volt a hangulat"

"- Tanár úr! – lóbálta a karját Kinga.
– Tessék?
– Most komolyan. Én két egyszarvút rajzolok kilencven perc alatt, ami, valljuk be, nem kis teljesítmény, és ötöst kapok. Renáta meg elhasznál egy tubus fekete temperát, és hármas??? – hüledezett.
– Kinga, az ötösnél nincs jobb jegy."

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok című könyvét a Molyon 295-en olvasták, a könyvre eddig érkezett 169 értékelés közül 49 szöveges; 28-an tették várólistára, 33 fő kívánságlistára; eddig 93-an kedvencelték, tetszési indexe igen magas: 97%. Ez a könyv és a sorozat többi része is elsősorban a felsősök, középiskolások – köztük is a lányok között – népszerű.
Ebben a részben Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani. Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség. Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár. Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe került.

@nicolekitti szorítani kezdett Reninek és Corteznak: http://moly.hu/ertekelesek/898941
@Macsek ragaszkodik Arnoldhoz: http://moly.hu/ertekelesek/898443.
@Sister-ben megannyi kérdőjel maradt: http://moly.hu/ertekelesek/889428.

@Etike karca: a sorozat kapcsán reagálva @f_andi egy régebbi kérdésére http://moly.hu/karcok/141750.

@hablaty annak ellenére tartja szerethetőnek, hogy nem elsősorban az ő korosztályának íródott:


!hablaty 27 napja

Hihetetlen, és varázslatos főleg mert nem éppen az én korosztályomnak íródott.
Nekem is lepkék repkednek a gyomromban annyira izgulok Reniért. Jókat nevetek a Farsangi téma választás körüli herce hurcán, szorítok hogy a Valentin nap mindenkinek jól süljön el…egyáltalán nem találom viccesnek Vikit. Aranyosak a kockák. Persze majdnem bőgök Arnolddal együtt…. Nagyon megértem Reni szüleit.. .Örülök Virág színesebb énjének, és persze szurkolok Zsoltinak és Kingának….. Ja, és mindjárt kezdem az 5. kötetet, mert nem nyugszom, amíg meg nem tudom, mi történt a nyáron….
Aki még nem olvasta annak csak azt tudom javasolni, ne halogassa tovább!!!!

9/Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

"A nagymama szerint [nagypapa] a falu legszebb fiatalembere, és neki keményen kellett küzdenie, míg sikerült megfognia. Lehet, hogy a nagymama túloz egy kicsit, mert annyira szerelmes volt bele – ez még most is látni való."

"Amikor a mama született, a nagypapa álló nap ünnepelt, be is rúgott, ezt is a nagymamától hallottam. Aztán kiment a kertbe, és elültette a cseresznyefát.
– Papus, már mondtam, hogy ne maradj itt egyedül, nem tesz jót, mindenfélét a fejedbe veszel…
– És hová kéne mennem? – tudakolta a nagypapa. – Talán hozzád?
– Igen, gyere hozzánk! – rimánkodtam.
Ottaviano nagypapa elmosolyodott, és megsimogatta fejem.
– Tudod, mi történik az öreg fákkal, ha átültetik őket? Meghalnak. Mondd meg anyádnak."

Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán című könyvét a Molyon 10-en olvasták, a könyvre eddig érkezett 8 értékelés közül 6 szöveges; 10-en tették várólistára, 2 fő kívánságlistára; eddig 2-en kedvencelték, tetszési indexe 96%. Ez a könyv gyerekek és szüleik közt egyaránt lehet kedvenc, de ha nem is lesz az, lelket melengető és megindító írásra számíthattok. Bízom benne, hogy ezt a szép könyvet jövő ilyenkor már legalább kétszer annyian fogják ismerni, olvasni…

Angela Nanetti Bologna mellett, Budrioban született 1942-ben. Iskoláit Bolognában végezte, középkori történelemből diplomázott. Több évig tanított pescarai iskolákban felső tagozatosakat, középiskolásokat. Publikálni a nyolcvanas években kezdett, amikor didaktikai szövegekből álló antológiát jelentetett meg felsősök részére Üzenetek a palackban címmel. Jelenleg gyerekkönyv-íróként tevékenykedik. Első kiemelkedő műve egy rövid regény, az Adalberto feljegyzései címet viseli, amelyben könnyed és ironikus stílusban ír a kamaszok fejlődésének problémáiról. Ezt az első művét több is követi az Einaudi Kiadónál, melyeknek a társadalmi és személyes kapcsolatok lesznek a központi témái, főszereplői pedig a kamaszok. 1995-ben otthagyja a tanítást, és kizárólag az írásnak él. Leghíresebb és legsikeresebb regénye a Nagyapám egy cseresznyefa volt (Magyarul: Nagyapó a cseresznyefán); 15 országban jelent meg. 1998-ban ezért a regényéért elnyerte a Cento Díjat.
1985-ben elnyerte az Andersen díjat, 2000-ben és 2003-ban az év legjobb írója Olaszországban. 2008-ban kiadót vált és az Einaudi után a Giuntinál publikál. 2010-ben is Cento díjjal tüntették ki az Eső társasága c. regényéért. Forrás: http://it.wikipedia.org/wiki/Angela_Nanetti

Az írónő honlapja: http://www.angelananetti.it/
Szerzői polc: http://moly.hu/szerzok/angela-nanetti

Kapcsolódó kihívások:
Kortárs írók virtuális világtalálkozója – ez a kihívás kifejezetten a kortárs írókra koncentrál. Lehet magyar, angol, japán, török, stb., a lényeg, hogy „barátkozzunk” a kortárs irodalommal. Nincs sem nyelvi, sem nemzetiségi, sem műfaji megkötés. Minimum 5 könyvet kell elolvasni, 2013. szeptember 1-ig. Eddig 134 résztvevő van. Jelentkezni lehet: http://moly.hu/kihivasok/kortars-irok-virtualis-vilagtalalkozoja

Ne felejtsük őket! Olvasás nagyikról és nagyapákról… – 2012. november 3-ig tartó kihíváshoz mindössze még csak 8 moly csatlakozott; teljesítéséhez minimum két könyvet kell elolvasni a nagyszülőkről. Fontos, hogy a könyvben történet legyen, és hogy ne pár oldalas mese vagy novella legyen a műfaja, inkább regény, a címében pedig valamilyen formában szerepeljen a nagyszülők valamelyikére való utalás, mindegy milyen formában (pl. Mamuska, Nagyapám átsíelt Finnországba). Részletek: http://moly.hu/kihivasok/ne-felejtsuk-oket-olvasas-nagyikrol-es-nagyapakrol

"… addig nem halunk meg, amíg szeretnek…"

@f_andi tavaly augusztusi értékelése hívta fel a figyelmemet erre a könyvre: http://moly.hu/ertekelesek/792067, most pedig @bozs szívhez szólóan őszinte sorait olvashatjátok a Merítésben:


!bozs 1 hónapja

De jót sírtam, már nagyon hiányzott ;( Gyerek, nagypapa….
Nekünk is volt cseresznyefánk. Erdőkertesen élt a nagynénémék telkén. Akkoriban úgy éreztem, hogy minden évben nekem terem rajta a sok cseresznye. A kert végében akácos erdő volt. Az akácos erdő árnyékában pedig csirkék éldegéltek. Nagynéném nem merte levágni őket, a férje sem, mindig a szomszéd jött át. Kiscsibéket a piacon vettek, nagyon szerettem a kis sárga tollasokat, az édi hangjukkal. :)
Sok nyarat töltöttünk a cseresznyefa árnyékában. A nagynéném férje meghalt, a telket eladták. Ennek több mint 20 éve, de azokat a nyarakat, azt a fát és a termése ízét soha nem felejtem.

11 komment

10/ Bálint Ágnes: Én vagyok a Tévé-Maci

„Nem vagyok közönséges játék mackó. Tévésztár voltam, esténként sok-sok gyereket hívtam a képernyő elé, hogy együtt nézzük a mesét. Amikor fogat mostam, velem gurguláztak a tévénézők, és csutkababámmal meg a gyerekekkel együtt bújtam ágyba.”

A TV maci 1964-ben látta meg a napvilágot. Az első bábfilmecskét a fogat mosó, majd ágyba bújó mackóról még házon belül készítették el Kende Márta és munkatársai. A kicsit bumfordi, zömök, szelíd képű macit egy ország szerette. A 60-as és 70-es évek Tévé-maciját Köbert Tibor tervezte. Volt egy babája Valérka, mások szerint csak egyszerűen Paprikajancsival ment el lefeküdni A 80-as években Koch Aurél tervei alapján új formát kapott. Valérkát is lecserélte Csutkababára, de ez csak a könyvéből ismerhető meg, a tévében sosem mutatták.

Bálint Ágnes: Én vagyok a Tévé-Maci című könyvét a Molyon 40-en olvasták, a könyvre eddig érkezett 24 értékelés közül 6 szöveges; 3-an tették várólistára, 3 fő kívánságlistára; tetszési indexe 92%. Ez a leporello főként a kisgyermekek és retró-kedvelő szüleik (nagyszüleik) közt népszerű. Bálint Ágnes két könyvet szentelt a barátságos tévéfigurának: Jó éjszakát maci! amely 1970-ben jelent meg, és az Én vagyok a Tévé-Maci, amely pedig 1983-ban.

Polcok:
http://moly.hu/polcok/balint-agnes
http://moly.hu/polcok/balint-agnes-mazsola-sorozat

Weboldal:
http://www.tvmaci.eoldal.hu/

Fotók róla:
http://www.google.hu/search?q=tv-maci&hl=hu&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2vtLT6GaKIfktQaBxrytDw&ved=0CEsQsAQ&biw=1016&bih=591

Interjú a Tv-maci megálmodójával:
http://www.haziallat.hu/kedvencem/tenyesztoi-portre/interju-a-tv-maci-animacios-filmrendezojevel/1774/

@f_andi karca arról, hogy akkor most ő fiú vagy lány? – http://moly.hu/karcok/135622
Egy cikk, amely elméleti megközelítésben vizsgálja a tévémaci-jelenséget: Mráv Noémi: A tévémaci tudatformáló szerepe: http://www.mediakutato.hu/cikk/2009_02_nyar/01_tevemaci_allamszocializmus

Tévémaci-filmek:
https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=rmX84wlYku0&NR=1 – 68-ból
https://www.youtube.com/watch?v=WxYWvEeKRNc&feature=related – 70-es évek
https://www.youtube.com/watch?v=kq4VLAOQyv0
https://www.youtube.com/watch?v=3ni2vwbr4v4&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=Mu1g2t6T8m4&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=KPNyCoAHf6Q&feature=related
http://videa.hu/videok/film-animacio/tv-maci-3-mese-Nr39rhMi92Rurm46
http://videa.hu/videok/film-animacio/tv-maci-esti-mese-focim-2QwxYCHSe0G7Vvlv
http://videa.hu/videok/film-animacio/tv-maci-esti-mese-focim-KQU67mKVx4uhlxeS
http://videa.hu/videok/film-animacio/tv-maci-vegefocim-esti-mese-U7fixohb7IRmd7nF
http://videa.hu/videok/film-animacio/tv-maci-esti-mese-focim-xTzZ0JHVTVI2EUNL

Kapcsolódó kihívások:
Olvassunk Bálint Ágnest! – http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-balint-agnest 2012. december 31-ig a kihívás teljesítéséhez elég egy könyvet elolvasni, eddig 74 résztvevője van ennek a kihívásnak.

Olvassunk meséket! – e kihívás résztvevőinek száma februárban már 489 fő. Itt csatlakozhattok, és olvashattok részleteket: http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-meseket

Éljen a magánkönyvtár! – http://moly.hu/kihivasok/eljen-a-magankonyvtar, 2015. december 31-én ér véget, és eddig 318 jelentkezője van. Feltétel: legalább 10 könyv elolvasása a magán könyvtáradból.

Könyvek a filmvásznon – A kihívásra egészen év végéig lehet jelentkezni, jelenleg 86 moly vesz részt a játékban. Olyan könyvekkel jelentkezhettek, melynek láttátok a filmadaptációját is, és olyan értékelést szükséges írnotok, amelyben összehasonlításba kerül a könyv és a film. Részletek itt: http://moly.hu/kihivasok/konyvek-a-filmvasznon

Remélem, valamennyi nemnek és korosztálynak sikerült ajánlanom – bár elismerem, a Merítés e havi száma inkább a kamasz korosztálynak kedvezett. Jó olvasást, kellemes könyvekkel teli perceket kívánok mindenkinek – @Gelso.


!Brigi007 1 hónapja

Kérdés, hogy a dzsásztinbíbörök és fluortomik világában van-e ma olyan Személy a gyerekek számára, akit 23 évesen mosolyogva fognak újra köszönteni, mint egy régi ismerőst? Jelent-e bármilyen kultusztárgy annyit, mint a mi időnkben jelentett egyetlen plüssmackó? Vajon leszek-e valaha annyira felnőtt, hogy ne mosolyodjak el, ha meglátom a TV macit? Van valaki ebben az országban, aki azt vallaná, hogy nem a Tévé-Maci a leghíresebb medve a világon? (Maci Laci elmehet a sunyiba…)

komment


süti beállítások módosítása