HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.03.15. 23:28 Gelso

Holden Rose: A Nyúl akta (Howard Matheu különös esetei 2.)

Holden Rose: A Nyúl akta (Howard Matheu különös esetei 2.)

 

nyul_2.jpg

 Izgalmas, fordulatos, és a végén igazán nagy a csattanó!
De nyolc és fél éves gyerekek ilyen veszélyes helyzetekben! Borsózna a hátam, ha az én gyerekem ilyen krimibe keveredne…
De le a kalappal előttük, mind a hárman nagyon okosan és bátran viselkedtek.
A három gyerekszereplő nagyon pozitív fiatal, ügyes, okos, a lány pedig versenyszerűen sportol. Nem csak ügyesen és logikusan göngyölítettek fel egy bűntényt, de barátságból is jól vizsgáztak. Akármennyire is fontos volt a megoldást megtalálni, de még nagyobb „kötelességüknek” tartották azt, hogy szurkolhassanak Nita úszóversenyén.
Ami még ezen kívül tetszett, a Matheu család egésze. Szerintem az apuka lehetett volna előrelátóbb, óvatosabb azzal, hogy nem okoz bonyodalmakat a cikkével, és nem sodorja veszélybe a családja életét – és ezzel aggodalommal tölti el Howardot. Sajnáltam, hogy ennyire szívére vette ezt a fia. Nagyon tetszett a kishúgához való viszonyulása is.
A rajzok nem varázsoltak el túlzottan, Nem is rosszak, felteszem egy számítógépen felnőtt kiskamasznak bejönnek.
A 133. oldalon van egy úszóverseny rajz, megkérdeztem a versenyző fiamat, szerinte jó-e és valósághű-e? Felismeri-e, milyen úszásról van szó? Egyből rávágta a helyes választ, és leelemezte, hogy a láb és kar helyzetét tekintve csakis milyen úszásnem jöhet szóba.
Úgyhogy ezt tekintve, gratulálok az illusztrátornak. A borító is kifejező.
A könyvben a három barát összefogása és összetartása tetszett – és az, hogy bátorsággal, okossággal mi mindenre is lehetnek képesek. Remélhetőleg inspirálóként hat majd más baráti csoportnak is.
Ajánlani fogom ilyen korú gyerekeknek, és ismerőseimnek, akiknek 8-12 éves gyerekük van.

 

„Ő (=anyu) mégis kiabált, pedig szerintem nem volt igaza. Hiába mondta, hogy késésben vagyunk, meg jobban is figyelhetnék, mikor bepakolom a táskámat. Aztán az iskolánál csak kitessékelt az autóból, vissza se nézett.” (7-8. old.) – ez lehetne egyfajta figyelmeztetés számomra, nehogy egyszer rólam is azt gondolják a gyerekeim, hogy robottá vagy ne adj isten, trollá és még veszélyesebb vmivé váltam…

„Apu sose rossz. Ha pedig nem rossz, akkor csak az lehet, hogy bajban van.”
(54.old.)

Az olvasást két kihíváshoz ajánlom:
@Tinte Az első Howard Matheu olvasás c. kihívásához, akinek köszönöm, hogy szólt :-)
és
@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához, amelyhez köszönöm a meghívást!

komment


süti beállítások módosítása