HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.04.18. 23:16 Gelso

Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Bartos Erika: Együtt lenni jó!

egyutt_1.jpg

 Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nekem ez a könyv nagyon tetszik.
Még úgy is, hogy pár éve a nagyobb fiammal éltünk át hasonló élményt: Janikovszky Éva: Akár hiszed, akár nem c. könyvének olvasásakor.
http://moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-akar-hiszed-akar-nem/en-es-a-konyv/gelso
Ezt pedig a kisebb fiammal/fiamnak olvastam, aki most olyan idős, mint a nagy akkor.

Tetszik, és szeretnék egy saját példányt itthonra.
Magával ragadott a nagycsalád, a sok rokon közt élni hangulata – gyerekkoromban így volt, rendszeresen látogattuk egymást, felkerestük egymást ünnepeken, nyarak teltek el, hogy minden hétvégén lagzikban ettünk-ittunk-vigadtunk a rokonoknál és rokonokkal, ősszel együtt szüreteltük a szőlőt, télen együtt vágtunk disznót.
Jó volt, mégha egy-egy bácsi az arcomba is csípett, vagy ha egy-egy néni szúrós puszit is adott (na, jó, ezeket azért utáltam)…
Bartos Erika könyve többfunkciós: ABC-könyv is (ez most kapóra jön a kisebb fiamnál, aki elsős, és már megtanulta a kicsiket, most kezdte a nagy írottakat), rokoni ismertetőkönyv is, félig-meddig utónévkönyv is (elkenődve szoktam tudomásul venni, hogy sok keresztnévről a gyerekeknek fogalmuk sincs, eszik-e vagy isszák lányhoz-e avagy fiúhoz tartozik)… rokoni böngésző is – családfán búvárkodva lehet beazonosítani a rokoni kötelékeket adott szinteken, meg az ünnepen megjelent személyek is ABC-rendben vannak Andris köré sorolva – így meg meg lehet keresgélni ki kinek a rokona, lánya, fia, testvére, anyja, nagyanyja, keresztanyja, unokatestvére, nagybátyja, mostoha- féltestvére stb. stb. És emellett természetesen a történet is egy szintén családi esemény kapcsán, egy szülinap köré van felépítve – szóval még sztorit is kapunk, tovább böngészve a ki, milyen ajándékot hozott, honnan jött, hová tér vissza témákban.
Lehet, hogy azért is tetszik, mert nekem tetszenek az efféle böngészős könyvek…
Nagyon élveztem több történetet is, mert ez ismét arról tanúskodik, hogy milyen sokféle és sokoldalú emberek élnek a szűk környezetünkben, akikre így vagy úgy, de büszkék lehetünk – pl. a távoli gumicukorgyárban dolgozó Dzsoni megremegtette gumicukor-fun-kisebbik-fiam szívét, vagy a szélkakasos házban élő Flóra és özv. Újlaki bácsi új családja története, természetesen a szakács Huba papa és a cukrász Ibolya mama közös életéről szóló rész, vagy a masiniszta Karcsi bácsi, a hajóskapitány Zsolt bácsi, a villamosvezető Norbi bácsi; a miskolci zöldségesboltos család, az agyagozó Őszike néni vagy a könyvtáros Ödön bácsi, aki elmondta, hogy honnan ered és mit jelent Andris neve, vagy a katonazenekarban zenélő testvérek ezeket említeném meg CSAK, hogy nehogy felsoroljam az egész könyvet… :-D
És aztán tök jó, hogy olyan kényes dolgokra is kitér, mint szemüveg, hallókészülék, kerekesszék, de akár az örökbefogadás, vagy a második házasság, özvegység.
Nagyon szórakoztató, szórakoztatva tanító könyv, hasznos könyvnek tartom, aminek helye van a családi könyvtárban.

Kisebbik fiam a könyv „csattanója” kapcsán ezt a kérdést tette fel a szülinapi családi történet végén – joggal: „És akkor annak a babának milyen betűvel fog kezdődni a neve? Mert már több betű nincs az ABC-ben…!…?…” :-)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

komment


süti beállítások módosítása