http://spenotreceptek.blog.hu/
Spenótos penne olívabogyóval
Hozzávalók:
1 kg penne tészta
60 dkg spenótlevél
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejszín
2 kanál tejföl
olaj
30 db fekete olívabogyó
só, bors
(parmezán sajt)
Elkészítés:
- A penne tésztát főzzük ki sós, forrásban lévő vízben.
- A vajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótleveleket.
- Fűszerezzük sóval, borssal.
- A juhtúrót keverjük ki a tejszínnel és a tejföllel simára.
- Szűrjük le a kész tésztát és adjuk a spenóthoz, kissé forgassuk át a vajon.
- Keverjük hozzá a juhtúrós mártást.
- Vágjuk apróra a fekete olívabogyókat, majd keverjük ezt is a penne tésztához.
- Dolgozzuk jól össze a tésztát és a mártást és már tálalható is.
Tipp: megszórhatjuk a tészta tetejét reszelt parmezán sajttal.
Spenótos ricottás gnocchi
Hozzávalók:
800 g spenótlevél
500 g ricotta
1 tojás
100 g liszt
olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
szerecsendió
só, bors
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a spenótleveleket, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük meg őket.
- Kevés olíva olajon futtassuk meg a zúzott fokhagymát, majd a leszűrt és lecsepegtetett spenótot pár percig.
- Miután kész, hagyjuk kihűlni a spenótot, majd vágódeszkán aprítsuk fel.
- Ezekután egy nagy tálban keverjük el a spenótot a ricottával, egész tojással és kevés liszttel.
- Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
- A gnocchi tészta állaga akkor jó, ha nem túl lágy, de mégis formázható.
- Készítsünk diónyi kis gombócokat, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük ki őket. A gnocchi akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére.
- Szedjük ki, csepegtessük le őket, majd kevés olajon egy serpenyőben süssük barnára mindkét oldalukat.
- Tálaláskor meghinthetjük reszelt sajttal, ami enyhén ráolvad a még meleg gnocchira.
Spenótmártogatós parmezán sajt darabkákkal
Hozzávalók:
15 dkg spenótlevél
20 dkg natúr vajkrém
15 dkg parmezán sajt
só, bors
2 gerezd fokhagyma
olaj
Elkészítés:
- A spenótleveleket mossuk meg és csepegtessük le alaposan őket.
- A spenót vastag szárait tépdessük le.
- Kevés olajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymagerezdeket, majd adjuk hozzá a megmosott spenótot. Addig pároljuk a spenótot, míg kellően meg nem fonnyad és át nem veszi a fokhagyma ízét.
- Ezekután keverjük el a vajkrémmel a kész spenótot, majd fűszerezzük sóval, borssal.
- Végül forgácsoljunk parmezán sajt darabkákat, amiket alaposan keverjünk el a mártogatósban.
Eltevése:
http://indorecipe.com/bl0g/?p=2143
HOZZÁVALÓK: spenót, só, késhegynyi szó¬dabikarbóna.
Megtisztítjuk, több, váltott vízben átmossuk a spenótot, és forrásban levő sós vízbe téve, öt percig főzzük. Szűrőkanálba öntjük, hideg víz¬zel leöblítjük, majd friss, sóval, szódabikarbó¬nával ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrve üvegekbe rakjuk, jól lenyomkodjuk, és csak annyi levet öntünk rá, hogy ellepje. Lekötve, nedves gőzben 10 percig főzzük. Télen tejes rántással vagy besamellel főzeléket készíthe¬tünk belőle.
Ajánlott bejegyzések: