HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.02.16. 19:41 Gelso

Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon (Tökmagok 3.)

Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon (Tökmagok 3.)

tokm_1.jpg

 Aranyos történet, kár, hogy hamar le lett csapva vége.
Pontosabban az egy kaland megvolt.
Nem tudom elképzelni a Tökmagok faját, mert túl aprócskák lehetnek, és ezért nem tudom behatárolni magamban a nagyságukat – nem tudom, hogy akkorák, mint egy egér, vagy egy kisebbfajta hal, vagy tényleg tökmag méretűek? Mert akkor tényleg nagyon elképzelhetetlenek… (hogy cipelik a felnőttek világából az elemlámpát vagy a filmfelvevőt?) De amúgy nagyon aranyosak, cukik, bátrak, segítőkészek, kíváncsiak, érdeklődőek és persze szeretnek kalandokba bonyolódni. A mostani kaland is egy kíváncsiságból fakad: tényleg élnek a tengerben is sünök??? Ezért indulnak el és szeretnének utánajárni Tökmagok: a lányok: Minka és Rézi, meg a fiúk: Palkó és Benő.
A fiúk nevei találóak, de a lányoké nem igazán tetszenek.
A felfedező kaland izgalmait a tökmagságuk adja – sajnos, apró voltuk miatt hamar idegen kezekbe kerülnek, ami végül egy új és szerencsés, és azt lehet mondani, gyümölcsöző kapcsolattá kerekedik. Pici méretük segítette a kutatók munkáját.
Rövidke a történet, de mindenből van egy kicsi benne: kaland, izgalom, ismeretbővítés (pl. apály-dagály, tengeri sünök), véletlenek, menekülés. szerencse.
Elsős másodikos gyerekeknek önálló (és nem fel-) olvasásra ajánlanám – elbírnak vele, vékonyka a könyv, nagybetűs a szöveg, sok rajzot tartalmaz, amiken, ha elteltek vagy elfáradtak az olvasásban lehet szünetet tartani, közben molyolgatni, nézelődni…
Tetszett, hogy a régészeknek ilyen apróságok is tudnak segíteni, hozzátenni a munkájukhoz, talán jó üzenet lehet a kisgyerekeknek, hogy még kicsiként is lehet nagy dolgokat véghezvinni. És az is tetszett, hogy a régészek/felnőttek emlékezetessé tették nekik az ottlétet és búcsúzáskor apró ajándékokat kapnak.
A rajzok nagyon aranyosak, ez is hozzá járulhat a kötet és a történet mielőbbi elfogadtatásához, mert ezek a gyerekek nagyon mai frizurát viselnek, mai stílusú ruhákban járnak – pl. a Cartoon Network-ön a rajzfilmekben hasonlóak a főszereplő…Mészely Ilka neve biztosan még sokszor eőfordul kortárs írók alkotta könyvekben…

 

 

komment


süti beállítások módosítása