HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.11.26. 16:51 Gelso

Molnár Krisztina Rita: Mákszem ​és Gubó eltűn(őd)ik

Molnár Krisztina Rita: Mákszem ​és Gubó eltűn(őd)ik

gubo.jpg

A Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) zsűrizése során figyeltem fel erre a könyvre, de sajnos akkor nem tudtam megszerezni. Így visszagondolva, ezt nagyon sajnálom, mert akár esélye is lehetett volna nálam ahhoz, hogy listámra teszem és beszavazom. 
Ezen már nincs értelme sajnálkozni, viszont annyi bizonyos, hogy megérte elolvasni, mert igazi kedves, emlékezetes kalandban volt részem a Skanzenben, népi hagyományokkal, nép mesterségeket idéző környezetben. 
Én szeretem, ha egy könyv amellett, hogy kalandot, titokzatosságot, esetleg rejtélyt, felfedezést kínál, tanít is valamit – mondjuk régi, elfeledett dolgokat, emlékeket. Kicsit hasonlított a két gyerek „szökése” egyfajta akadályversenyhez, ahol nem akadályokat kell leküzdeni, hanem az időutazásuk különböző állomásain olyan, nem kötelező, hanem „fakultatív” ismeretekhez jutnak, amikkel többek lesznek, amiket nem kell feltétlenül tudniuk, de ha néhányan ismerik, és mások előtt megmutatják, hogy ilyen ismeretekkel is lehet rendelkezni, az másokra a későbbiekben inspirálólag hatna és a többiek is megjegyeznének belőle, esetleg további kutatásokra ösztönözne.

(De ez lehet, hogy csak illúzió.)

Nagyon tetszett még az a gyerekekben megszülető felismerés, miszerint a „szavaknak ereje van”. Mindenekelőtt ezekért a hatásokért, különféle hangulatok átadásáért tartom ezt a történetet különlegesnek. Pl. babahintőpor illatú hang; bugyborékolt az öröm a hangjában, mint egy éppen oldódó pezsgőtabletta; öblös hangja lassan, komótosan folydogált, akárcsak az olvadt viasz; záporoztak belőle a kérdő és a felkiáltó mondatok; annyira hiányzott neki, hogy majd kilyukadt a szíve… stb.

Kedves momentumként maradt még meg bennem, hogy a Sünimanót olvasták a gyerekek. Egyik nagy kedvencem a kortárs gyerekkönyvek közül.

 

 

komment


süti beállítások módosítása