HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.12.19. 22:57 Gelso

Boldizsár Ildikó Boszorkányos mesék

Boldizsár Ildikó:Boszorkányos mesék
 
bosz.jpg Nagyon különleges hangulatú könyv…
Mesemondó/hallgató-hangulatot teremt azonnal, szerethető szereplőkkel, gonosz nincs! A rég megszokott, és pl. gonosznak megismert meseszereplők sem azok – pl. a boszorkányok ebben a mesekönyvben inkább szomorúak, magányosak és befelé fordulók; akik jól érzik magukat a természetben, de mégis érzik, hogy vki hiányzik mellőlük…Emberi tulajdonságokkal és varázserővel is rendelkező hősök, akik ezzel közelebb kerülnek, és közelebb állnak hozzánk, hallgatókhoz, mint pl. a boszorka a Csipkerózsikában, vagy éppen egy százéves anyóka. Amália inkább egy vörös hajú, jól táncoló, bohókás, életvidám lány, aki imádja az esőt, pöttyösbögre-gyűjteménye van, akit néha majd szétvet a szomorúság a magány miatt.
Ez most már a 4. Boldizsár Ildikó mesekönyv, amit elolvastam a gyerekeknek, és az forog az agyamban, bárcsak élne még Boldizsár Ildikó, a meseíró, „a szavak mágusa”, a varázslatos mesehangulat-keltő sokáig, és fabrikálna még sok-sok hasonló mesét, mert nálunk tényleg ilyen történt – olyan nyugalom szállt a gyerekekre, és olyan csendben hallgatták Boldizsár Ildikó meséit, hogy ez számomra is meglepő volt… Nagyon megszerettem őt. Szegedi Katalin rajzai is közel kerültek hozzám ismét.
Szeretnék kedvencet is írni, szereplőnek abszolút Amáliát választanám, és természetesen hozzáillően Fekete Világkerülő Embert; újszerű hős a huncut Füvetrágó Erdei Csuda – akiről mindig Hany Istók jutott eszembe a Névtelen várból. Jó lenne átélni legalább egyszer az életben, de még jobb lenne negyedévente az Elveszett Tárgyak Napját, – hiszen azokkal az a legnagyobb baj, hogy „nem ott vannak, ahol lenniük kellene” –, bízván abban, hogy a „szerencsés tárgyak előbb-utóbb előkerülnek, a kevésbé szerencsések soha”. Számomra igen tanulságos volt A mókus és a vakond meséje, akik örökké távoliak maradnak egymásnak. Az Esthajnalcsillag meséjéből megtanultuk azt, hogy felszálló hold idején a növényekben több a nedv és az erő, ilyenkor kell őket oltani és metszeni, hogy bőséges termésük legyen. A virágpalánták ültetésére a leszálló hold ideje a legalkalmasabb. Aki pedig fogyó hold idején rozmaringot, teliholdkor meg kakukkfüvet ültet, annak kertje mindenki másénál pompásabb lesz". Azt hiszem, az első és az utolsó mesén kívül, ha kedvencet választanék a Vízikirály és a repülőhal és Az angyalszárnykagylót választanám. Előbbinek számomra az a tanulsága, hogy ha végtelen reménytelenségben is találod magadat, megtalálhatod a kiutat és átélheted újra (és újra) a szabadság érzését. A másodiknak pedig talán az, hogy nagy vágyunk elérésének és/vagy az örök megnyugvásnak egyik eszköze lehet, ha átváltozunk, vagy megszűnünk annak lenni, amik addig voltunk – és bízzunk abban, hogy a titokzatos idegenben nem várhat ránk rossz. Számomra ennek a mesének a címe is a legszebb. Végül azt is megemlíteném, hogy A szomorú boszorkány egy igazi (és modern) boszorkány-tipológia.
Szép mesekönyv, ismét csak „figyelmeztetni szeretnék”, senkit se tévesszen meg a cím, nyugodtan (f)elolvasható fiúknak is – én kipróbáltam, és rajtuk is fogott a „boszorkányos mesék varázsereje”, és teljesen elvarázsolta őket.
„Sajnálattal” válok meg a könyvtől és viszem vissza a könyvtárba.
Öröm volt olvasni. Élmény volt hallgatni. Ajánlom!
 
------------
 

– Olyan jó, hogy jöttél! – lelkendezett a mókus. – Úgy unatkozom! A fenyőerdőben csupa unalmas állat lakik!
– Unatkozol? Hát azt meg hogy csinálod? – érdeklődött a vakond, akinek fogalma sem volt róla, hogy unatkozni is lehet.
– Jaj, de mulatságos fickó vagy te! – nevetett a mókus. – Az az unatkozás, amikor nem tudod, hogy mit csinálj!
– Miért, mik közül lehet választani?
– Hát a semmi és a semmi közül – szomorodott el a mókus.

60. oldal - A mókus és a vakond

– Hogy hívnak téged? – kérdezte tőle a hangya.
Az állatka alig hallhatóan válaszolt:
– Nekem nincs nevem.
– Olyan nincs – dörrent a medve. – Neve mindenkinek van.
– De nekem tényleg nincs – hüppögött a jövevény.
– Akkor mit mondott neked az édesanyád, amikor magához hívott?
– Azt mondta, hogy galambom, mókuskám, kicsi bogaram. És én sokáig azt is hittem, hogy galamb vagyok, mókus vagyok, kicsi bogár vagyok – sírta el magát az állatka. – Aztán nemrégen találkoztam egy madárral, aki azt állította magáról, hogy ő galamb, tegnap meg összeakadtam egy igazi mókussal, ma pedig – zokogott fel hangosan, – ma pedig egy kicsi bogárral találkoztam.

47. oldal - Füvetrágó Erdei Csuda

Locsolókanna helyett Hegyek Anyókája ezen az estén nevekkel a nyelvén indult el, és szétosztotta a virágok között. Nevet kapott a kányazsombor, a bódító baraboly, a fekete peszterce és a sarlós gamandor. És neve lett a derécének, a csucsornak, a bibircsvirágnak, a bábakalácsnak, a kőfali pintyőnek és a zergeboglárnak. Neve a réti ledneknek, a rózsás varjúhájnak, a mezei iringónak és a tavaszi ködvirágnak. A legmérgesebb virág a mérges ádáz nevet kapta, a leghangosabbat csörgő kakascímernek, a legkövérebbet lápi hízókának hívják, és van közöttük bóbitás küllőrojt, kornistárnics és kerek levelű kapotnyak is. Hegyek Anyókája egyetlen virágról sem feledkezett meg.

24. oldal - Mindenkivirága

Ekkor az eső még különösebbet talált ki, olyasmit, amit ez idáig még soha. Nagyon szeretett volna Amáliával játszani, gondolt hát egyet, és színes cseppeket kezdett hullatni. Hol kék volt, hol zöld, hol halvány rózsaszín, majd átszíneződött barnára, lilára, még napsárgával is megpróbálkozott.

17-18. oldal - Amália és az esők


komment


süti beállítások módosítása