HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.10.15. 18:46 Gelso

Darvasi László: A portugálok

Darvasi László: A portugálok

darv-port.jpg

Hamar elolvastam e vékonyka kötetet, ami nem is volt olyan könnyű kis olvasmány…
A versek olvasását megnehezíti a régies nyelvezet, de nagyon érdekes volt barangolni ebben az archaikus közegben…Talán a Pokol és A portugálok c. tetszettek közülük.
Inkább tetszettek a rövidebb hangvételű - és talán elmondható, ezek - előtanulmányok a szerző későbbi könyveihez. Téma-, pici jellem-, és apró szereptanulmány. Jó és biztos hasznos szereptanulmány később megjelent regényeihez, legalábbis én meg vagyok győződve, hogy ott megtalálom majd ezeket a „tanulmányokat”. A Csókok története c. részt már ismeretem, közülük Weisz Alfréd csókjai voltak a legemlékezetesebbek. Legmeghatározóbb rész volt a Vidéki történetek angyalokról, földi körülmények között – szőrös férfitestekkel való találkozások alkalmával; akik esendők, sebezhetőek, buják a földre esve, olyan emberiek, és édesnek találják a földi kalandot a szőrös férfitest mellett, szeretnek a földön landolni – de vissza is tudnak térni az égi szférákba örökre, mindenféle nosztalgia nélkül…Számomra itt a férfiak alakja a konkrétan kevésbé kidolgozott, mégis érezhetően jelennek meg a történetekben. Gyengédek, és átélhetően nosztalgikusak…akit csak egyszer is megérintett az Angyali tollpihe cirógatása – olyan meghatározó élmény maradt, hogy egy életen át sem tudta feledni… Több tetszik közülük: Angyalvér, Az angyaltemető, A szép ismeretlen monológja, A dacos angyal, A szív gyertyafénye.

Végül egy utolsó idézet a könyv utolsó írásából, az A könyvből:
„A szép könyv Isten fürkésző nézése, gyermekem. Neved előtt majd a bocsánat ragyog, mert kinek hazudhatsz, nem szerethet úgy, mint kinek soha. Csakhogy tudd, eltévedt angyal árnyékát űzi, aki boldog akar lenni. Fontosabb szenvedésekre készüljön az erősebb szív!”

@olvasóbarát Vándorlás Darvasi László világában c. kihívásához.

komment


süti beállítások módosítása