HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.01.09. 13:01 Gelso

Molymazsolázó - 2011. december

Decemberi Molymazsolázó

 

http://moly.hu/merites-rovatok/decemberi-molymazsolazo

 

Kedves molymazsolák és molymazsolaszülők!

December volt, sok szeretetben teljes, kicsiknek, nagyoknak kedves ünneplési alkalommal, de akármilyen kedvesek, nyugalmasak voltak ezek az év végi hetek, gyorsan leperegtek előttünk. A gyerekeknek az ünnepeken kívül pihenésre alkalmas szünidőt is adott a december, a felnőtteknek pedig az ünnepek környéki szabadnapok talán adhattak alkalmat a nyugodt, belemerülős olvasásra, gyerekeknek szóló mesélésre, felolvasásra, ill. terítékre kerülhettek egyéb formái is a családdal együtt tölthető művelődésnek: színházlátogatás, mesejáték, bábjáték, játszóház, mozi, kiállítás, rajzolás. Kibontásra kerültek előbb a Mikulás által csizmácskákba pakolt, később pedig a karácsonyfa alatti meglepetések, amelyek közül minden bizonnyal nem maradtak ki a könyvek sem. A karácsonyi készülődésben kipirult édesanyáknak talán volt alkalmuk pár lélegzetvételnyi szünetre, és szánhattak időt pár könyv elolvasására, de ha erre nem is jutott idejük, arra biztosan, hogy a gyerekeknek ajándékozott könyvekből esténként mesét olvashattak csemetéik számára. Remélem, tudok számotokra ebben a hónapban is megfelelő, érdekes, olvasási igényeitekhez, hangulatotokhoz illő könyveket ajánlani a Merítés gyerekrovatának, a Molymazsolázónak a decemberi számában, melyben az alábbi könyvekről merítettem értékeléseket:

1/ Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi
2/ Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok
3 / Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
4/ Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös
5/ Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
6/ Boldizsár Ildikó: Királylány születik és Boldizsár Ildikó: Királyfi születik
7/ Balázs Ágnes: Lufi és az elcserélt születésnap
8/ Máté Angi: Ez egy susogó levél
9/ Lakatos István: Dobozváros
10/ Bob Hartman: Karácsonyi mesélő könyv – Történetek, mesék és legendák a közös ünnepléshez

1/ Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi
Andersen legszebb meséinek gyűjteményét már akkor szerettem volna említeni, amikor elolvastam @eme értékelését: http://moly.hu/ertekelesek/825414, de sajnos akkor nem sikerült helyet találnom a Merítésben. Most a választásomat az is indokolja, hogy december 31-én ért véget az Andersenhez kapcsolódó kihívás, az „Olvassunk együtt Hans C. Andersent!” (http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-egyutt-hans-c-andersent), amelyre 69 olvasó jelentkezett, akik közül 55 fő teljesítette is a kihívásban leírtakat.
Az Andersen legszebb meséi című mesekönyv igen népszerű: a Molyon eddig 297-en olvasták, mindössze 22 szöveges értékelés született, 5 moly helyezte várólistára, 4-en kívánságlistára; 6-an kedvencelték, tetszési indexe 89%; igazán remélem, hogy a könyv megítélése a jövőben javulni fog.

A történetek kiválasztásban segített @imma szerzői polca: http://moly.hu/polcok/hans-christian-andersen, ill. online formában pedig ez: http://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm.
A polcra került értékelések között megosztottságot tapasztaltam, amit, őszintén szólva, sajnáltam: szinte mindenki, aki kevesebb csillaggal jutalmazta a kötetet, a mesék negatívumaként azok szomorú voltát hozta fel. Azt hiszem, az Andersen meséire jellemző szomorúság még nem jelenti azt, hogy a gyerekek azt el is utasítják. Ezt merem állítani nagyobb fiamnak válogatott és felolvasott történetekre adott reakciói hallatán. Nem tagadom, hogy nem nevezte szomorúnak őket, de nem is utasította el, sőt, kérte az újabb meséket. Az sem törvényszerű, hogy egy mese csak vidám lehet – érzéseim szerint a szomorúság különféle, mély gondolatokat ébreszthet a gyerekekben, emiatt nem hagynám ki azt a lehetőséget, hogy még ha megválogatva is, de megismertessem őket Andersen történeteivel, és feltétlenül el is beszélgetnék velük egy-egy mese felolvasása után – mert ez mindenképpen megerősíthet abban, hogy a döntésünk jó, és képet kaphatunk gyermekeink lelki fejlődéséről is. Meggyőzhet arról is bennünket, hogy a szomorú történetek is lehetnek tanulságosak, tartalmukkal belsőleg okulnak a gyerekek. Nem a mesebeli kötelező alapelemek (pl. sárkányok, királylányok, mágia) késztetik fantáziájukat működésre, hanem egyszerű, hétköznapi, bennünket körülvevő tárgyak: ólomkatona, teáskanna, fenyőfa, hóember, varrótű, rongyok, dénár, vízköpő szobor, cégtábla, lámpás, tűzszerszám; különféle állatok: hattyúk, fülemüle, kiskacsa, béka, ganajtúró. Persze nem hiányzik néhány meséből a varázslat sem, de mégiscsak a legfontosabb itt a hétköznapi életünket átitató szeretet, ragaszkodás, kitartás, egymás bátorítása, támogatása. Itt is végül győzedelmeskedik az igazság, csak addig megannyi szomorú, nehéz, esetleg veszedelmes helyzetbe kerülünk a szereplők által, ill. tapasztalhatjuk, mennyire képes a sors próbára tenni az embert, és mennyire terhelhető az ember (pl. Ib és Krisztinka; A Hókirálynő, Az ércdisznó, A régi ház). A gyermeki gondolatokat mélységesen felébreszthetik a környező világ apró résztvevői is, ahogyan a Bodza-anyókában is olvasható: „a legcsodálatosabb mese mindig a valóságból nő ki.”
Kísérő olvasmányként ajánlom Balázs Ágnes: Andersen, avagy a mesék meséje c. könyvét, amelyről itt nézhettek meg egy rövid ajánlót:
https://www.youtube.com/watch?v=BvMKFNHT6VQ&feature=related
http://moly.hu/konyvek/balazs-agnes-andersen-avagy-a-mesek-meseje
Testvéreseményekként pedig szeretném ajánlani a következő kihívásokat: „Karácsonyi hangulatidéző” (http://moly.hu/kihivasok/karacsonyi-hangulatidezo), amely a napokban ért véget, és a 157 jelentkező közül 133 moly teljesítette; az „Ünnepeljünk könyvekkel!” című (http://moly.hu/kihivasok/unnepeljunk-konyvekkel) 2012. szeptember 26-án ér véget, és eddig mindössze 14 részvevője van. Andersen meséi többségének elolvasásával csatlakozhattok ezekhez a kihívásokhoz is.
@Ildici értékelése áll hozzám közel a decemberben érkezettek közül:


!Ildici P 9 napja

Újraolvasás!!
Különös hangulata van a meséinek, itt tanultam meg, hogy az életnek vannak egészen szomorú oldalai is , a mesék elgondolkodtatóak, mindig van mögöttes tartalmuk, tanítanak a történetek. sírnom kell a kis gyufaárus lánytól, a fenyőfa történetétől. Az ólomkatona rendíthetetlen szerelme kalandos élete lenyűgöző, szinte minden tárgy életre kel a mesékben, a hétköznapi dolgok, tárgyak hirtelen különös és titokzatos világába kerülünk. Ez egy más világ, teljesen elvarázsol, gyermekként is, de most is. Csodás! :)

2/ Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok

Aki szeptember óta olvassa a Merítés számait, tapasztalhatta, hogy egyik szívügyem, azaz visszatérő írónőm, akitől rendszeresen merítek különféle könyveihez kapcsolódó értékeléseket, Janikovszky Éva. Most is egy könnyed könyvecskét választottam ismertetőnek. Emellett ezúttal is szeretném azoknak a molyoknak a figyelmét felhívni, akik szívesen csatlakoznak olvasási mozgalmakhoz, hogy létezik az oldalon, és még mindig tart Janikovszky Évához kapcsolódó kihívás: a „Janikovszky Éva forever!” Jelenleg már 135 molytag csatlakozott a kihíváshoz, 26-tal többen, mint az előző hónapban. 2012. augusztus 31-én ér véget. Eddig 17-en teljesítették a kihívás feltételeit, amelyről itt olvashattok bővebben, és csatlakozhattok: http://moly.hu/kihivasok/janikovszky-eva-forever.
A könyvet én is olvastam, nagyon nagy élmény volt, mert egyrészt élénken élő emlékeket elevenített fel bennem 4-5 évvel ezelőtti életemből, amikor kisfiamat kísértem óvodába, másrészt pedig igen régi, és mélyre ásott élményeket ébresztett fel bennem saját óvodai időszakomból.
Segítséget nyújt neked az írónő könyvei közti böngészésben a moly.hu oldal szerzői polca: http://moly.hu/szerzok/janikovszky-eva vagy a molyok által írt, sok figyelemre méltó értékelést tartalmazó polcon is tudsz nézelődni, amely szintén kiváló segítség a válogatáshoz, ill. a kihívás teljesítéséhez: http://moly.hu/polcok/janikovszky-eva-forever-kihivas-ertekelesek-polca.

Janikovszky Éva Már óvodás vagyok című könyve olvasottság alapján nagy kedvenc! A könyvet a Molyon eddig 171-en olvasták, 25 szöveges értékelés született, 7 moly helyezte várólistára, 5-en kívánságlistára; 4-en kedvencelték, tetszési indexe 94%, minden bizonnyal ezek az értékek a jövő év nyaráig még növekedni fognak.
Ebben a hónapban @danlin, @Dark és @jevus értékeléseit merítettem elétek:
@danlin: http://moly.hu/ertekelesek/862538
@Dark: http://moly.hu/ertekelesek/860462


!jevus P 1 hónapja

Szerintem mindenki úgy emlékszik az ovira, mint valami csodavilágra, úgy, ahogy Janikovszky leírja. Lehet, hogy más dolgok történtek, de valahogy ugyanúgy. Talán nem a porszívó volt a repülő, hanem a repülő a porszívó, de ez nem is számít.
Soha nem értettem, hogy miért mondják a gyerekeknek, hogy „ha rossz leszel, elvisz a zsákos ember”, „ha rossz leszel, szólok a doktornéninek és felvágja a hasad”. Azután meg mindenki csodálkozik, hogy fél a gyerek, fél a doktornénitől, fél az injekciótól. A könyvben szerencsére ezek a dolgok is szépen a helyükre kerülnek.

3/ Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

„Szerda ablakában
csütörtök ül,
és ordít
csütörtökül.”
Nem hiszem, hogy akadna köztünk olyan tizen-huszon-harminc-, vagy akár negyven-ötven- stb. éves, aki ne ismerné és ne tudná idézni ezt a pár sort. Felejthetetlen Esztergályos Cecília alakja Vacskamatiként, és vele együtt a mese többi szereplője is – Bruckner Szigfrid, Aromó, Szörnyeteg Lajos, Mikkamakka, Dömdödöm mindannyiunk számára ismertek. Az 1973-ban írott, költői versengésről szóló mese a különféle egók megszelídítésének örök példázata.
Aki szeptember óta olvassa a Merítés számait, az azt is tapasztalhatta, hogy van egy másik szívügyem is: Lázár Ervin. Szeretném folytatni az általam elkezdett „hagyományt”, és ezúttal is egy újabb Lázár Ervin-művet elétek a könyvespolcról leemelni. Úgy érzem, az elmúlt hónapban tett kísérletem arra, hogy előhúzzam a feledés homályából az íróhoz kapcsolódó „Dömdödöm – Olvassunk Lázár Ervint!” című kihívást, és megkíséreljem felpörgetni az író műveire irányuló olvasásokat, sikerült. Ugyanis a kihívás résztvevőinek száma jócskán megnövekedett, átlépte a 200 főt. Jelenleg, egy évvel a kihívás befejezése előtt már 50 molytag teljesítette a kihívás feltételeit. Decemberben 201 fő regisztrált a részvételre, 21 fővel több, mint az előző hónapban. Itt csatlakozhattok, és olvashattok részleteket: http://moly.hu/kihivasok/domdodom-olvassunk-lazar-ervint.
Lázár Ervin A Hétfejű Tündér című könyvét a Molyon 294-en olvasták, eddig 42 szöveges értékelés született, 20 moly helyezte várólistára, 7 fő kívánságlistára; 19-en kedvencelték, tetszési indexe 93%. Ez a mesegyűjtemény a szerző legnépszerűbb kötete.
1997-ben félórás mesejáték készült belőle András Ferenc rendezésében. A szerző bölcs, rövid és tanulságos meséinek hangvétele nemegyszer groteszk, de ugyanakkor humoros is. Nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek körében is igen népszerűek. Egy internetes interjúban Lázár Ervin elmondta, az ő kedvence minden meséje közül az ebben a kötetben levő Mese Julinak c. történet.
Belenézhetsz itt: https://www.youtube.com/watch?v=mvrntlpo6-8.
A budai Karinthy Színház zenés bábjáték formájában már régebben, 2009-ben tűzte műsorra ezt a történetet Berciről, a csúnya kisfiúról, aki azt hiszi, hogy a Hétfejű Tündér varázsolta el. Bosszút forral és elindul, hogy leszámoljon a tündérrel. Útközben szövetségesekre talál, akik segíteni szeretnének neki, ám a tündér szemében mindenki szép! A kisfiú pedig egy varázslatos világra bukkan.
A Budapest Bábszínházban jövő évben lesz a bemutató, 2012. január 17-én (http://www.gyermekszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3335:a-hetfej-tuender&catid=22:eladas&Itemid=41) – így ennek a könyvnek a kapcsán ismét figyelmetekbe tudom ajánlani a „Színpadra alkalmazta: xy – Olvassunk és menjünk színházba!” c. kihívást. Itt lehet csatlakozni: http://moly.hu/kihivasok/szinpadra-alkalmazta-xy-olvassunk-es-menjunk-szinhazba. Ezenkívül a „Magyarok előnyben” elnevezésű kihívást, amelynek linkje: http://moly.hu/kihivasok/magyarok-elonyben.
Szeretném ajánlani a Budapest Bábszínház Koós Iván Galériájában megtekinthető tárlatot, amely Lázár Ervin meséit megelevenítő könyvillusztrációkat és bábokat vonultatja fel, és egy riportot is olvashattok az íróval: http://szinhaz.hu/budapest/42225-lazar-ervin-meseinek-tarlata-a-babszinhazban. A kiállítás 2012. január 30-áig látogatható.
Riport Lázár Ervinnel: http://www.jokai-bibl.hu/e_konyvtar/lazar_ervin.htm.
Lázár Ervinnek az interneten elérhető művei: http://www.mek.oszk.hu és http://www.irodalmiakademia.hu.

@juju gondolatai arról tanúskodnak, hogy ez egy örökzöld könyv. Egy család életét tudja teljessé tenni, és bármelyik korosztály tudja élvezni és értékelni:


!juju 11 napja

Minden Lázár Ervin könyvről csak felsőfokban tudok beszélni. Kis korom óta hallgatom, olvasom őket, hatnak rám, gondolkodom rajtuk. Beszélni róluk nehéz, mondanivalójuk legtöbbször egyértelmű, így fölösleges is leírni elcsépelt mondatokat, aki elolvassa őket, úgyis érezni fogja. Szerintem zsenialitása abban rejlik, hogy milyen csomagolásban nyújtja át nekünk ezeket az örökérvényű tanácsokat. A kedves, játékos stílusa, kiforgatott, össze-vissza csavart szavai, fordulatai családunkban már szállóigévé lettek. Szereplői nevei is csak a határtalan fantáziájáról tanúskodnak.
Ez a könyv is ilyen egyszerű, de a „jóemberséghez” nélkülözhetetlen tanácsokat fogalmaz meg. Mégis szórakoztat. Kicsi gyerekként is szerettem, főleg az állattörténeteket, de most felnőttként is gyakran újra olvasom, talán már mélyebbre látok benne. A Rácegresi és Pácegresi és A hétfejű tündér az aktuális kedvencek, talán ezek a legszebbek, A nyúl mint tolmácson viszont minden alkalommal jókat derülök. A legnagyobb rejtélyt a Ha három lábon gyábokorsz jelentette gyerekként, mára már érzem, de beszélni nem tudnék róla.

4/ Tove Jansson: Muminbocs és az üstökös

„A nagy utazás kezdete éppen olyan, mint egy könyvben az első sorok. Eldönti a folytatást.” (Tove Jansson: Muminpapa és a tenger)
– ennek az idézetnek a szellemében folytatom a már a novemberi Merítésben a figyelmetekbe ajánlott Tove Jansson finnországi svéd anyanyelvű írónő és illusztrátor műveiből való válogatást. Most a Muminbocs és az üstökös című regényre esett a választásom, mely az első darabja a teljes magyar nyelvű Tove Jansson-sorozatnak.
Tove Jansson gyerekkönyveit és novelláit gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen olvassák azért, mert az írónő által megálmodott csodalényekben is ott bujkál az a különös bölcsesség, ami egyszerre képes rabul ejteni a gyerekeket és a felnőtteket. A muminok (svédül Mumintroll) a központi szereplői a könyvsorozatnak és képregényeknek, akik semmilyen más lényhez sem hasonlítanak. Ez viszont nem akadályozza meg őket abban, hogy kedvesen bumfordi alakjukkal elnyerjék a gyerekek rokonszenvét. Mert nekik is olyan a lelkük, mint minden belevaló lurkóé: mámorító kalandok után sóvárognak ugyan, de közben az otthon biztonságát is meg tudják becsülni.
A Mumin-völgyben élő mumincsalád történeteit eddig csaknem negyven nyelvre lefordították, s kalandjaikat nemcsak könyv, hanem képregény, rajzfilmsorozat és opera is megörökítette már.
A képregényeket 1959-ig Jansson rajzolta és írta. 1961-ig megosztotta a feladatokat öccsével, Lars Janssonnal, aki ezután átvette a munkát az 1975-ben megjelenő utolsó képregényig. A legelső képregény (Mumintrollet och jordens undergång) egy rövid életű próbálkozás volt a finnországi svédek baloldali újságának, a Ny Tidnek a gyermekrovatában. Ezek 1947 és 1948 között íródtak a szerkesztő, Jansson személyes barátja, Atos Wirtanen kérésére (az írónő róla mintázta Vándor karakterét). A sorozatban hetente egy új darab jelent meg, s ez főként a Muminbocs és az üstökös adaptációja volt. Az újság később könyv formában újra megjelentette a képregényt: Jorden går under (A világ véget ér). A képregények fő sorozata közvetlenül az angol piac számára készült: eredetileg az Evening News-ban jelent meg. A Drawn and Quarterly nevű kanadai kiadó 2006-tól ismét kiadta, s egy következő részt is terveznek. Az 1990-es években egy újabb képregény is készült Skandináviában, bár Tove és Lars Jansson nem volt bevonva a képregény munkálataiba, mindemellett a rajzfilmsorozat nyomában két új Mumin-képregény is megjelent a piacon Lars és lánya, Sophia Jansson-Zambra művészi és tartalmi felügyelete alatt. Magyarországon az 1990-es évek elején jelentek meg képregények a Kandi-lapok sorozatban.
A muminok történetéből több alkalommal készítettek filmeket különböző csoportok. A legutóbbi egy japán-holland együttműködés, akik egy egész estés filmet alkottak. Emellett van két szovjet sorozat is, egy bábfilm Mumi-troll (Mumin) címmel, és egy ún. cutout animáció Sljapa Volsebnika (A varázsló kalapja) címmel 3-3 résszel (http://moomi-troll.ru/?page_id=159), valamint elkészült egy lengyel-osztrák bábfilmsorozat is, az Opowiadania Muminków/Die Mumins (A muminok).
Mesefilmeket válogathattok a youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=7tio_ZmHf4Y&feature=related; https://www.youtube.com/watch?v=rsakBXPj0Rg&feature=related.
Szereplők együtt egy képen: https://www.youtube.com/watch?v=wiaqkK9wpZk&feature=related.
Ezen a weboldalon Nagy Boldizsár írásait olvashatjátok a Mumin-könyvekkel kapcsolatban: http://kritikusvagyok.sfblogs.net/.
A könyvet a molyon 14-en olvasták, 2 szöveges értékelés érkezett, 6 moly helyezte várólistára, 6-an kívánságlistára; egy moly kedvencelte, tetszési indexe 93%. A moly.hu-n @poggi polcán gyűjtötte össze a Vukovári Panna fordításában megjelent új kiadású Mumin-könyveket: http://moly.hu/polcok/tove-jansson-mumin-sorozata, ezenkívül itt találjátok @bej_Kutyej szerzői polcát: http://moly.hu/polcok/tove-jansson.

@bej_Kutyej novemberi írása hívta fel a figyelmemet erre a könyvre – http://moly.hu/ertekelesek/842424 –, de decemberben @Amrita_noita véleményét merítem olvasmányajánlóul:


!Amrita_noita  16 napja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vizsgám és a szakdolgozat védésem végeztével újra vissza térhettem egy kicsit a Múmin-völgybe, még a buszon be is fejeztem rögtön ezt a könyvet Szeged és Székesfehérvár között. Mivel nem sorrendben olvastam a könyveket, furcsa volt, hogy Múmin még nem ismeri Vándort, és jobban tetszenek a későbbi könyvek, ahol már a szokott régi barátság van közöttük, meghitt, cinkos viszony. Mafli/Motyó nem a kedvenc karakterem, talán mert túlságosan is sok hibát kapott szegény, leginkább olyan hibákat, amiket az ember lánya önmagában nem szeret, és nem szívesen szembesül velük újra és újra. De ismét nagyon szerettem a világát, az apró lényeket, a táncot, zenét a holdfényben, a titokzatos, északi világot. Vándort és a zászlaját. :) Egy olyan zászló nekem is kell. És Múmin töretlen bizalmát a mamájában, hogy jöhet az üstökös, majd Anya úgyis kitalál valamit. :)
Jó hely ez a Múmin-völgy na, ahova érdemes újra és újra visszatérni.

5/ Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

„Nálatok – mondta a kis herceg – az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
– Nem találják meg – mondtam.
– Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
– Minden bizonnyal – feleltem.
– Csakhogy a szem vak – tette hozzá a kis herceg. – A szívünkkel kell keresni.”

Rendszeresen választok klasszikust, a múlt hónapokban az Alice-könyvekre hívtam fel figyelmeteket, amely bizonyos fokig a szerzőt körülvevő világ, élet, kor karikatúrája – ez egy másik olyan kötet, amelyet szintén az emberi társadalom karikatúrájának titulálnak. A kis herceg (franciául: Le Petit Prince ) Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, amely 1943-ban jelent meg. Maga az író is felhívja a figyelmet arra, hogy 27 fejezetből álló könyve nem egy egyszerű meseregény, felnőttek is olvashatják, sőt talán ők értik meg igazán. Eddig több mint 180 nyelven és dialektusban jelent meg. 80 millió kiadott példánnyal „a világ 50 legolvasottabb könyve” között szerepel. Magyarra Rónay György fordította le.
A szereplőkről, akik egy-egy embertípust képviselnek, itt olvashatsz elemzést: http://tinyurl.com/7255rcu.
A kis herceg írója emlékeiből formálja főhőseit, a pilótát és a gyermeket, akik őt magát jelentik. E két szereplő voltaképpen tehát egyet alkot. A kis herceg az író gyermekkori gondolatait, a pilóta a felnőtt ember érzéseit, tapasztalatait, a gyermeki őszinteségre és igazságérzetre való felnőttes reakciókat közvetíti. Egy képzelet szülte bolygón, az író fantáziájában, néhány térdig érő vulkán és egy rózsa közt él a kis herceg, aki a természet és az ember harmóniájára törekszik. A kis herceg őszinte és igazságos kis teremtmény, aki kalandjai során döbben rá, hogy a világ korántsem olyan ártatlan, mint amilyennek ő maga gondolta.
A kis herceg hatalmas sikerét bizonyítja, hogy szinte valamennyi nyelvre lefordították, de filmek is készültek belőle. A regény nyelvezete egyszerű, költői szépségű és tisztaságú. Mondanivalója viszont többrétegű, a sorok között is olvasni kell. Ez egy olyan mű, amely nem ér véget az olvasással, a továbbgondolással kezdődik csak a regény mondanivalójának megértése.
Forrás: http://olvasonaplo.sulihalo.hu.
Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvét a Molyon 3276-an (!) olvasták, jelenleg is 14 moly olvassa, a könyvre eddig érkezett 1440 értékelés közül 236-an szövegesen is megfogalmazták véleményüket; 48 moly helyezte várólistára, 29 fő kívánságlistára; 348-an kedvencelték, tetszési indexe 89%. Ezekből az igen magas értékekből látható, hogy nemcsak népszerű, de nagyon értékes, emberi értékeket közvetítő könyv is – a szerző legnépszerűbb kötete.
Feldolgozásai:
1974-ben készítettek belőle egy színes, amerikai–angol családi filmet, amelynek rendezője Stanley Donen; Steven Warner alakította a kis herceget, Richard Kiley pedig a pilótát.

Részletek a filmből:
https://www.youtube.com/watch?v=e1ApuwM72ZQ&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=9pofQxLbcPc&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=HQOiyEDRkWA&feature=related

Zenés film:
https://www.youtube.com/watch?v=DGViyxECj1E&feature=related

A budapesti Körúti Színház is műsorra tűzte – első előadásukként – 2007-ben A kis herceg történetét, Galambos Zoltán rendezésében. A zenés feldolgozás nem nélkülözte a humort és a gyermeklélekhez illő kedvességet, miközben a történet lényege érintetlen maradt. A kis herceg szerepét Csifó Dorina, ill. Kardos Eszter játszotta, míg a pilóta Király Adrián volt.
Forrás: http://www.gyerekszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=637%3Aa-kis-herceg&Itemid=48.
A Görbe Tükör Színitársulat 2007-ben tűzte műsorára A kis herceg c. mesejátékot Kovács Róbert rendezésében és főszereplésével, 2009-ben pedig egyedülálló módon vitték színpadra az előadást a Planetáriumban a planetáriumgép segítségével, mely díszletként a nézőtér fölé vetítette az égitesteket, különleges látvánnyal gazdagítva így az előadást. Az égboltkivetítést és a speciális díszleteket a planetáriumgép és a Planetárium technikája biztosította. A mű zenés betétekkel, dalokkal kiegészítve minden korosztály számára élvezetes, igazi élményt nyújtott. http://www.gyermekszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=853:a-kis-herceg-a-planetariumban&catid=22:eladas&Itemid=41.
A kis herceg történetét Koncz Zsuzsa is megénekelte: https://www.youtube.com/watch?v=CAqc26xfhFs

@Dorottya_Laczkó-ban a könyv hatására végbement változások biztosan sokakkal megtörténtek: http://moly.hu/ertekelesek/865228.

Nagyon tanácstalan voltam, hogy a klasszikus könyvek közül mit is ajánljak nektek, de @krlany hirtelen elém bukkanó értékelése eloszlatott minden kétséget, felelevenítette az én olvasásaimmal kapcsolatos emlékeimet, amelyek nagyon közel állnak a benne lejátszódó érzésekhez – megunhatatlan, közhelymentes és ellenáll az időnek:


!krlany SASP 2 éve

2011.december 30.
Hangoskönyvben hallgattam most. És nem, nem bírom megunni sohasem, pedig azért megtettek mindent, hogy közhelyként tűnjön. Ám van valami olyan varázsa, ami időnek, elcsépeltségnek, mindennek ellenáll.
A sivatagban az a szép, hogy valahol egy kutat rejt, valahogy így szól a Kisherceg. És ez nemcsak a sivatagban szép…

1 komment

6/ Boldizsár Ildikó: Királylány születik és Boldizsár Ildikó: Királyfi születik

A kortárs meseírók merítését a decemberi számból Boldizsár Ildikó két könyvével szeretném elindítani.

„Amikor a Földön világra jön egy kislány, összegyűlnek odafönn az égi királylányok, hogy áldást mondjanak az újszülöttre.
Mit jelent áldást mondani?
Csupa olyasmit kívánni, ami boldoggá teszi az életet.
Az áldás nem más, mint szívből jövő jókívánság.”

Ezekkel a mondatokkal kezdődik a 2009-ben kiadott Királylány születik című könyv, amely az Anyák titkos könyve lányaiknak alcímet viseli. A molyon eddig 43-an olvasták, 17 szöveges értékelés született, ezek közül 4 decemberben; 16 moly helyezte várólistára, 14-en kívánságlistára, 4 kedvencelés mellett eddig 93%-os a népszerűsége.
A fülszöveg utal az alcímre, és egyből az édesanyákat szólítja meg: „Ha van kislányod, biztos szeretnéd neki elmondani, hogyan érdemes élni. Ez persze nem könnyű feladat. Jó volna egy könyv, amely segít ebben. Egy könyv, amelyet csak felütsz, és megtalálod a választ, a megfelelő mondatokat. Boldizsár Ildikó útmutatást ad gyerekeinknek, és persze nekünk magunknak is. Emlékeztet minket arra a tudásra, hogy hogyan érdemes szemlélnünk a világot és önmagunkat ahhoz, hogy boldogan, értékesen éljünk. Azt is megtudjuk, hogy minden kislány születésekor jelen vannak az »égi királylányok«, akik áldásaikkal elindítanak minket a helyes úton, de ők csak útmutatást adnak, a folytatás már rajtunk múlik. Minden kislány királylánynak születik, és aki megőrzi lelkében az áldásokat, úgy tud majd élni, hogy másokat és önmagát is boldoggá teszi.”
Kell-e vajon ennél jobb kézikönyv, ami mesekönyv is egyben? Magam is azt hiszem, ez a könyv nem hiányozhat, feltétlenül hasznos lehet egy olyan családban, ahová már beleszületett egy (vagy akár több) kis királylány…
A királylányos kiadás után @RandomSky lelkes értékelése óta kezdtem vágyakozni: http://moly.hu/ertekelesek/859962.
A királylányos kiadással kapcsolatban @Kriszta értékelésére is felhívnám a figyelmeteket: http://moly.hu/ertekelesek/858374.
@Aprile értékelése is magával ragadott, és úgy érzem, jó lenne titkon királylánykodni kicsinyt: http://moly.hu/ertekelesek/866618.

Boldizsár Ildikó másik, 2011-ben megjelent Királyfi születik c. könyvét a Molyon már 6-an olvasták, 2 szöveges értékelés született, mindkettő decemberben. 5 moly helyezte várólistára, 3-an kívánságlistára, egy kedvencelés mellett eddig 100%-os a népszerűsége.
Szíves figyelmetekbe ajánlom ezt a polcot is, amelyen Boldizsár Ildikó könyveit találjátok összegyűjtve: http://moly.hu/szerzok/boldizsar-ildiko.
Boldizsár Ildikó az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika–magyar–népművelés szakán végzett 1986-ban. Az egyetem után hét évig szerkesztőként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek Szerkesztőségében. 1993–1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadóban volt felelős szerkesztő. 1999–2003 között a Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztőségét vezette főszerkesztőként, majd 2008 januárjáig a Magvető Kiadóban volt főszerkesztő. Jelenleg művészetterapeutaként dolgozik. Díjai: Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1991), Az Év Könyve Artisjus-díj (1992), Az Év Gyerekkönyve IBBY-díj (1998, 2005), Fitz József-díj (2002), Aranyalma-díj (2003), József Attila-díj (2006).

Új könyvében egy bánatos királyfi két holló – Gondolkodó és Emlékező – társaságában felkerekedik, hogy bebarangolja a világot, és a föld madarainak példáján megtanuljon gondolkodni és visszaemlékezni mindarra, ami még az ő születése előtt, a világ keletkezése táján lezajlott. Az egyik holló hátán utazva végiglátogatta a madarakat, akiknek erényei, jól bevált életstratégiái a Királyfi számára örök tanulságokkal szolgálhattak. Mi okozta mégis bánatos mivoltát? Az, hogy képtelen volt visszaemlékezni arra, hogy hol volt ő, mielőtt megszületett. Szemben a királylányos otthonosságot, biztonságot sugalló világával, a Királyfi születik mitikus hangulatú eredetmese, az elfeledett, ám emlékeink mélyén mégis továbbélő közös múlt keresésének kalandos története.
Mindkét kiadást Szegedi Katalin, talán Magyarországon a legnépszerűbb gyermekkönyv-illusztrátor rajzai díszítik.
@meseanyu szívet melengetően kedves ajánlójával buzdítom a fiús anyukákat ennek a könyvnek az elolvasására, ill. felolvasására kis királyfijaiknak: http://moly.hu/ertekelesek/855080.
A könyvek elolvasásával csatlakozzatok az „Olvassunk meséket!” címet viselő Moly-kihíváshoz, amely 2012. június 1-jén ér véget. A kihíváshoz eddig 325 Moly-tag csatlakozott, 31 fővel több, mint novemberben, közülük mintegy 215 moly már teljesítette is a kihívásban kiírt feltételeket. Részletek itt: http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-meseket. Emellett benevezhettek a „Magyarok előnyben” elnevezésű kihívásra is, melynek linkje: http://moly.hu/kihivasok/magyarok-elonyben.
Mindkét könyv @RandomSky értékelése alapján került figyelmem középpontjába, ill. a királyfisat már megjelenése óta szeretném én is a kisfiaimnak ajándékozni, felolvasni belőle:


!RandomSky 20 napja

Megint egy „mesekönyv”, ami után nem találok szavakat.
Annyira… jó lenne, ha így lenne. Akár ha az én két fiamra gondolok, akár ha magamra, aki szintén valakinek a fia…
Áldás ez a könyv, ajándék.
Nekem valahogy a régmúlt idők üzenete. Olyan, amilyennek lennünk kellene, akármit csinál is a régi értékekkel ez a mai világ. Azt hiszem, én sem kívánok mást a fiaimnak. De… Nem, a többi túl személyes.
És ami nem az, azt majd leírom az ekultura.hu-ra. Így is lesz mit.

8 komment

7/ Balázs Ágnes: Lufi és az elcserélt születésnap

„Pöttyös nem a Rudi, hanem a könyv. A pöttyös könyveket az én időmben titokban még a fiúk is olvasták. És miért ne olvasnák a maiak is?! Balázs Ágnes volt színész, dramaturg, írt darabokat, de az utóbbi években egy rakoncátlan kamaszlányról mesél. A Lufi sorozat bepöttyözi, vagy hogy is?! Bearanyozza a kamaszok napjait.” (Grecsó Krisztián)

A szeptemberi Merítés megjelenése óta van némi lelkiismeret-furdalásom, mert akkor ajánlottam először (és sajnos, azóta sem) pöttyös könyvet. Most ismét elérkezett egy újabb ajánlatnak a pillanata, most viszont nem a klasszikus, régebbi részek közül választottam, hanem az újabb kiadások közül.
A Lufi és az elcserélt születésnap Balázs Ágnes Lufi-sorozatának 5. része.
A könyvet eddig a Molyon 5-en olvasták, 2 szöveges értékelés született, mindkettő most decemberben; 1 moly helyezte várólistára, nincs még kívánságlistára téve; sem kedvencelve. A moly.hu-n @Dün gyűjtötte össze a teljes sorozatot, itt megtalálhatjátok az egyes részeket a megfelelő sorrendben: http://moly.hu/polcok/balazs-agnes-lufi-sorozat.
A sorozatot a tini korosztályú olvasóknak ajánlom.
Balázs Ágnes 1967. március 25-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1993-ban, pályafutását a Nemzeti Színházban kezdte, ahol Shakespeare- és Goldoni-drámákban játszott főszerepet. Színházi és televíziós tevékenysége mellett mint színpadi szerző 2001-ben mutatkozott be a nagyközönségnek az Isteni show című musical szövegkönyvírójaként és zeneszerzőjeként.
Mini-sorozatajánló Grecsó Krisztiánnal, felolvasás az írónőtől: https://www.youtube.com/watch?v=2jLT5pcYYc4&feature=related.
Riportok Balázs Ágnessel:
A 6. kötetről: Lufi és a nyolcpecsétes titok: https://www.youtube.com/watch?v=XyCNbEtCTGk.
A 7. kötetről: Lufi és a hóba rajzolt szív: https://www.youtube.com/watch?v=7kOfqX0AwQI.
Lapozz bele: http://lapozgato.mora.hu/index2.php?option=com_flippingbook&view=book&…
2011-ben az írónő válaszai a Könyvhéten készült körkérdésre: https://www.youtube.com/watch?v=v8Z8M9LR9IE&feature=related.

Ennek a könyvnek a kapcsán is figyelmetekbe ajánlom a „Magyarok előnyben” elnevezésű kihívást is, linkje: http://moly.hu/kihivasok/magyarok-elonyben. A kihívás 2012. december 31-én ér véget.
Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy „A Pöttyös az igazi!” c. kihívás határidejét a kihívás elindítója @mdmselle meghosszabbította, és ez a kihívás szintén 2012. december 31-én ér véget. Jelentkezhettek itt: http://moly.hu/kihivasok/a-pottyos-az-igazi.

Az értékelések közül fontosnak tartom a szülők elé meríteni @meseanyu véleményét: http://moly.hu/ertekelesek/851610

…és @bozs-ét:


!bozs P 10 napja

Hát persze, hogy egy sorozatba kezdek bele és persze, hogy nem a legelső részbe. :)) Először nem is tudtam, hogy Szamóca milyen nemű fiatal lehet. Azután a titkos klub neve okozott egy kis fejtörést, de szerencsémre ez is hamar kivilágosodott számomra, így már teljesen mindegy, hogy melyik résszel kezdtem az olvasást.
De jó volt ez a könyvecske, el kell olvasnom a többi részt is. Talán így majd jobban fel tudom dolgozni a leendő tini gyermekeimet. Nagyon bírom a nagypofájú csajszikat, akik a felnőttek elé mernek állni örömeikkel/bánataikkal.

13 komment

8/ Máté Angi: Ez egy susogó levél

December 8-án volt Máté Angi új mesekönyvének, az Ez egy susogó levél címűnek a könyvbemutatója, amely Moly-esemény is volt. Akik nem tudtak ott lenni, azok a hozzászólásokon keresztül tudnak tájékozódni: http://moly.hu/esemenyek/ez-egy-susogo-level-konyvbemutato. @krlany blogjában is ír a könyvbemutatóról: http://rakenroll.freeblog.hu/archives/2011/12/21/Ez_egy_susogo_level_es_az_Elnemfeledett_lenyek_boltja/.
@Izolda karcában mellékelt egy hangos felvételt, amelyen a Volt egyszer egy hely c. mesét olvassa fel Angi: http://moly.hu/karcok/129749, és itt is megnézhetitek: http://youtu.be/lrFWd2tmPro.
A Csodaceruza adventi kalendáriumába is beválogatta: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150487815956413.423005.212292361412&type=1.

A múlt havi Merítésben mutattam be Angi Volt egyszer egy című kötetét, amely megkapta „Az év gyerekkönyve” díjat. Az Ez egy susogó levél címűben hat kis mese sok-sok színes, mesélő képpel található. Míg az előző kötet a felnőttek kedvence, „addig ez az új, Keszeg Ágnes képeivel, a kicsik érdeklődésére is számot tarthat; az ő festett lényei tették igazán mesékké ezeket a sűrű szövetű, szinte történés nélküli történeteket, amelyek olyannyira lenyűgözik a felnőtt olvasókat. Nálunk komoly érzelmeket váltott ki az ötévesből, amiért a nap a hasába terelte az érett esőket. A nehéz szöveg befogadását megkönnyítették a sétáló házak, az apró termetű kertész, a már emlegetett hasas nap, amint esőfát falánkolt, vagy a kislány, aki az üres elől úgy menekült, hogy lábnyomokat gyűjtött. Szívszorítóan szép mesekönyv született, amelynek most már a gyerekek világához is van kulcsa”. Forrás: http://meseutca.hu/2011/12/12/mate-angi-egy-susogo-level/

A könyvet a Molyon 15-en olvasták, 6 szöveges értékelés érkezett, 12 moly helyezte várólistára, 16-an kívánságlistára; tetszési indexe 93%.
Máté Angi rövidmeséi olyan, a gyerekek számára mindennap használt, hétköznapi fogalmakról szólnak, amelyek eddig még nem jelentettek témát a gyerekirodalomban: fázás, magány, félelem, szeretet. Lackfi János megfogalmazásában Máté Angi írásai „világújrateremtő”, egyszerre egyedi és erdélyi, gyermeki és művészi, csodásan hajlékony és mulatságosan naiv Máté Angi-nyelven beszélnek. Mesékről lévén szó a szokatlan perspektívák, megszemélyesülő fogalmak, varázslatok használatával lesznek különlegesek ezek a történetek, amelyekben az érzékelésnek kitüntetett szerepe van.
Riportok Angival: http://csodaceruza.hu/?p=1543
http://www.haldesign.hu/blog/2011/02/10/mate-angi-mini-interju/
http://magyarnarancs.hu/trafik/res_a_presen_-_fele_is_eleg_-_mate_angi_iro-76762
A molyos eseménynek köszönhetően is december hónapban több értékelés is született Angi könyvéről:
@Juci lelkét kicsipkézték Angi szép szavai és Ágnes rajzai: http://moly.hu/ertekelesek/859252.
@krlany szerint a mesék a szívhez szólóak: http://moly.hu/ertekelesek/857921.
@Hársfaméz_szeee Angi egyediségét, ízességét és fantáziáját emeli ki: http://moly.hu/ertekelesek/856897.
@RandomSky számára melegséget, békét, harmóniát árasztanak Angi meséi: http://moly.hu/ertekelesek/856145.
@Izolda értékelése pedig arról tanúskodik, hogy Angi meséivel még gyorsan felpörgő, lassítani nehezen tudó embereket is megtanítják pihenni, figyelni az őket körülvevő világra…


!Izolda P 9 napja

Angi meséit még mindig nem tudom úgy olvasni, hogy nem lassítok le, pedig én aztán többnyire pörgök, mint egy búgócsiga. És ezeket is az ő hangján hallom a fejemben. :) Kedves könyv ez, csak túl rövid. :)
És tetszenek a rajzok is, jó a képi világa. Viszont nehezen vonatkoztatok el a Volt egyszer egy… illusztrációitól. De ha

komment


süti beállítások módosítása