HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.09.08. 00:29 Gelso

Boldizsár Ildikó · Elek Lívia: Esti mesék fiúknak

Boldizsár Ildikó · Elek Lívia:Esti mesék fiúknak
 
fiuk.jpg Nagyon szép és igényes és színvonalas válogatás – szinte valamennyi lehetne kedvenc.
Nekem talán a Lotilko szárnyai, A kecskefülű császár, A három citrom és A villámszóró kard tetszett leginkább, de a gyerekeim nehezen választottak kedvencet, ebből vontam le azt a következtetést, hogy színvonalas válogatás ez a könyv.
És gyönyörűek – szinte „monumentálisak” és mozgalmasak a rajzok is. Elek Lívia különleges stílusban rajzol – nagyon jó ötletnek tartottam a kétoldalas rajzokat – nagyon jó beszédtémát szolgáltatnak mesélés közben a képek; szerencsés dolog, hogy tükrözik a mesék szereplőinek nációit, így talán kialakulhat a gyerekekben, hogy vajon hogyan is nézhetnek ki pl. a tunguz, tatár, örmény, norvég, kazak stb. népcsoportokhoz tartozó emberek; valamint különösen tetszettek az emberek arcán ábrázolt kifejezések. Mind-mind valamilyen tulajdonságot (gonosz, kapzsi, ravasz, kíváncsi, hiszékeny, éber, kedves) vagy hangulatot (meglepődés, félelem, riadalom, harag, fájdalom, várakozás) fejeznek ki.
Kisgyermekes szülőknek nagyon melegen ajánlom.

komment


süti beállítások módosítása