HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2019.01.24. 22:51 Gelso

Jókai Mór: Az ​utolsó budai basa / A debreceni kastély

Jókai Mór: Az ​utolsó budai basa / A debreceni kastély

pasa.jpg

  • Most, a kihívásra csak az Az utolsó budai basa-t olvastam, az A debreceni kastély-t már régebben. 

Jókainak ezt a könyvét inkább történelmi kisregényként vettem a kezembe, de inkább bizonyos családok valódi életterétől eltérő helyszíneken bekövetkezett családi tragédia-elbeszéléseket „kaptam”… 
Családi tragédiákat – számukra idegen környezetben… 
Elgondolkoztató, hogy Abdi basa lányának és Kanizsay Borbála vőlegényének halála melyik szereplő számára jelent igazi tragédiát? 
Melyikük halála volt úgymond a sors keze? Bogozhatnánk a miérteket… Petneházy maga játszott a végzettel? Telli pedig egyenesen kihívta maga ellen? Ki kapott halálukkal elégtételt? 
Az is foglalkoztat, hogy miért is helyezte Jókai ezt a szerelmi történetet pont ebbe a történelmi korba? 
Egyébként szívesen olvastam volna még többet és mélyebben Abdi basáról, lányának Tellinek és Petneházynak kapcsolatáról – érdekelt volna részleteiben ill. az előzménye. Ezt a szerelmi balkanyart Jókai csak kitalálta, vagy lehet valós alapja? 
Nagyon megdöbbentem, amikor Mátyás király bőséges könyvtárának siralmas állapotáról olvastam – valahogy úgy gondoltam, akármennyire is volt a nyakunkon a török, ennek ellenére, mint uraság, hódító – pazar, fényűző, csillogó életet élt és igényelt, ami megkövetelte az értékes tulajdonok birtoklását, és azoknak a megőrzésére törekedtek – és mégsem! Mégsem voltak a hódítóink ennyire igényesek és értékeket birtokolni vágyók?

Nagyon tetszett az elbeszélés elején a nemzet méltatása: 
"Te pedig, magyar nemzet, élsz és lélekben, gondolatban egészebb vagy, mint valaha voltál. 
Haladsz csendesen, de biztos nyomon; megszüntél önmagadat gyűlölni, s ez nagy nyereség; tanultál hódítani erősebb fegyverekkel, mint vas és tűz; még azok is, akik szeretni nem akarnak, tudnak becsülni. 
Emeld fel szívedet. 
Múltad volt olyan, amilyet megérdemeltél, s jövendőd lesz olyan, amilyet megérdemelsz."

Legtitokzatosabb szereplő: Gabriel Péter barát – alias Ihánzádé.

@darkfenriz Olvassunk Jókai Mór műveket! kihívásra a másik olvasásom

 

komment


süti beállítások módosítása