HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.05.31. 18:46 Gelso

Borbáth Péter: Sündör és Niru - Sündör nyomában

Borbáth Péter: Sündör és Niru - Sündör nyomában

sundor_1.JPG

 

Nagyon különleges és csodálatosan mélyreható könyv – felnőttként írom ezt, és egy molytársamtól vett gondolattal még kiegészítem; @stippistop írta: „Ez már szinte szépirodalom!” És milyen igaza van!
Első helyen emelném ki az írás magas színvonalát, válogatott, esszenciális szavakból épül fel ez a kis kalandregény, egy egészen különös, talán tőlünk távol lévő, de a fantáziánkban oly közeli helyet foglaló vidékre kalauzol bennünket.
Számomra egészen különös élmény volt olvasni – egyszerre kaland, izgalom, féltés, meghatottság, szeretet, rácsodálkozás váltakoztak bennem olvasás közben. Érzelmileg nagyon feltöltődtem a Csillanó Fény Birodalmában tett kalandozásom során.
A könyv különlegességei közé sorolom még azt, hogy az olvasó valamennyi érzékszerve működésbe lép: Sündör fényjelenségeket gyűjt, vagy Tivonul hajában neonzöld hernyók világítanak (látás), Niru hangjelenségek gyűjtője (hallás), Mirminyó ételkülönlegességei* (ízlelés) – bár igen különleges alapanyagokból készülnek, de akaratlanul is eszünkbe ötlik, mi lenne, ha megkóstolnánk ezeket? A fémes környezetben zajló Sündör utáni kutatás során óhatatlanul kezeden érzed a fémkőzetek felületét, végül ha mást nem, de érzed Tivonul Buffogót körüllengő szagot.
Végül pedig ez a kis könyv, a barátság könyve is – Niru, amellett, hogy elszánt és bátor, igazi hőssé is válik, amikor barátjáért és a barátságért cselekedni készen leereszkedik a Felejtés Katlanába. Egészen elérzékenyültem ennél a résznél, vagy akár a zajkereskedővel való találkozásnál.

Már az első fejezettel az író stílusa elvarázsolt, egészen különleges és sajátos, ötletes szóalkotásaival egyértelműen megvett magával.
Megpróbálok pár szót kiválasztani ízelítőül, hogy másokat se fosszak meg a rácsodálkozás élményétől. (gombakorong, csikarfaerdő, genyőtepite)
Már az első fejezet alapján megadtam a (bizalom)pontot ennek a 2015. évi Merítés-díj / gyermekirodalom c. könyvversengésben részt vevő műnek.

A rajzok kissé komorak és első látásra talán hűvösnek tűnnek; nagyon kifejező Zazilt, Tivonul Buffogót vagy a zajkereskedőt ábrázoló rajz, és hát Ushguli pedig egyértelműen: a Vörös Tér csodálatos látványát idézte fel bennem Moszkvából! Figyeljetek oda Remsey Dávid művészetének alakulására…

8 év körüli komolyabb gyerkőcöknek, és általában 10 év körüli gyerekeknek ajánlanám; fiús téma, de a stílus és a különleges szavak miatt lányoknak is bátran kezébe adnám; továbbmegyek: nyelvtant, szépkiejtést, mesemondóversenyeken szereplők, igényes és tartalmas önkifejezésre törekvő gyerekeknek feltétlenül! (Kötelezően)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.


A fűtengerről ismét felidéződött bennem egy rövid időre a Magashegyi Underground száma…
És szívesen megnézném (vagy inkább meghallgatnám?) a csöndszőnyeget, vagy a mézcsepp zuhanásának hangját, és a visszafojtott lélegzet csendjét…

Kedvenc szereplőm Niru, és a zajokkal/zörejekkel kapcsolatos részek.
Bárcsak több ilyen könyvet olvashatnék! Szeretnék egy saját példányt!

                        __
* mészkőfőzelék, dinsztelt kova, csillámpor desszert, rozsdalé, genyőtepite, cseppkőfagyi

 

komment


süti beállítások módosítása