HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.01.24. 21:58 Gelso

W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony – Válogatott mesék 5.

W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony – Válogatott mesék 5.

th5.jpg Ez a kötet csupa haszontalan mozdonytörténetet mesél…
Még olyan mozdonyokról is rossz tulajdonságot leplez le, akiket alapvetően jónak ismertem meg, pl. Percy.
Öt történetet tartogat az 5. kötet, Percyről, Billről és Benről, Sir Handelről, Oliverről és Bulstrode-ról. Számomra ismeretlen szereplők, vagy már ennyi részt kihagytam a rajzfilmekből??
Percy-ről, a kis zöld mozdonyról eddig csak annyit tudtam, hogy ő a posta szállításáért felelős, és Thomas legjobb barátja; ebben a történetben pedig szembesültünk azzal a ténnyel, mennyire kis szemtelen kis gőzös volt, valamennyi gőzöstársát szerette jószívvel átvágni. Most tanúi lehetünk, hogy tartja meg barátjának adott szavát, és viszi haza a gyerekeket a legnagyobb vihar közepette is. Bill és Ben – ikermozdonyok a kőfejtőben, ahol többnyire unalmas – legalábbis nekik úgy tűnt – munkákat végeztek. De egy kikötőbeli átirányításnak köszönhetően megváltozott a véleményük, rájöttek, hogy a vásott vagonok egy nap alatt több bosszúságot tudnak nekik okozni, ezért örültek, amikor visszakerülhettek a kőfejtőbe – szerencsére, mert a munkások nekik köszönhették életüket. Hősies bátorsággal mentették meg a munkásokat a kőomlástól. Sir Handel-ről sem hallottam még, keskeny nyomtávú vasúttag – ő váltotta volna a kiöregedő – ó, ez szomorú, – Skarloeyt és Rhineast – (még a mozdonyok felett is eljár az idő…) – Sir Handel nagyon neveletlenül érkezik meg új helyére, új mozdonyként tiszteletlen, udvariatlan, goromba, lenéző és bizony szereti a munkát lepasszolni magáról. De azért őt is meg lehet leckéztetni, amit meg is tesznek a személykocsik: Ruth, Agnes, Lucy, Jemima és Beatrice; és később a tehervagonok is. Első lépésként hát megtanult udvarias lenni. Oliver története, azt hiszem, a legkalandosabb; ebben a mesében megmutatkozik a mozdonyok közötti összetartás és szeretet Douglasnak köszönhetően. Ez a legszebb történet a könyvben, még azt is megtapasztalhatjuk, hogy a Kövér Ellenőrnek vajból is lehet a szíve. Végül Bulstrode, aki egy bárka, története ismét az összeférhetetlenségről, elégedetlenkedésről szól; Percy és a szenes vagonok nevetségessé teszik a zsémbes és türelmetlen vízijárművet.

komment


süti beállítások módosítása