HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.03.13. 17:14 Gelso

Nagy Bandó András: Dinoszauruszok

Nagy Bandó András: Dinoszauruszok

dino.jpg

 

Jó dolog is kisülhetett volna belőle, csak a célközönség életkorában kérdés, hogy mennyi az annyi?
A „történet” eleje jó bevezetőként ráhangolt a korszakra – de hamar el is felejtődött a mesélős stílus, és azt felváltotta a „katalógus”.
Ez a könyv egy versbe szedett dinó-és társai gyűjtemény – megjegyzem, talán ez is lehetett a fő cél – minél több dinófélét összeszedni, és vmiről beazonosíthatni, hogy esetleg később is felismerje az, aki irántuk érdeklődik. A szándék szerintem jó és hasznos, és innen vetődik a kérdés fel, hogy kinek elég ez? Nyilván, azoknak a gyerekeknek, akiket ez nem érdekel, még ez is sok és tömény felsorolás, azoknak meg, akik amúgy is nyitottak a témához, szerintem kevés, vagy összecsapott, vagy kidolgozatlan. Ha versben marad, minden dino esetében 2-4-6 sorral meg lehetett volna ezeket a versikéket toldani, (már betűméret választással megoldható, hogy négy állat megmaradjon két oldalon, amit jó elgondolásnak és elrendezésnek tartok) és egyéb, adott típusra, fajra jellemzőbb infókat belerakni. Akkor már még engem is érdekelni kezdett volna (merthogy némelyik állatnál felcsaptam a wikipédiát), és talán jobban sikerültebb lett volna a végtermék.
Így tanácstalan vagyok, kinek is ajánlhatnám? Arra a következtetésre jutottam, hogy NEM a témában már jártasaknak, kizárólag kezdő dinókutató gyerekeknek – az ő szemüket ez a fajta felsorolás rányitja a faj/nem sokféleségére, gazdagságára, és továbbdiifferenciálhatja az érdeklődésüket.
Hát ez jutott eszembe most, egyetértek @Juci-val, inkább ismeretterjesztő vonal lehetne erősebb, mert az irodalmi vonal nem az: a versek gyengikék.
Zavart továbbá, hogy nem írta ki a dinók teljes nevét, hanem Pinako, Sauro, Pleuro, Psirtaco stb. néven szerepelteti a dinoszauruszféléket, de mivel tudom, hogy Nagy Bandónak unokája van, és ő inspirálhatja gyerekversek írására, gyanítom, hogy ez kettejüknek egy további játéka lehet…
A rajzok olyanok amilyenek, néhányat, amit a wikiben megnéztem, hasonlítottak.
Amatőr rajzok, de sokszor ez bejön a gyerekeknek… (van egy könyvünk, amit rég ki kellett volna dobni, a kisfiam nem engedi, pont az ilyen kisgyerek-közeli amatőr rajzok miatt…)

Ó, ezt most találtam, még hozzátenném:https://www.facebook.com/349146728442040/videos/1081845…
0:13-ig… :-D

 

 

komment


süti beállítások módosítása