HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2011.11.11. 09:27 Gelso

Molymazsolázó - 2011. október

http://moly.hu/merites

http://moly.hu/merites/2011-oktober

 

Molymazsolázó

 

Kedves MolyMazsolák és MolyMazsolaSzülők!
Újabb őszi hónap, újabb M(m)erítés az általatok gyerekkönyvekre adott értékelések közül. Érdekesebbnél érdekesebb kihívások gyűjtik be értékeléseiket az olvasott mesékről, fiatalabb olvasóknak szánt olvasásokról. Ezeken keresztül szeretnék újabb olvasmányokat ajánlani nektek és szüleiteknek.
Múlt havi merítésemben már említettem a Janikovszky Évához, Lázár Ervinhez, vagy akár a Delfin és a Pöttyös könyvekhez kapcsolódó kihívásokat. Ezeket októberben is figyelemmel kísértem, hiszen záporoztak a polcokra érkező értékelések. Közülük válogattam számotokra egy-egy érdekesebbet, azzal a (nem titkolt) szándékkal, hogy vagy ti is elolvassátok a választott könyvet, vagy csatlakoztok az említett kihíváshoz, vagy akár mindkettőt teszitek…

1/
A Janikovszky Évához kapcsolódó kihíváshoz, mely Janikovszky Éva Forever!! címet viseli, jelenleg már 75 molytag csatlakozott, 2012. augusztus 31-én ér véget, teljesítéshez 10 könyv elolvasása szükséges, amelyért kitüntetés vehető át.
A kihívásról itt olvashattok bővebben, és ezen a linken csatlakozhattok: http://moly.hu/kihivasok/janikovszky-eva-forever.
Janikovszky Éva összesen 33 könyvet publikált, amelyek fő témája a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Janikovszky Éva szövegei elválaszthatatlanok Réber László rajzaitól. Amíg Janikovszky Éva kevés szóval ír, Réber László egyetlen vonallal rajzol. Ezzel a módszerrel leegyszerűsítik, modellszerűvé teszik a világot, és rengeteg teret hagynak a szabad asszociációnak. Több könyvéből készült rajzfilm, több, gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták.
(Forrás: Wikipedia)

Javaslom, a moly szülőknek, hogy üljenek le kisebb molymazsoláik mellé felolvasni nekik, együtt viccesebb ám az egymásramutogatás! Majd meglátjátok, mennyire könnyen megtaláljátok a családotok minden tagjával párhuzamba állítható alakokat a könyvben szereplőkkel. A könyvek közti válogatásban segítséget nyújthat a moly.hu oldal szerzői polca: http://moly.hu/szerzok/janikovszky-eva.
A molyszülők, ha egyedül olvassátok, akkor előbb-utóbb arra fogtok rájönni, hogy a szerzőnő könyvei igazából Janikovszky Éva kézikönyvei a gyerekes és (még) gyerektelen szülőknek. Használati utasításfélék felnőtteknek, akik már elfeledték, milyen is volt gyereknek lenni, pedig minden bizonnyal, nekik is, nap, mint nap eszükbe jutott az a gondolat gyerekkorukban: mi lenne „ha én felnőtt lennék”.
Ebben a hónapban pont ezt a címet viselő könyvét szeretném nektek ajánlani. Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyve nagy kedvenc! A molyon 244-en olvasták, 25 szöveges értékelés született, 9 moly helyezte várólistára, 4-en kívánságlistára; 14-en kedvencelték, tetszési indexe 96%.
@f_andi értékelése mellett idézném @Psyche karcát is, amely nagyon meghatott: http://moly.hu/karcok/116432


!f_andi P 1 hónapja

Ha én felnőtt volnék…..
Annyira sajnálom, hogy nem emlékszem a gyermekkori -ezzel kapcsolatos- gondolataimra. Bezzeg azt jól a fejembe vésték, hogy Majd, ha neked lesz gyereked, visszakapod..
Biztosan sokszor ábrándoztam olyanokról, hogy mi leszek (óvónéni, ügyvéd, vegyész stb), arról is valószínűleg, hogy miért erőltetnek mindenfélét rám…
Így, most újra elolvasva, be kellett vallanom, hogy nagyon sok mondata igaz rám és családomra. Sok olyan dolgot megengedünk, amiről itt álmodozik a gyermek: mi labdázhatunk itthon, simán megesszük az édességet a főétkezés előtt, gyűjtenek minden szirszart, amit bár én utálok, de attól még gyűjthetik; az aranyhalakat utálom így sem akváriumban, sem a kádban nem lehet (hiba!), szoktunk durrantani papírzacskót, ijesztgetjük egymást, én a mai napig sokszor felhúzom a lábamat, amikor ülök (nem is tudok kulturáltan ülni), és simán iszunk a levesevés közben.
….a könyv arra volt jó, hogy rájöjjek, hogy -bár sok-sok problémával és nehézséggel küzdünk- igenis jó nálunk gyereknek lenni, és reméljük jó felnőttekké válnak majd.

9 komment

2/
Már az elmúlt hónapban is bemutattam egy Lázár Ervin-művet, de úgy érzem, hogy a Dömdödöm – Olvassunk Lázár Ervint! című kihívás népszerűsége indokolja, hogy hónapól-hónapra visszatérjek hozzá, és havonta újabb és újabb gyerekeknek szóló művét tegyem kézközelbe elétek a molypolcon.
A moly.hu oldalon Lázár Ervinhez kapcsolódó kihíváshoz eddig 147 molytag csatlakozott, a múlt hónaphoz képest 50 fővel gyarapodott a résztvevők száma. A kihívás 2012. december 31-én ér véget, teljesítéshez 3 könyv elolvasása szükséges, amely közül minimum egyet a kihívás meghirdetett időszaka alatt (2011. augusztus 17. – 2012. december 31.) kell elolvasni.
Itt csatlakozhattok: http://moly.hu/kihivasok/domdodom-olvassunk-lazar-ervint.
A teljesítésért kitüntetés vehető át.

Javaslom, hogy Bab Berci kalandjai után ismerjétek meg a Berzsián és Dideki hőseit. Berzsián, a költő, akit furábbnál-furább nevű barátok vesznek körül: Sróf ezermester, Violin, a fülrepesztő zenész, a locska-fecske Zsebenci Klopédia, aki mindig tud valami okosat mondani. A négyük barátságáról, összeveszéséről, kibéküléséről szólnak ezek mesék, amelyek kiegészülnek a kedves Dideki, a sötét Áttentő Redáz kalandjaival, amelyeknek világát Réber László ragyogó, színes illusztrációi elevenítik meg.
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki című könyvét a molyon 188-an olvasták, 26 szöveges értékelés született, 6 moly helyezte várólistára, 1 fő kívánságlistára; 19-en kedvencelték, tetszési indexe 93%.
A könyv kapcsán figyelmetekbe ajánlom a Színpadra alkalmazta: xy – Olvassunk és menjünk színházba! címet viselő kihívást, amelyhez még nem túl sokan csatlakoztak, mindössze 21 molyolvasótárs, de bőven van még lehetőségetek benne részt venni, hiszen 2016. december 31-én ér véget. Ezen a linken csatlakozhattok: http://moly.hu/kihivasok/szinpadra-alkalmazta-xy-olvassunk-es-menjunk-szinhazba.
A kihívás keretében összeköthető az olvasmányélmény a színházélménnyel. Ha elolvastad, érdemes meg is nézned a színpadon, vagy fordítva: ha tetszett színházban, nyisd ki és olvasd el könyvben is! A Berzsián és Didekit a Nemzeti Színház is műsorra tűzte, talán valaki közületek ezt kapja szülinapi meglepetésként?
http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok/index.php?performance=120

Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró. Az 1964-ben megjelent A kisfiú meg az oroszlánok című kötetét Réber László illusztrálta, aki ekkortól kezdve az íróval rendszeresen együttműködik. Az Ó be szép az élet, s minden más madár című hangjátéka elnyerte szerzőjének a Magyar Rádió 1986. évi kishangjáték-pályázatának első díját.
Meseregényéért, az 1979-es Berzsián és Didekiért 1982-ben nemzetközi Andersen-diplomával tüntették ki.
(Forrás: Wikipédia)


!borga 29 napja

Csuda egy társaság.
Berzsián a költő-bika, aki rendre depis, hirtelen haragú, átkai megfogannak, de tulajdonképpen jólelkű, csak néha mintha szégyellné, ezért vívódik magában sokat, de egészen sajátos jobbladákkal örvendezteti meg a környezetét, és úgy tisztelik a város lakói, hogy lábujjhegyen járnak, amikor épp költenie kell. És a végén megvilágosodik.
És Violin, a fülnyűvő zenész, akinek elszabadult kantátája meggyógyította a világot, Sróf mester, aki játszi könnyedséggel javítja meg a talicskát, hogy szemcsementes legyen rajta a tv-adás, és a tv-t, hogy ne nyikorogjon a kereke, és Zsebenciék locska-fecske és titokban Berzsiánba szerelmes leánya, Klopédia, aki mindig megmenti (magától is) Berzsiánt.
És a fő helyük a Hörpentő nevű szörpentő, ahol 99-féle szörpöt lehet inni Vinkóci Lőréncnél.
Olyan emberiek, tálentumosak, nagyszívűek, de gyengék is.
Szeretnivalóak. Felnőtteknek is.
Egyértelműen épp ideje volt, hogy nem épp nyeretlen kétéves létemre elkezdjek olvasni Lázár Ervint, úgyhogy ezúton is köszönetem a kihívásért, ami erre vitt, @Bogi__ .

3/
Most egy modern verseskötetet ajánlok olvasásra: Tóth Krisztina: A londoni mackók c. könyvét. A könyvet elsősorban felfedezőknek, a kortárs magyar irodalom kedvelőinek ajánlom, illetve velem egykorú anyukákat bátorítom, hogy ne csak a gyerekkori emlékeinkből merítsünk (fel)olvasnivalót gyerekeink számára, hanem legyünk bátrak, és nyitottak az új, fiatal szerzők műveire is – megéri!
Sokaknak nem szükséges bemutatni Tóth Krisztinát. Eddig 13 verseskötete jelent meg, amelyek közül az alábbiak szólnak gyerekekhez: Londoni mackók, Állatok a tubusból, Friss tinta!, Kerge ABC – az utóbbi három kötetben több kortárs szerzővel (pl. Szabó T. Anna, Varró Dániel, Lackfi János, Müller Péter Sziámi) is együtt dolgozott. Talán sokunknak új információ, hogy ő fordította magyarra Anna Gavalda: Szerettem őt című regényét, és Valaczka Andrással együtt társszerzője az általános iskolások felső osztályainak írt Irodalmi ikerkönyvek-nek.
(Forrás: Wikipédia)

A londoni mackók című verseskötetéről annyit kell tudni, hogy már formájában is rendhagyó, nem egy megszokott verseskönyv; tíz füzetkét találunk egy bőröndre emlékeztető kartondobozba rendezve. Az utazótáska szimbolizálja a gyermek kalandozásait és felfedezéseit az őt körülvevő szűkebb és tágabb világban, nemcsak olvasás, vershallgatás történik itt, hanem élvezetes játékszere is egyben a gyereknek. A 3-6 éves korosztály számára ajánlom. A színes papírkofferbe bepakolt versek párosával jelennek meg a tíz kicsi füzetben. Minden versszak mellett egy teljes oldalas illusztráció található, amelyeket fiatal képző- és iparművészek készítettek változatos technikával. A kötet hangoskönyvben is megjelent, a címadó dalt itt hallgathatjátok meg a Kaláka együttestől: http://egyszervolt.hu/dal/a-londoni-mackok.html
ill. a Radványi-Balog-Borzsák trió előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=E1bGLHSRmpE.

A könyvajánlással együtt szeretnék egy a szerzőhöz kapcsolódó molyos kihívást is ajánlani, melynek címe: K~i~R~a~K~ó~S ~ Tóth Krisztinával, amelyhez eddig 28 molytag csatlakozott, a kihívás teljesítéséhez minimum két könyv elolvasása szükséges, amely szabadon választhatóan lehet verses kötet vagy novellafüzér. A kihívás 2012. december 31-ig tart, de már 2011-ben teljesített olvasásokat is elfogadunk; itt tudtok rá jelentkezni: http://moly.hu/kihivasok/k-i-r-a-k-o-s-toth-krisztinaval.
Szeretném, ha ajánlásommal többen fedeznétek fel ezt a nagyon kreatív, és a fantáziát igen megmozgató kötetet, és azért is, mert a könyvet itt a molyon még csak 2-en olvasták, 2 moly helyezte várólistára, 2-en kívánságlistára; még nincs kedvencelve eddig mindössze egyetlen szöveges értékelés született, melyet itt olvashattok:


!Dettig 1 hónapja

Összességében jó kis versgyűjtemény, csak annyi bajom van vele, hogy nem érzem egységesnek. A fülszöveg alapján ez pont koncepció is volt a válogatásnál, nekem maradt egy pici diszkomfort érzésem emiatt.
De önmagukban nézve a verseket, tetszenek. Biztos, hogy újra meg újra olvassuk majd a lányaimmal, még ha nem is az összes verset.

4/
Varró Dániel a zajos sikert elért Akinek a lába hatos című baba-verseskönyvének megjelenése után, mellyel 2010-ben elnyerte a Szép Magyar Könyv-díjat, idén szeptemberben újabb mondókás kötettel jelentkezett, címe: Akinek a foga kijöttMég korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak.

A könyvet a molyon már 15-en olvasták, 8 szöveges értékelés született, 6 moly helyezte várólistára, 6-an kívánságlistára; tetszési indexe 86%. Míg az „Akinek a lába hatos” a picibabás szülő élményeit tárja elénk, addig az „Akinek a foga kijött” egy már korban és fejlődésben előrehaladottabb kisbaba-lét vidám perceit mutatja be tréfás mondókák formájában azoknak a szülőknek, akiknek már kúszó-mászó, gügyörésző csemetéje van. Varró apuka a kisgyereknevelés olyan momentumait veszi témául verseiben, amivel majd’minden gyakorló szülő szembesül, és sosem felejt el: pl. amikor gyermeke kutat a pénztárcában, szájába veszi a fémpénzt, elszórakozik a számítógép egerével, kirámol a szekrényből, imád szanaszét pakolni mindent, eldugja a bankkártyát, széttépi a papírpénzt, megcibálja a macska farkát, szájába tömi a homokot. Milyen élmény az, amikor a kisbaba elindul saját lábán, vagy milyen fájdalmas dolog az, amikor kibújnak a fogacskák.

Fognövesztő

Akinek épp jön a foga,
Bömböléshez van-e joga?
Bizony, jobban mondja: böm,
Akinek a foga jön.
Akinek a foga kijött?
Csendben legyen az a kölyök!
Kiknél nincsen jövése fognak,
Kérdezem én: mit nyafognak?

Itt ajánlom figyelmetekbe még a moly.hu oldalon meghirdetett Magyarok előnyben elnevezésű kihívást is. Ebben a kihívásban nagyon sokan vesznek részt, jelenleg 339 molytag (éppen 40 fővel többen, mint az előző hónapban), 2011. március 3-án vette kezdetét, és szintén 2012. december 31-én ér véget. Ennél a kihívásnál is átvehető kitüntetés.


!RandomSky 1 hónapja

Varró Dániel: Akinek a foga kijött Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak

Oh yeah, ha szabad így fogalmaznom :)
Ez sem rosszabb, mint az első, pedig az nagyon jó volt. Egyedül a hónapsorolós vers nem jött be annyira, de azt még nem olvastam fel hangosan, és úgy biztos jobban működik. Szeretem e versek humorát, rímeit, ritmusait, azt, hogy jók a gyerekeknek és jók a szülőknek. Hogy Varró nem kendőzi a valóságot, de nem is szapulja. Hogy a versek zömében ott látom magunkat is. És így tovább.
További ömlengés: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-10-19+09%3A00%3A00/varro-daniel-akinek-a-foga-kijott

1 komment

5/
Meséskönyvajánlásomat most angol, ír, skót, walesi, cornwalli, izlandi, holland, belga meséket tartalmazó gyűjteménnyel folytatom, A világjáró királyfi című kötettel, amelyet Dégh Ilona szerkesztett, és elég régen jelent meg, 1963-ban. A könyvet a molyon 3-an olvasták, 2 szöveges értékelés született, 3 moly helyezte várólistára, 3-an kívánságlistára; 1 fő kedvencelte. Azt, hogy ez a könyv az előtérbe került, @Amrita_noita molytagnak köszönhető, aki igazi és kritikus szenvedéllyel ássa bele magát a mesék olvasásába, gyűjti a ritka, szép meséket, és mesélő-műsoraival szórakoztatja el a kicsiket. Emellett gyönyörűen rajzol, jelenleg ő maga is egy mesén dolgozik.

Az A világjáró királyfi című meséskönyv kapcsán szeretném népszerűsíteni az Olvassunk meséket! címet viselő moly-kihívást, amely 2011. május 16-án vette kezdetét, és 2012. június 1-jén ér véget. A kihíváshoz eddig 254 molytag csatlakozott, 40 fővel több, mint szeptemberben. Itt tudtok csatlakozni: http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-meseket


!Amrita_noita P 1 hónapja

Dégh Ilona (szerk.): A világjáró királyfi Angol, ír, skót, walesi, cornwalli, izlandi, holland, belga mesék

Mindig nehéz népmesés könyvről véleményt írni, mert van ami tetszik benne, van ami nem. De ebben is akadt 3-4 történet, amiket „magammal viszek”. Örülök, hogy újra találtam olyan ír meséket, amik le vannak fordítva magyarra, jó volt olvasni a skót, ír tündérekről. Rhitta Gaur története pedig egyik kedvenc mesém lett.
Jó, hogy kevés volt benne a nagyon közismert mesetípus, és találtam számomra teljesen ismeretlen történeteket és gyakoribb mesék számomra kedves variációit is.

6/
Első könyv, amit új, eddig még nem említett kihívással összekapcsolva szeretnék ajánlani, az Lewis Carroll: Alice Csodaországban című könyve, amelyet világszerte gyermekirodalmi klasszikus műként emlegetnek. Szerzője, Lewis Carrol, angol író és költő a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen, akit már gyerekkorában is vonzottak a rejtvények, fejtörők, szójátékok. Carrol könyve, és persze a kíváncsi kislány, Alice bátor helytállása Csodaország különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt „más”-világában sokakat megihletett, pl. több formában megfilmesítették: készült belőle 1903-ban némafilm, 1951-ben Walt Disney-rajzfilm, 1972-ben musical, 1983-ban 52 részes anime-sorozat, legutóbb pedig, 2010-ben Tim Burton élőszereplős fantasyt készített belőle 3D-ben, Johnny Deppel a főszerepben. Érdekesség, hogy Carrol művének a természettudományok művelői között is sok kedvelője akad, amit számos tudományos elnevezés és ismeretterjesztő munka is alátámaszt: pl. a vörös királynő hipotézis az etológiában, vagy az Alice Csodaországban szindróma az orvostudományban.
(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lewis_Carroll)

Ezzel a könyvvel kapcsolatos moly-kihívás, amelyhez még nem késő csatlakozni: Ugorjunk be Alice-szel Csodaországba!; eddig 173-an csatlakoztak hozzá, a teljesítésért kitüntetést is átvehettek. A kihívás akkor minősül teljesítettnek, ha valamelyik Alice könyvet, azaz az Alice Csodaországban–t és/vagy Alice Tükörországban-t valamilyen nyelven elolvassátok. Itt találtok részleteket a kihívásról: http://moly.hu/kihivasok/ugorjunk-be-alice-szel-csodaorszagba

Azok közt, akik eddig már teljesítették a kihívást egyértelműen tapasztalható, hogy igen-igen megoszlanak a vélemények a könyv kapcsán. Talán ennek az egyik oka @borga szavaival, hogy a történetfűzés „Angolosan körülményes”. Volt, akinek tetszett, és volt, akinek nem. Van, aki megérti, és van, aki nem. Vannak, akik inkább a mesefilmet részesítik előnyben. Van, aki nem adná gyerek kezébe, van, aki képtelen volt gyerekkorában elolvasni, van, aki gyerekkorában élvezettel olvasta, és van olyan is, aki még felnőtt fejjel sem érti meg, ill. van olyan is, aki már felnőtt fejjel túl fáradt a megértéséhez. Van, aki azt vallja, hogy ez már nem is mese, hanem inkább egy álom, vagy egy fantáziabomba, és kerültek szemem elé még súlyosabb szavak is; ha mégis van olyan, amiben ennek a könyvnek kapcsán egyetértenek az olvasók az a könyvben lévő szójátékok. Íme @Dark idézete ízelítőül: http://moly.hu/idezetek/96575

Figyelmetekbe ajánlom még az értékeléseket tartalmazó polcot is: http://moly.hu/polcok/ugorjunk-be-alice-szel-csodaorszagba – ahol a feltett értékelések mellett egyéb, Alice-szal kapcsolatos képeket, véleményeket láthattok.
A könyvet a molyon 508-an olvasták, 105 szöveges értékelés született, 89 moly helyezte várólistára, 33-an kívánságlistára; 22-en kedvencelték, tetszési indexe 78%.

A pozitív értékelések közt válogatva legszívesebben @Brigi1994 értékelését merítettem elétek:


!Brigi1994  28 napja

Nagy lelkesedéssel vágtam neki, már nagyon rég elszerettem volna olvasni, de még csak most jutottam el odáig, hogy ki is vegyem a könyvtárból az eredeti, teljes hosszúságú, magyarra fordított verziót.
Mikor elkezdtem olvasni, aranyosnak találtam, semmi több. Úgy gondoltam, hogy ehhez a meséhez talán már felnőttem. Nem tudott nagyon szórakoztatni, Alice folytonos kérdezősködése, és önmagával folytatott csevegése módfelett idegesített. A történetek valahogy nem akartak illeszkedni, egyszer csak ezen a helyen, majd pedig a másikon volt, értelmét nem láttam, és semmiféle logikus utat nem fedeztem fel benne.
Aztán a hatodik fejezettől kezdve, amikor a fakutya is megjelent, nagy meglepetésemre totál megváltozott a véleményem. Kezdtek összeállni a dolgok, Alice karakterét megszoktam, és a végére meg is kedveltem. Élvezni kezdtem minden egyes szót a történetben, végre magával ragadott! Nem tudom miért kellett eddig várnom erre, miért nem történt meg hamarabb, egyáltalán minek a hatására változott meg ilyen hirtelen a véleményem? De ez történt! A krokettezés nagyon egyedi, találó és tetszetős volt a szememben, pedig eleinte voltak olyan dolgok, aminél úgy éreztem, hogy a dolgok erőltetettek az én fejemnek, mintha túl mesésre akarták volna faragni. Kíváncsi vagyok, mi lesz majd az első felével, ha újraolvasom. Akkor milyen lesz róla a véleményem? Ki kell majd próbálnom!
Szóval a mű végére én is egészen csodaországos hangulatba kerültem… még nem akartam felébredni.

7/
Ha már a klasszikusoknál járunk, egy magyar klasszikus mesealakot, Sicc-et és történeteinek egy epizódját is szeretném bemutatni nektek Kálmán Jenő: Sicc a hóban című könyvén, és arra érkezett értékelésen keresztül.

Kálmán Jenő 1885-ben született, újságíró, humorista.

Ebben a kötetben, Sicc télen sem rest a csínytevésre; a Jégmezőkről szállít jegesmedvét az állatkertbe, megnyeri a nagy síugróversenyt, leleplezi Szarka Dénest, és persze Róka Rudi sem menekülhet furfangos cselvetése elől.
A könyvet a molyon 18-an olvasták, 1 szöveges értékelés született, 1 moly helyezte várólistára, tetszési indexe 91%. Meglehetősen nehéz olvasmány ez a mai gyermekek számára, minden bizonnyal a felolvasással több örömet okozunk nekik.


!Juci SP 1 hónapja

Ez a Sicc valódi reneszánsz ember macska, mindenhez ért: fifikás nyomozó (szivarral, mint Columbo), jegesmedvevadász, síugróbajnok, és a szíve is a helyén van, mert szerez a sünilánynak egy babát, de annyi esze nincs, hogy rájöjjön: a hóember elolvad a szobában. Kezdünk rákattanni a sorozatra. :)

8/
A Fodor Sándor kihívás értékeléseket tartalmazó polcán keresgéltem, és bukkantam rá a Mosóteknőben a világ körül című művére. Azt gondolom, hogy az a molynagygyerek, aki kinőtt már a Csipike-történetekből, élvezni fogja ezt a könyvritkaságot.
Az íróval kapcsolatos olvasói kihívást itt találhatjátok: http://moly.hu/kihivasok/fodor-sandor. Csatlakozzatok, ifjú, fiatal és felnőtt molyok, bőséges a választék Fodor Sándor művekből. http://moly.hu/polcok/fodor-sandor. Eddig 18 résztvevője van a kihívásnak, amely 2012. december 31-én ér véget, és a teljesítéshez 5 könyv elolvasása szükséges.

Fodor Sándor 1927-ben született Csíksomlyón. Irodalmi pályafutását novellistaként kezdte. Írásaival belopta magát a hazai közönség, főleg a székelyföldi csíki ember szívébe. Műveit a székely humor, a drámai életképek, helyzetek és az abszurd vonások jellemzik. Igazi áttörést a Csipike meseregény-sorozatával aratta, melyet több nyelvre lefordítottak. A Mosóteknőben a világ körül könyvét, benne Fülöpke beszámolóival inkább a 10 éves korosztálynak szánja a szerző.
Forrás: http://szekelyfoldportal.info/


!Bibibii 25 napja

Nagyon szeretem ám az ifjúsági regényeket. Ez is olyan könyv, amivel meggyőződésem, hogy meg lehet szeretettni az olvasást a kevésbé könyvmoly gyerekekkel is.
A könyvet két, de inkább három részre osztanám igazából: vannak Fülöpke beszámolói:) haha:) azokra a tíz csillag iskevés lenne, de tényleg:))) van a második rész,a pioníros történetek. Ez akár vegyes érzelmeket is kiválthat az olvasóból…én furán voltam vele. Olvasás közben néha gondoltam rá, hogy minusz fél csillag lesz miatta, mert az igazi FodorSándoros ízbe belevegyül valahogy idegen módon… és a harmadik részben szintén történetek vannak, olyan kedves, gyerekeknek valók, de nem a bárgyús fajtából, hanem az észrevétlenül és természetesen szívet melengetőkből… a könyv hivatalosaan két részre van osztva: a Fülöpkés az első, a második pedig a Más történetek cím alatt fut. Én szubjektíven három részre osztottam, de ettől függetlenül nem lett meg a minusz fél csillag. Hogy miért? Mert a végén levő történetek kissebítették a pioníros történeteket. Mert tulajdonképpen azok a történetek is tetszettek, vagyis na, de mindenképp nem tartottam őket rossznak egy fiatal gyermek kezébe adásával. Mert valahogy sokminden vegyült a történetekbe, ami eszembe jutatta a számoma kedves cserékszfoglalkozásaimat és táboraimat és ez zavart, hogy így vegyül a kettő (tudni kell, hogy én nem voltam pionír és az abból az időből származó emlékeim sem számottevőek, ami van, azok pedig olyanok, hogy most jól felhánorodnának az emberek). Talán ez bosszantott és nem is a pionír történetek úgy a maguk valójában? Nem tudom. A lényeg, hogy maradt az 5 csillag.

1 komment

9/
A tíz, tizenéves fiúk-lányok talán még vonzónak és érdekesnek találják a Vadnyugattal kapcsolatos, teljesen friss, 2011. október 16-án indult kihívást, amely a Volt egyszer egy Vadnyugat címet viseli.
Részletek itt: http://moly.hu/kihivasok/volt-egyszer-egy-vadnyugat
Azért írom, hogy talán, mert egy nemrégen készült hazai felmérés készítői, amely a könyvtári kölcsönzéseket, kölcsönzési szokásokat vizsgálta az általános iskolás korú gyerekek között, megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a gyerekek között a Vadnyugati történeteknek gyakorlatilag vége, a gyerekek nem kölcsönöznek Vadnyugati témájú könyveket. A kb. 10-15 éves korosztály körében nem számítanak „hősnek” ezeknek a könyveknek a szereplői, és a gyerekek között nem is menők sem a rézbőrű indiánok, sem a cowbolyok, sem az aranyásók.
Talán ez a kihívás nem csak a szüleiteket veszi rá arra, hogy nosztalgiából (vagy éppen kíváncsiságból, mert nekik éppúgy kimaradt, mint még nektek) visszanyúljanak a romantikus vadnyugati történetekhez, hanem titeket is ráhangol, legalább egy-két kötet erejéig is. Rajta, olvassatok bele, mit is olvastak szüleitek gyerekkorukban. A kihívás teljesítéséhez rengeteg idő áll rendelkezésetekre, 2013. december 21-én fejeződik be, ui. „ekkor lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat című film bemutatójának 45 éves évfordulója, valamint ebben az évben lesz a Bőrharisnya megjelenésének 190. évfordulója, a Winnetou pedig 120 éves lesz.” Eddig csupán 13 molytag csatlakozott a kihíváshoz, amely teljesítéséhez 6 könyv elolvasása szükséges. Feltételek: 2-2-2 könyv elolvasása az indiánok; a cowboyok, farmerek és banditák; ill. az aranyásók világából. Az indiános könyvek közti választásban segít nektek ez a polc is: http://moly.hu/polcok/vadnyugat-indianok
Ízelítőül most egy indiánokról szóló, talán a világon legismertebb indiános könyvéhez, Cooper: Nagy indiánkönyv-éhez tartozó értékelést választottam. A könyvet a molyon 296-an olvasták, 27 szöveges értékelés született, 19 moly helyezte várólistára, 5-en kívánságlistára; 19-en kedvencelték, tetszési indexe 91%. Indiános-könyvek választásában, a köztük való eligazodásban segít nektek, és sok hasznos információval szolgál még @pwz polca is: http://moly.hu/polcok/james-fenimore-cooper-borharisnya-sorozat-nagy-indiankonyv


!mia_tassi 3 hónapja

Ez a világ egy másik élet. Rejtélyes, de valahogy számomra mégis közeli. Vad, és közben mégsem félelmetes emberekről szól, akiknek egyetlen célja az ősi, nagy túlélés. Szeretném azt hinni, hogy az egyik életemet indiánként éltem, kalandokkal, súlyos szerelemmel és végzetesnek tűnő döntésekkel tele.

10/
Hogy felpörgessem a Vadnyugat-témához történő csatlakozásokat, figyelmetekbe ajánlom a társkihívást is, az Indiánregényolvasós /hallgatós kihívást: http://moly.hu/kihivasok/indianregenyolvasos-hallgatos
A kihívás 2011. augusztus 4-én kezdődött, 66 molytag csatlakozott és 2012. december 12-én ér véget.

Idevonatkozó merítésem Karl May: Winnetou-jára esett. A könyvet a molyon 493-an olvasták, 50 szöveges értékelés született, 30 moly helyezte várólistára, 3-an kívánságlistára; 24-en kedvencelték, tetszési indexe 89%.
@Master idézetével szeretném (újra) népszerűsíteni:


!Master 2 éve

Winnetou végrendelete elpusztult, kincsei is odavesztek – s hasonló sors vár testvéreire, bármilyen törzshöz tartoznak is. A tehetséges, nagyszerű indián népnek nem adatott meg, hogy lépésről lépésre érje utol a korábban kifejlődött kultúrákat – tragikus találkozása azzal a kultúrával, amelyet európaiak vittek át oda, végzetessé vált számára. S ha valaki a Grosvenor-hegyekben, a Measure folyó közelében Winnetou sírjára bukkan, azt kell mondania: „Itt egy nagy ember nyugszik, kinek pályája derékban tört össze.” Éppen úgy néhány évtizeddel később, amikor rezervátumokban és egyéb helyeken már csak üggyel-bajjal lehetett megtalálni az indiánok maradékait, a jó érzésű ember ajkán akaratlanul is ez a sóhaj fakad: „Egy nagyra hivatott, de szerencsétlen nép élt itt, és tűnt el nyomtalanul!”

IV. Winnetou - XIX. Winnetou végrendelete

11/
Végül egy kiállítás apropójaként szeretném bemutatni nektek kisfiam egyik kedvenc könyvét a bölcsődés, kisóvodás időszakból. Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei című kedves és gyönyörűen illusztrált gyerekkönyvet a molyon még nem sokan, mindössze 8-an olvasták, 3 szöveges értékelés született róla, én kedvenceltem, mert engem elbűvöltek a benne lévő rajzok, a könyvecske tetszési indexe 88%.
Nézz bele:
http://www.pagony.hu/lookinside.php?id=10915

A kiállítást még október 30-ig nézhetitek meg a Marczibányi téri Műv Központban.


!Gelso P 18 napja

Barátság
Az ismert grafikusművész, gyermekkönyv illusztrátor: Paulovkin Boglárka kiállítása

Pöttyeit kereső Katica, barátságra találó Róka és Egér, avagy Guriga, a csintalan nyuszi gyerek. A közös bennük, hogy mindannyian Paulovkin Boglárka mesehősei. Ismerhető ő gyerekkönyvek illusztrátoraként, gyerekek számára tartott kreatív kézműves foglalkozások moderátoraként, ám arról is, hogy saját történeteket is alkot. Kiállításán látható eredeti illusztrációival ezúttal a barátságról mesél.

Barátság
Paulovkin Boglárka kiállítása
Megtekinthető:
2011. okt. 7. – 2011. okt. 30.
Marczibányi téri Műv Központ, Budapest
1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a
tel: 212-2820
www: www.marczi.hu

Kapcsolódó könyvek: Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei

2 komment

 

 

 

 

 

Merites_logo

Manapság minden túlzás. A fiatalokat magával ragadja az idő forgataga; a vagyon és a sebesség az, amit az egész világ csodál és amire mindenki vágyik. A vicc az, hogy Goethe panaszkodott így, 1825-ben. Azóta ezerszeresen felgyorsult a világ, ami nem is olyan nagy baj, mert lehet pörögni. Azért jól esik megpihenni egy-egy könyvnél, aztán feljönni ide, és megnézni, mit olvasnak a többiek.

A Merítés második száma a Moly 2011 októberi tartalmaiból válogat. Van benne egy igazi sztárinterjú @cippo-val, akit szeretünk, és akire büszkék vagyunk. A hónap külföldi írója Anne Rice, a hónap magyar írója Szabó Magda. A történelmi rovat témája 1956, a krimiknél Jo Nesbo könyvei a főszereplők. Jelentkezik egy új rovat is, Drive – Kemény főhős a színes film-noir világban címmel. A Moly Akadémia helyét a rejtélyes jelentésű Heterocera scientia vette át. A többi rovat változatlan, azaz jó könyvekről érdekes karcokat, értékeléseket olvashattok. Jó merülést!


Szerkesztők

– Kortárs magyar irodalom – @n
– Világklasszik – @Zonyika
– Hölgyszalon – @mdmselle
– Keleti őrség (erdélyi magyar irodalom) – @eme
– Molymazsolázó – @Gelso
– Moly-múlt (történelem) – @Tiger205
– Heterocera scientia – @Khimaira
– Angol nyelvű és posztmodern irodalom – @entropic
– Sci-fi – @Csartak
– A képzelet birodalmai – @vicomte
– Ez kriminális! – @egy_ember
– Best-Zeller – @Amadea és @Nita_Könyvgalaxis
– KoMolyZene – @ppeva
– Társasági rovat – @Esmeralda
– A hónap külföldi írója: Anne Rice – @Sansa
– A hónap magyar írója: Szabó Magda – @sztimi53
– Kölcsönkapott beszélgetések – @krlany
– Drive – Kemény főhős a színes film-noir világban – @Stone

Főszerkesztő: @vargarockzsolt

Fotó: Gisle Hannemyr

komment


süti beállítások módosítása