HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.11.12. 23:38 Gelso

Kate DiCamillo: Cincin Lovag legendája

Kate DiCamillo: Cincin Lovag legendája

ccin1.jpg

Nagyon rossz könyv!
Én nagyon irtóztam végestelen végig a felolvasás alatt. (Irtózom alapból az egerektől, hát még a patkányoktól…!)
Ez egy horror könyv a javából.
Nem ám tipikus gyerekkönyv. Talán az eleje, meg a vége, de a többi helyen félelmetes, gonosz, pincében játszódik döntően, emiatt állandó sötétség uralkodik a tudatodban, sötétbarna, szürke, nedvesség, labirintus teszik még félelmetesebbé az érzést. Számomra mindezek a képek egy tipikus középkorban játszódó filmet idéztek, ahol rengeteg a koszos, rongyos, fogatlan, ápolatlan, szegény, éhező, nélkülöző koldus, sötétbarna, szürke, fekete színekben. Ehhez jött még a szellemileg kissé lelassult Göbe, a bárdjával, a gonoszságával, ármánykodásával, hasonlóan rossz benyomások patkány és egér vonalról. Gonoszság, ármánykodás, összeesküvés, rosszindulat, cselszövés, gyilkossági tervek – a szülők lemondása gyermekükről, ill. a testvérek összefogása a legkisebb, 'másabb' testvér ellen…
Akit tudok, lebeszélném erről a könyvről, mert egyáltalán nem azt a felszabadító, megnyugtató érzést nyújtják a gyerekeknek, amit pedig valójában elvárnánk a gyerekeknek szóló történetektől.
A gyerekeken is végig éreztem az irtózatot és a félelmet. Egyáltalán nem élvezték a "mesét".
Cincin kedves meg minden, de küldetésével nevetségessé válik, annyira nincs köze a valósághoz. Ill. a kedvesség és az egér számomra üres halmaz. Tehát már barátság sem valósulhat meg a szememben egér és lányka (főleg királylányka) között.
A patkányok gonoszak.
A királyné halála groteszk.
A tömlöc/pince labirintusa félelmetesen kusza, még Benedek is meghal benne a madzagja nélkül.
A király rendelete nevetséges, mert mindenki vágyik a levesre, legfőképpen a szakácsnő, de az is, akit a leginkább szeret, a leánya.
Göbe baba is groteszkül együgyű, ártalmas és visszataszító.
Szóval semmiféle szépséget nem találtam a könyvben. Nem értem sem a küldetését, sem az üzenetét a könyvnek.
Nagyon szép a nyomtatás, nagyon jó kézbe venni, de tartalmilag taszító, viszolygást keltő, a rajzok pedig, hiába vannak túldicsérve, kivehetetlenek és csúnyák.
Nemszeretemkönyv.
A Könyvkirály kihívásra olvastuk, de nagyon megbántuk, de kényszer volt sajnos, mert más listán lévő egyéb könyv meg nem volt a könyvtárban…
Hát ennyi. Nem tudom még hány csillagot színezek.

ccin2.jpg

komment


süti beállítások módosítása