HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2018.07.08. 17:13 Gelso

Bíró Szabolcs: Elveszett ​csillagok - Egy kalandos egri nyár

Bíró Szabolcs: Elveszett ​csillagok -

Egy kalandos egri nyár

elveszett-cs.jpgEz egy nagyon kedves, izgalmas, kalandos, szerethető könyv – szerethető szereplőkkel és történettel. Rejtélyekkel teli történettel, kalandokkal, izgalmakkal tűzdelt nyári szünettel – egy valós helyszínen. 
Nagy előnye ez a könyvnek, magával ragadja az embert, ha a valós, mindennapjaink részét képező tárgyak, emlékművek, épületek, szobrok stb. új szerepben lépnek elénk: valamennyi egy lépcsőfok, egy állomás egy titkos feladvány megfejtéséhez vezethet. 
Azóta másként nézek Dobó szobrára a Dobó téren, vagy azon kapom magam, hogy már megint silabizálom a buszról nézelődve a Hatvani kapu téren található Vitéz Szakáts Antal szakasz vezetőnek emelt emlékművön az oroszlán alakját, és eszembe férkőzik az is, hogy hogymegtehettem volna ezt jó pár évvel ezelőtt gárdonyis-sapkában a szobor alatt álldogálva, egy sokadik „felesleges” ünnepség végét várva – akár még unalmamban is… stb. stb. 
A könyv több legyet üt(het) egy csapásra – de mindenképpen közel hozza az olvasóhoz Eger városát, annak műemlékeivel együtt, mert a feladványok megoldásával próbálkozva a könyv egy kisebbfajta városismertető funkciót is betölt. 
Akik ismerik a várost és nevezetességeit, azok leporolhatják régi ismereteiket, akik meg nem ismerik, a számos látnivalót felvonultató könyvből válogathatnak és utánaolvashatnak egy-egy látnivalónak saját érdeklődésüknek megfelelően. 
Várost megismerő csillagtúra, (amolyan ismerd meg szűkebb pátriádat-mozgalom-féle) – egy elveszettnek hitt Egri Csillag után. 
A gyerekeknek mindenképp izgalmassá tette ez a kalandozás a nyári szünetüket. 
A regény mindkét gyerek főhőse, Zalán Peti és Muhary Tünde kedves, pozitív szereplő, akik elkötelezettjei a kalandnak, a városnak – Tünde városhoz, Peti Gárdonyihoz fűződő szeretete összeköti és teszi eredményessé „játékukat”. 
Örültem, hogy a néhány alvilági szereplő kivételével a felnőtt főhősök (Kata, Tibi, Árpi bá', várigazgató) is pozitívak és a gyerekek teljes értékű partnerei. Ha kell támogatják, segítik, de ha kell részesei a kalandjuknak. 
Nagyon örülök a könyv létezésének – bár sokszor kissé Tourinformos érzésem támadt – de sebaj! –, a feladvány feltörése pedig kicsit a da Vinci-kód feltörésére emlékeztetett gyerekszinten – mégis tetszett. Annyi látnivalót megnevezett, hogy számomra is új feladatokat tűnök kitűzni – pl. megnézni a Vitkovics házat, vagy utánajárni, mi is az a Történelmi Tárház a Dobó u. 9-ben, vagy alaposabban megszemlélni a Dobó szobrot, vagy egyéb szobrokat a városban. 
A két gyerek kalandozása, a pár térképvázlat böngészése olykor könnyeket csalt a szemembe, mivel a 14 éves és még korábbi életszakaszaimat idézte első sorban – nem Gárdonyi regényét – amikor is két alkalommal vettem részt várost felfedező és városismereti versenyen és – amikor még csapatokba verődve, feladatsorokkal a hónunk alatt igyekeztünk felfedezni (akik először jártunk Egerben) a számunkra totál ismeretlen várost… 
Jó volt Egerben lenni könyvolvasós formában is, miközben nap mint nap, bizonyos időt ott – igaz más formában – de ott létezem… 
Úgy vélem, Bíró Szabolcs könyve egy jó kis városfelfelfedezős fiús-lányos kalandkönyv 3. 4. osztályos gyerekeknek, ami talán meghozhatja az olvasási kedvet, később az Egri csillagokhoz, és azzal együtt a kedvet Egerhez.

 

 

komment


süti beállítások módosítása