HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.08.26. 23:48 Gelso

Simai Mihály: A sólymok szabadnak születnek

Simai Mihály: A sólymok szabadnak születnek

solym.jpg

Nagyon könnyű volt ennek a Delfin-könyvnek a hangulatába belehelyezkedni…hisz (ha nem is tombol), de nyár van, meleg, amikor kezdtem, még nyaraltunk, most, hogy befejeztem, már megint a munka kellős közepén csücsülök.
Nagyon élveztem a Vészmadarak kalandjait a Besenyő-sziklánál, még akkor is, ha képzeleteim szerint kerecsensólymot, ill. annak fészkét, fiókáit őrizni nem lehet ennyire egyszerű, mint a könyvben.
A történet nem mindennapi, hisz ragadozómadarak állnak a középpontban, a gyerekek, akik szertelenek, bohókásak, kissé vadócok – igazi, hús-vér, belevaló gyerekek – egyszerre csak feladatot kapnak – felügyeletet és felelősséget vállalhatnak védett madarak iránt. Ebben áll a könyv igazi értéke – felelősséget adni, fontos feladattal bízni meg gyerekeket, amiből lesz értelme üres óráiknak, délutánjaiknak. Emellett még megtanulnak egyéb fontos dolgokat is, ami lelkileg és szellemileg, sőt még tudásukban is gyarapítja őket.
A négy fős kis fiúcsapat felelősségteljes megbízatása során egyre inkább összekovácsolódik, megismeri egymást, türelemmel lesz barátaik egyes gyengéik iránt; a barátok megtanulnak türelemmel viseltetni egymás iránt, kikérik egymás tanácsát, véleményét. A két lány megismerésével pedig megtapasztalják, milyen is lehet lányokkal együtt „dolgozni”, s munka és barátkozás közben alkalmazkodni is megtanulnak feléjük. Rájönnek, hogy a lányok nem csak Myladyk lehetnek, hanem lehet velük igazi „testőrszövetségre” lépni egy igaz ügy érdekében.
Fondorlatos, a maga nemében izgalmas, könnyű, nyári olvasmány – amelyben szerepel a természetvédelem, barátság, őrzés, rablás, nyomozás, leleplezés és hasonlók mellett a sikeresen végződő év végi bizonyítvány is, amelyben szerencsésen alakul a bioszjegyek sorsa…
Cseke Ádám – a Vészmadarak komoly vezetője, Boldizsár „lovagja”, Pikó Gusztáv, akinek mindig helyén a szíve, még ha kissé félős is, és a Káldor ikrek: Dini és Dani, a szavak bűvölői – bátran helyt álltak, a két lánnyal, Mariannal és Gyöngyivel együtt.
A regény „földrajzi nevei” említésre méltóan fantáziadúsak: Gyöngyi a Sátorhegyi Madarász Természetvédelmi Szaktáborban vesz részt, a Besenyő-szikla mellett átvághattunk még a Bögözi-szurdokon, elidőzhettünk még a Ciheresi-terasznál, megpihenhettünk a Boszorkánygyűrű-tisztáson, kuncoghattunk a dancsházai rendőrőrs szakaszvezetőjének mondásain. De a legvonzóbb az ikerpár lakcíme: Zöldberény, Kőbölcső utcai lakótelep
(Már el is feledkeztem arról, hogy mi az tolvajlétrát tartani, és emellett ebből a könyvből megtanultam, mit jelent a „zsindelyes a háztető” kifejezés, megtudtam, mi is az a kiköcsény http://www.panoramio.com/photo/24571736?comment_page=1, mi az a kedves nevű ükörkelonc http://novenyhatarozo.info/noveny/ukorke-lonc.html# (Lonicera xylosteum), meg azt is, hogy a „vörösbegy székelyföldi szólással csipkemadár ”. No, és azt is, hogy a vészmadár nem csak vészmadárkodni kifejezéshez használatos, hanem egy létező madárféle is: viharmadár-alakúak – és a zászlajukra választott Procellaria diomedea, azaz Mediterrán viharmadár pedig ilyen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mediterr%C3%A1n_v%C3%A9szmad%C3%A1r, és ennyi nyelven tudjátok kifejezni: http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?avibaseid=FF3D837AAC50A0C9

Ja, igen, és a _lubenica_ szót is megfejtettem, amit nyaralásunk idején, papír híján, ennek a könyvnek a végére jegyeztem fel, mert olyan szép a hangzása.)

Elérkeztem a Delfines-kihívás teljesítéséhez szükséges „Utolsó Kötethez” – igazán méltó választás volt egy alapvetően ifjúsági könyveket összegyűjtő, kamaszoknak létrehozott, kiadott sorozat számos darabja közül.
Tetszett, bár ez a kötet gyerekkoromban kimaradt, de most örülök, hogy bepótoltam. Szülőként más élményeket adott, mint adhatott volna gyerekkoromban, emiatt is érdekes élményt jelentett az olvasása.

komment


süti beállítások módosítása