HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.02.21. 23:09 Gelso

Fésűs Éva: A palacsintás király

Fésűs Éva: A palacsintás király

palacsintás.jpg

Háát, őszintén?
Nekem csalódás volt. Én gyerekkoromban nem olvastam, csak a filmről vannak emlékeim – láttam, nem is egyszer, sokszor – és élveztem. Emlékszem még ma is Kaló Flórián (Derelye főszakács), Harsányi Gábor (Csöröge, udvari bolond) szerepére…
http://www.magyarvagyok.com/videok/28-Film/146732-Palacsintas-kiraly-teljes-flv.html
Jó régen volt, azt hiszem, még színes tévénk sem volt…
Tehát nagyon kíváncsi voltam, és megörültem, amikor a könyvtárban belebotlottam…
Elolvastuk a gyerekekkel, a kicsit egyáltalán nem kötötte le. Én is eléggé fáradt voltam hozzá. A nagy pedig, valószínű, levonta a tanulságot. A vége persze, minden jó meséhez illően, minden jó, ha vége jó, a rossz megbűnhődik, a jó pedig elnyeri méltó jutalmát. Ezzel és a tanulsággal pedig, nem is tagadom, betöltötte a mese a funkcióját.

Fésűs Évának köszönhetően a szereplők nevei igen szellemesek, többnyire ennivalókhoz, étkekhez köthetőek (pl. Derelye főszakács, Csöröge az udvari bolond, duplatokájú Dagadó herceg, holdvilágképű Bendő báró, Aprólék hercegnő, Lapocka és Lapockáné, Fasírozott generális) de van olyan is, ami olyan dalokból vagy mondókákból ismerős, ami ennivalóval kapcsolatos – pl. Éliás királyfi, és Tóbiás király.
Vannak még mondások is, amelyekben az ételek idéződnek fel:
"Retek nőjön az orromon, ha nem így volt!"
"Mindjárt galuskát szaggatok belőled!"

Ami tetszett és kedves hangzású új szóval gazdagította szókincsemet: meggyet puttyogatni kell…

Az illusztrációk Békés Rozi nevéhez fűződnek – azt lehet elmondani, hogy a kedves szereplők: Éliás királyfi (29. old.), Kökényszemű Katica (58-59. old., 109. old.), Csöröge udvari bolond (42. old., 100. old.), Ákombákom (31. old.) nagyon helyesek, és kedvesek, Éliás királyfi pl. számomra a Kis herceget idézi, de a többi rajz sajnos nem tetszett, és az sem, hogy a gonosz alakok, mind-mind a távol-keleti színházat idézték. Nekem nem illettek ezek az arcok ide, de meglehet, ennek van külön üzenete… szóval nem tetszettek az ábrák sem különösebben.

Még egy kérdés: 1973-as a film, korábbi kiadása nincs a könyvnek?

komment


süti beállítások módosítása