HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.10.02. 22:58 Gelso

Finy Petra: A csodálatos szemüveg

Finy Petra: A csodálatos szemüveg

szemüveg.jpg

Számomra kellemes meglepetés csalódás volt ez a Finy-könyv.
Nagyon tetszett a könyv „küldetése” is – elfogadtatni a szemüvegessé váló gyerekkel szemüvegét és (szemüveges) saját magát. Nem könnyű feladat, de minden bizonnyal segítségül hívható Finy Petra és a könyve.
A szövege lendületes, humorral teli, világos, lényegre törő. Pár mondat egy oldalon, nagyobb fiamnak is csábító, önálló olvasáshoz…

Csodálatos kézbesimuló és esztétikus kiadvány, és örömmel vettem kézbe ismét egy könyvét Herbszt László illusztrációival. Nekem nagyon tetszenek, már korábban is közelállónak éreztem magamhoz a Szárnyak és paták gyerekalakjait, és most, A csodálatos szemüveg tűzpiros Ferrariban feszítő kicsi Kovács Áron, meg a pirosfűzős tornacipős felnőtt apuka is bekerült a kedves alakok közé. Na, és a Városmajor utcai dédimama kamrájának polcán dunsztosüvegben mosolygó uborkák, vagy a gördeszkás esküvői torta…hehe. Legeslegcsodálatosabb a 45.oldalon látható szomorúfűz zöld tündére…és a (halasi) csipkemintázatú csótány (46.old.) vagy a sárga-óriáskígyóarcú sárga-villamos (51.old.)egyenesen fantasztikus!
És míg a Szárnyak és patákban Bodrogi Gyulát véltem az egyik arcban felfedezni, addig ebben a könyvben Haumann Péter kerek szeme mered rám (34.old.) … :-D
Maga az alapötlet (varázsszemüveggel a valóságtól eltérőt látni) nagyon jó, és a célja is nemes (megszerettetni azt, ami a gyerekek közt gyakran ciki), a rajzok mindezt támogatják, hiszen a varázsmesék sem csak szépben és jóban, hanem bizony csúfban és gonoszban is bővelkednek.
Nem mondanám ki egyértelműen, hogy ijesztőek a rajzok – teszteltem, a 4 és fél éves fiamat ölbe ültetve olvastam fel neki, és nem akart hisztizni, nem borult ki, nem bújt a takaró alá, nem akarta abbahagyni stb. Általában a gyerekek rajonganak a mindenféle műanyag dínó, sárkány és egyebek iránt, mért pont egy mesekönyvben riadnának meg tőlük???
Ami nekem, mint felnőttnek és mint szülőnek inkább fájt, az az, hogy általában a felnőttek negatív színben vannak feltüntetve – pl. az óvónő – na, ez a momentum volt ijesztő a kisfiam számára – gyakorló óvodásként ennek a résznek a felolvasását elhagytam volna, így is még vágyakozik a bölcsi és a bölcsisnénik után…
Másik gondom ismét az idegenszavakkal van, bár ebben nincs sok, de Finy Petra előszeretettel használja azokat pl. a Maja tizenkét babája-ban.
A nyállal fröcsögő óvónéniért és a gólem miatt vontam le a fél csillagot.

Ilyesféle tematikus könyveket szívesen olvasgatnék tőle…

Szeretettel ajánlom @olvasóbarát Finy Petra különleges világa kihívásához.

komment


süti beállítások módosítása