HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.03.28. 22:30 Gelso

Bartos Erika: Bogyó és Babóca buborékot fúj (Bogyó és Babóca)

Bartos Erika: Bogyó és Babóca buborékot fúj (Bogyó és Babóca)

babo-bubo.jpg

 Nem túl gyakran olvasom Bartos Erika, könyveit, de időnként igen, mert a gyerekeim kedvelik, és ha ők kérik, felolvasom nekik.
Tetszenek a kedves figurák, a hétköznapi problémák, amelyeknek egyszerű, hétköznapi megoldásaik vannak. Igen, ezekkel a problémákkal valamennyien szembesülünk, és mindannyian a magunk módján oldjuk meg, vagy igyekszünk megoldani azokat.
Bevallom, irigylem azokat a felszabadult, örömteli pillanatokat, ahogyan a történetek végződnek.
Tetszik, az is, ha egy társaság mindennapjaiba tekinthetünk be ezzel, hiszen mi is a hétköznapi kis közösségeinkben létezünk, és ezeket a történeteket olvasva önkéntelenül is hasonlítani próbáljuk a kis bogarak életét a miénkhez.
Azt is el tudom képzelni, hogy egyes esetekben lehetséges megoldást találunk benne a felmerülő problémáinkra. De ez nem általános, esetleg egy lehetséges megoldás – az élet pedig olyan gazdag, változatos, titokzatos, kimeríthetetlen, sosem sikerül megfejteni minden rejtélyeit, és az is tuti, hogy csak egyfajta megoldás nem létezik.
Ez a könyv biztos vagyok benne, hogy közvetlenségével, kedvességével, és minimál erkölcsi tanulságával nem formálhatja negatív irányban a gyerekeket. Hasznosnak is tartom emiatt. Úgy gondolom, kedvesek és kellően színesek is a szereplői. Én, a kétbalkezes rajztehetségű anyuka, még ezeket is irigyléssel nézem, és egy-két esetben, amikor rajzolni kényszerülök, segítségül veszem, és még felismerhetően le is tudok egy-két állatkát/szereplőt rajzolni.
Felnőttként olvasva ez a két történet több emléket is előhúzott bennem (pl. zöldfilctollazás, lyukasra radírozás, csúfolkodás vélt hiba miatt) emiatt a felidézett személyes emlékek végett fogok emlékezni hosszabban a könyvben lévő két történetre.
Külön kedves ötletnek tartom, hogy ebben a könyvben is (egy korábbi, másik kiadásban már volt egy társasjáték, ami azóta is alkalmanként előkerül itthon) találhattunk pici „foglalkoztató meglepetést” az alkotni kívánó gyerekeknek – színezőket és kártyasablonokat.
@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

komment


süti beállítások módosítása