HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.04.01. 22:38 Gelso

Berg Judit: Két kis dinó a zsírkréta korban (Trikó és Nyamm 1.)

Berg Judit: Két kis dinó a zsírkréta korban (Trikó és Nyamm 1.)

dinok.jpg

Nekem igazi meglepetés, és valódi, hasfogós, nevetős szórakozás volt ez a könyv! Kellemes csalódás, bár nem az első elolvasott könyv a szerzőtől, egyre inkább kedvelem. A Cipelő cicák és a Maszat könyvek kevésbé nyerték el a tetszésem, de a Mesék a tejúton túlról és a Két kis dinó a zsírkréta korban igazi meglepetés, szórakozás és siker!
De nemcsak nekem – a nagyobb fiammal könnyesre nevettük magunkat a két kis dinó "szerencsétlenkedésén" vagy inkább próbálkozásán, akár a saját, de akár az új korban, ahová véletlenül cseppentek.
Nekem nagyon tetszett az őket körülvevő világ és zsírkréta-koruk bemutatása, Trikó és Nyamm rágógumi szenvedélye, hogy Trikó kis#gye#dinó létére milyen objektíven látja a világot, és vicces volt Nyamm mohó falánksága, vagy ahogyan vagányan és magabiztosan kiállt a vaddisznóval szemben… Kedves tulajdonsággal ruházta fel Trikó-dinót a szerző: milyen hideg fejjel, mégis szeretettel tudta értékelni barátját, meglátni hibáját, előnyét, és persze minden percben eszébe jutott e barátságnak az összes veszélye is.
Nekem tetszett a laza, könnyed, de mégsem pongyola, hanem igényesnek mondható stílusa, amely lehetővé tette a gyors előrehaladást, érdeklődésünket fenntartotta, és nem engedte, hogy ráunjunk, érdekelt bennünket az, hogy mi vár a két kis rosszcsontra, és nem utolsó sorban sokszor megkacagtatott. Én nem éreztem humorát erőltetettnek! Nálunk működtek a poénok, viccek is. Tetszettek a szójátékok az új korba kerülve: exprexcsorda, cinkeszaurusz, vaddinó, sündinó, a piros és kék kockás „tó”, meg hogy „visította a visítós”; a csupasz hosszúlábúak meg mi vagyunk: "ami a legviccesebb volt, nem volt se tolluk, se pikkelyük, se szőrük. Csak egy kusza sörény fedte a kerek fejüket" … akik "nemcsak beszállnak az exprexek hasába, de ha kedvük tartja, ki is jönnek onnan."

És annak is örültünk, hogy lesz még folytatás!
Nagyon ajánlom kisgyerekes szülőknek, humort kedvelő és értő gyerekeknek el-, ill. felolvasásra. Abbahagyhatatlan, nagy önuralom kell a szünet beiktatásának leküzdéséhez – mert izgi, mi lesz, hogy lesz, hogyan boldogulnak…
Jó, nagyon jó, és vicces… vagy ezt már mondtam? ;-)
És annyira jellemző, hogy a tirexet ismerik fel és nevezik meg az összes dinó közül először a gyerekek…

UI: …csak ne hagyták volna ezt a két kis dinót magára a szüleik… ez azért bántott engem…

UI2: Az 56. oldalon pedig, ha jól értelmezem, akkor van egy hiba, amennyiben Trikó, a triceratopsz meséli el a történetet, akit a visítós fog a kezében…

Míg a két kis dinónak igazán fárasztó volt az út a zsírkréta korból az exprexcsorda belsejéig, addig nekünk igazi nevetés és könnyed szórakozással telt.
Ezt segítették Kőszeghy Csilla vicces és kifejező rajzai is.

komment


süti beállítások módosítása