HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.03.18. 00:13 Gelso

Babay Bernadette: Mandulalápi mendemondák - Szentendrei marcipánmesék

Babay Bernadette: Mandulalápi mendemondák - Szentendrei marcipánmesék

2012. március 3.

Teljesen véletlen ajándék ez a könyv…
Volt egyszer egy Palkó a betűbirodalomban c. Babay Bernadette könyv, amiről írtam pár soros jó emléket idéző köszönősort az írónőnek – ő pedig elküldte nekünk ezt a könyvét – jót tett vele – a gyerekek falták a szavaimat, minden este várták a mesék idejét. A nagyobb takarékoskodásra intett: "Anya, egy este csak egy mese!" a kicsi pedig játékszöszmötölés közben hallgatta a meséket, és aztán hallás után ismételgette a bennük előforduló szellemes neveket. Leginkább "Csukjócsoki" és "Csípdmegjój" volt a kedvence "Cukojjidéjc" mellett…
Feltételezem, hogy a könyv megjelenésének feltétlenül köze van a Szentendrei Marcipán Múzeumhoz, és a Szamos marcipánhoz, és az ő felkérésükre született meg ez a könyv. Ennek kapcsán a fejezetek helyett 1. 2. 3. stb. cukrozott falatot találunk, összesen 11-et. A gyerekek kedvence egy kiselefántról szóló A dagi Tibdabi és a Sárisápi Hápi, a kiskacsa történet, nekem tetszett még a Több Ezer Éves, a dinó is. És magát a keretet szolgáltató boszorkánylányka, Banyóka története is aranyos – aki különben jólelkű, ellentéte nővérének, Szipirtyónak – míg az szörnyű átkot szór, addig Banyóka mézes puszedlit. Ezenkívül mesemondó boszorkányka is, aki jólelkűsége miatt a boszorkányvilág szégyenfoltja, és aki nem fér meg emiatt a hendikeppje miatt még a családjában sem – édesapja, Vén Sarlatán elüldözi őt a Csuszpájz-odúból. Innen kerül Mandulalápi Mézmocsárba (pontos postacíme: Marcipános Mendemondavölgy), ahol további életét azzal tölti, hogy egyetlen barátjának Cukorlidércnek (postacíme: M.M. szegfűszegekkel összeeszkábált kalyibája a Citromfű-erdőben) mesélte a szebbnél-szebb meséket, miközben cukorsipkája csücskét morzsolgatta – mert ez szerencsét hoz rájuk. stb. stb.

Lehet, hogy más nem fogja ennyire értékelni a könyvet, de én nem adok rá kevesebb csillagot – nemcsak azért, mert nem tartom illőnek kedves ajándékot esetleg lepontozni – de jól elszórakoztatott, ha kellett megnevettetett, és a gyerekek is érdeklődtek a könyv után, évezték. a felolvasást.

A könyvet az alábbi kihívásokra olvastam:
1/ Boszorkányok, márpedig vannak! – És össze is gyűjtöttük őket. @zenka kihívása
2/ Olvassunk meséket!
3/ Magyarok előnyben!
4/ Kortárs írók virtuális világtalálkozója
5/ Kortárs Gyermekirodalom – @Szilmariel kihívása

A véletlen úgy hozta, hogy az írónő egyik gyerekkönyvét, a Palkó a Betűbirodalomban-t elolvasva, rátaláltam a honlapjára, pár soros e-mailt írtam neki, mire kedves választ kaptam, és az írónő elküldte nekünk 2 könyvét, az egyik a Mandulalápi mendemondák, a másik pedig a legutóbb megjelent Szafira álma … Nagyon kellemes, és váratlan volt ez a meglepetés :-)

 

 

  Sztendre, 2012.01.25.

komment


süti beállítások módosítása