HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.05.12. 18:49 Gelso

Mészáros Bori: Az álomtündér

Mészáros Bori: Az álomtündér

alomtunder.jpg

 

Szeretném, ha ez a könyv minél több kisgyerekhez és szülőkhöz eljutna.
Úgy érzem, hogy bátorságot, reményt, bizalmat közvetít a gyerekeknek, és megerősíti azt a mesékből ismerős üzeneteket, miszerint a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig elnyeri méltó jutalmát.
Számomra ezt a legfontosabb kiemelni az értékelésemben.
Tetszett, hogy a könyv gyerek- és tündérszereplői valamennyien pozitív személyiségek; még ha Ármint rossz magaviseletű gyerekként ismerjük is meg az elején, elmondható, hogy jó gyerek. Ármin intelligens fiú, mert a negatív tulajdonságait felismeri, és szembesülve ártómanóival ((Gunyor, Tasli, Tunya és Surranó), kész fokozatosan felhagyni a rossz tulajdonságaival és javulni, változni, és emellett segíteni húgának megküzdeni saját démonaival.
A könyv másik pozitívuma, hogy mindkét gyerek összeszedi nem kevés bátorságát saját, személyes problémájának felszámolásához – Ármin felismeri rossz hibáit, és fokozatosan javít rajtuk, melynek eredményeképp megszabadul tőlük és az ártó manóitól is, Emma pedig szembesül a félelmetes sárkánnyal, erőit és akaratát összpontosítva, mérföldkövenként halad előre és fokozatosan jut el a megoldásig. Ebben a folyamatban Pilla, az álomtündéri cím várományosa segíti őket, Holdfény álomtündérrel, és pár manóval: az öreg Burjánnal, Mustármaggal és ükapja, Sáfrány jegyzeteivel egyetemben). Emma küzdelmét az álmatlanság „démonával” a sárkánykirállyal még bátyja is segíti – ez az azonnali magatartásváltás, (pl. azonnal egy szó nélkül keresi elő mikroszkópját a miniatűr manókönyv elolvasásához) a testvéri segítség és támogatás egy szép példája a könyvben. A gyerekek hősies küzdelmének a jutalma pedig saját maguk egy javított állapota/kiadása – Ármin jobb magaviseletű gyerek lesz, Emma pedig végre végigaludhatja az éjszakákat.
Nagyon tetszett a könyv és mélyen megérintett – örülök, hogy a mai, modern mesék mellett olvashatunk mai modern írótól született mesét hagyományos témákkal, (mint pl. lustaság, rendetlen környezetben létezés, rosszaság, verekedés, csúfolódás, lenézés) hagyományos értékeket (a korábban felsorolt nem igazán jó emberi tulajdonságok elkerülésére és felszámolására ösztönző, és ezekkel szemben a rendet, rendszerességet, jóságot, segítőkészséget, egymás segítését, dicséretét, elismerését) közvetítő meséket.

Kedves MolySzülők, a fentiekben leírtak alapján ösztönöznélek benneteket ennek a könyvnek a megismerésére, akár beszerzésére a házi könyvtárba. Hacsak egy mondatnak lenne belőle jótékony hatása bármelyik gyerekre, már betöltötte küldetését. Én nem éreztem túlságosan didaktikusnak, hiszen anya nélkül maradt és életüket élő gyerekekről van szó, ezt ne feledjük, akiknek az édesapjuk az egyetlen megoldás személyiségük formálásában, problémáik megoldásában, életük irányításában; de a helyzet alapján az ő személye olykor kevésnek bizonyul. Ekkor érkeznek a történetben jókor a tündérsegítők és manótársaik.

Spoiler: Egy dolog zavart és számomra és amolyan elvarratlan szálként tekintek rá: a sárkány legyőzésekor az a bizonyos megrepedt tojás. Ezt a könyvet most egyedül, magamnak olvastam el, de azt hiszem, ha hangos felolvasós esti mese lett volna, a gyerekeim biztosan rákérdeztek volna, mert izgatta volna a fantáziájukat. Úgy érzem, egy mesekönyv vége felé, közel a végső megoldáshoz és nyugodt levezetéshez, már nem szerencsés a szerzőtől feldobni még egy új lehetőséget, és hagyni megoldás nélkül „leesni”. Azzal a tojással most mi lett, ha már meg/felrepedt és megmozdult???

Ezt leszámítva nagyon kedves könyv lett számomra, mindenképpen szeretném a gyerekeimnek is felolvasni. A könyvet a címe ellenére: Az álomtündér – nemtől függetlenül ajánlom a gyerekeknek – nem csajos! Szeretnék még Mészáros Borinevével találkozni más „hagyományos” mesék írása és azok illusztrálása terén egyaránt – várom a jövőben újabb könyvekben/könyvekkel.

A rajzok nekem nagyon tetszettek, főleg a borítókép, arról egy nagyon kedves, szép tündérlány, Pilla tekint le – azért tetszik a borítókép, mert egyből bizalmat közvetít.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

 

 

komment


süti beállítások módosítása