HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.11.04. 00:04 Gelso

Kiss Péter (szerk.)-Molnár István Géza (szerk.)-Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről

Kiss Péter (szerk.)-Molnár István Géza (szerk.)-Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről

 

eger.jpg

Csodálatos Könyv, gyönyörű kivitelezésben.
Érdekes volt látni azt a környezetet és városképet, városkép részleteket, amelyeket még a polgári világ hagyott ránk, azokat az épületeket, amelyeket mi már nem az igazi és eredeti szerepükben és funkcióikban ismerhettünk meg, és amelyeket már egyáltalán nem láthattunk a „városrendezésnek köszönhetően”.
Élményt jelentett azoknak az épületeknek a böngészése is, amelyek 45 utáni időszakban épültek, és amelyeket már én is láthattam egriként, és amelyeket manapság már én sem az eredetiként megismert szerepben láthatok manapság.
Igazi időutazás egy magamfajta „fiatalnak” is, hát még a töritanáromnak, vagy Eszterházy Károlynak, aki azon kívül, hogy a Főiskola épületét építtette, a Dohánygyár területét adományozta a városnak, Dr. Gross Józsefnek, akinek villája volt Eger belvárosában, Kánitz Dezsőnek, aki pénzintézetet alapított Egerben, de akár az Angolkisasszonyoknak is, akik iskolát alapítottak és vezetettek, ill. vezetnek újra Egerben; de ne hagyjuk ki Gárdonyit sem, aki nem „Csak a teste”-t hagyományozta a városnak, vagy akár Bárány Istvánt vagy Bitskey testvéreket akik tágra nyitott szemmel csodálnák meg ma a Makovecz uszodát…
Sorolhatnám vég nélkül a példákat – nekem nagy élményt nyújtott a könyv, igazi időutazást képekben.
Szívből jövő köszönet a kölcsönzésért @pwz-nek, és @encus625-nak, aki elhozta és visszajuttatja majd eredeti tulajdonosának. :-)

komment


süti beállítások módosítása