HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.04.17. 00:30 Gelso

Sárvári Töttős Györgyi · Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz

Sárvári Töttős Györgyi · Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz

varazspal.jpg

Ezt a könyvet én inkább felnőtteknek: szülőknek, óvónőknek, tanítónőknek ajánlanám.
A könyvben újfajta megközelítésben találhatunk különböző problémaként a családokban jelentkező és megoldandó problémák feldolgozását és azokra egyfajta megoldást. A tematikája praktikus (és vállalatoknál használt módszertani feladatokra emlékeztet: alapprobléma felvázolása, megoldások keresése, megfelelő megtalálása-kiválasztása, elégedettség faktor elérése): a főszereplő meséjéből-történetéből ismerhetjük meg azt a konfliktusforrást, ami a főhőst nyugtalanítja, kihozza a sodrából stb. A főhős ezt egy idős és képzelt barátjának/tanácsadójának Sapiensonak, a diófának meséli, aki a mesélés közben felhoz egy másik történetet példaként, melyből végül a főhős tanul, okul, bölcsebb lesz, és azonnal kész a változásra. Ezektől még nem lenne semmivel sem kimagasló a könyv. Ami viszont megkülönbözteti a pusztán gyerekkori történeteteket elmesélő könyvektől az az, hogy a felvázolt alapproblémát egy-egy történet végén röviden elemez, jellemez, mintegy pszichológiai segédanyagként szülőnek, felnőttnek, szakmabelinek: óvónőnek, tanítónőnek.
Azt is mondhatnám, hogy ez egy amolyan kézi-vagy segédkönyv, használati utasítás adott pszichológiai problémákra.
Összességében tetszett a könyv, elsősorban a Varázspálca szakszerviz előtti részek, az utolsó részt még egyszer el kellett olvasnom, hogy átérezzem a koncepciót.
Sajnos, a gyerekeim között nem aratott túlzott figyelmet a két, általam kiválasztott történet: a kicsi (hat éves), úgy érzem, nem értette, vagy direkt nem akarta érteni, a nagy (12 éves) meghallgatta, de azt hiszem, unta, bár nem vallotta be.
A praktikussága, hasznossága miatt javasolnám azt, hogy elsősorban ovik csoportpolcán legyen ott, mint egy lehetséges megoldásforrás, mert a sok régies, elavult vagy bevált pszichológiai megoldás mellett újfajta megközelítésben enged rálátni és egyfajta megoldást kínálni a könyvben példaként is felhozott felnőtt-gyerek, szülő-gyerek konfliktusokra.
Engem két esetben érintett meg és vitt magával a könyv: Varázserő, mely a tehetséget, mint áldást vagy verést boncolgatja, nagyon frappáns megoldást talál arra, hogy miként éljük meg, ha nem lehetünk elsők és a Szeretetlekkicsim Sárkány című, amely jó szülői szerepünkben erősíthet meg bennünket.
A hullócsillagos is tetszett, de nem maradéktalanul, kis igazságtalanságot éreztem benne, (vagy a túlírtság miatt, nem jött ki a lényeg – vagy csak fáradt voltam igazán megérteni.)
A nyelvezetét tekintve nagyon igényes, szépen megírt gondolatok, az illusztráció viszont nem tetszett túlzottan.
Miközben olvastam, rájöttem, hogy a szerzők közül az egyik gyöngyösi, mondhatni „gyerekkori barátnőm”, akivel még nagyon régen, ha jól emlékszem, Zánkán ismerkedtünk össze.
Tegnap jelent meg a FB-on egy posztja, amelyben leírja, hogy osztályfőnöki órákat tartottak gyerekeknek a könyv alapján alsósoknak.https://www.facebook.com/ildi.gyori/posts/1020829098994…
Ugyancsak tegnap jelent meg első önálló, gyerekeknek szóló könyve:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=102082929965151…

 @meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

komment


süti beállítások módosítása