HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.01.24. 00:17 Gelso

Máray Mariann: Állatok ábécéje

Máray Mariann: Állatok ábécéje

allatabc.jpg

Nem tudom könyvként értékelni, mert nincs benne szöveg. ill. szövegnek látszó tárgy van benne, de az édes kevés. Azzal már, ha lenne egyetlen információ is az állatokról, (mint pl. a Kesztyű mesében, vagy a 12 pici pintyben) azzal a mondatkezdemény szöveggé, és a kiadvány könyvvé válhatna.
Így ezt inkább egy kicsiknek – elsősöknek, akik az ábécét tanulják való zseb-lapozónak kellett volna kiadni, olvasókönyv mellé a tankönyvcsomagba, 10x10-es méretben, ami elfér zsebben, iskolatáskában.
Jó dolog lenne, mert kis-és nagybetűket tanítana, lány és fiú utóneveket (tapasztalom, hogy a gyerekek nem nagyon ismerik a női és lányneveket), állatféléket, és az ábécét.
A kiadvány így sem teljes, mondják többen, mert vannak benne, illetve hiányzanak belőle a teljes ábécét alkotó betűk/állatok – erre is volt már kísérlet, a több-kevesebb sikerrel, versekkel – gyerekek közt pár éve nagyon népszerű volt: http://moly.hu/konyvek/szabo-t-anna-toth-krisztina-varro-daniel-kerge-abc).
A rajzok viszont igen, tetszettek – Máray Mariannt sem láttam még könyvekben.
Pl. a krokodil, teljesen általános iskolás korom oroszkönyveiben látott krakagyíl emlékét idézi; vidám a csörgőkígyó, naív a cinke, a disznó tesz-vesz-városos, a fázós jegesmedve, vagy a korcsolyázó Tyukica, a fogatmosó víziló, bevásárló kocsit toló zerge.

Sokszor találó, vagy számomra nagyon is megfelelő, állathoz illő, vagy szerencsés volt a névadás: ezek: Ciprián, a cinege, Csaba, a csörgőkígyó, Györgyi, a gyík, Jolán, a jegesmedve, Ödön, az ölyv, két kedvencem: Nyina, a nyúl, Szilvia, a szitakötő, na, és a legkedvencebbem:Umberto (Eco), az uhu.
(és amit még szoknom kell: Béla, a bárány, Fanni, a farkas, Kálmán, a kakadu, Margit, a macska, Tamás, a tigris)

 

 

komment


süti beállítások módosítása