HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2019.03.25. 10:29 Gelso

Carson McCullers: Az ​esküvői vendég

Carson McCullers: Az ​esküvői vendég

esk1.jpg

 

Nagyon sajnálom, hogy már a sorozat második könyvéről kell írnom ill. írom azt, hogy nem tetszett. 
Nagyon ellenszenves volt számomra Frankie Addams alakja – túlságosan „szabados” viselkedése; túlságosan szabadszájú, mindenféle figyelemtől és fegyelemtől mentes, viselkedésében szinte semmiféle illem, és tisztelet nincsen a senki felé. 12 éves, de számomra attól sokkal felnőttebb – nem tudom, hogy a történelmi kor annyira eltelhetett, hogy azóta ennyit fiatalodtak/öregedtek a hasonló korú gyerekek? Ő 1931. novemberében született, a regény történésekor 1943-at írunk – bőven a háborúban vagyunk, melyből a katonák jelenlétén kívül Frankie egyebet nem is érez, észlel. 
Egy 12 éves – az számomra még gyerek, hajszálnyi kiskamasz beütésekkel, de a regénybeli Frankie (aki lány, de számomra annyira fiú volt, pedig szoknyákat hordott!) egy idősebb kamasz, felnőttes beidegződésekkel. 
Önző, önfejű, sajnos, semmi pozitív tulajdonságára nem bukkantam. Ennyire érzéketlen olvasó lennék, vagy nincs érzékem ennek az írónőnek a soraira? Még nem olvastam McCullerstől semmi mást korábban, ezért el is vagyok kedvetlenedve, mert voltak még olvasásra tervezett könyveim tőle. 
Elszomorított, hogy egy gyerek ennyire magára van hagyatva, pedig min. 2-3 fő mindig ott van körülötte – és mégis magányos, mint a kisujjam? 
Nem értettem a névvel kapcsolatos problematikát sem? F. Jasmine Addamsnak született, aztán, egyszerre csak Frankie-nek hívatja magát. 
Igazából az utolsó oldalnyi szomorú vég olvasása sem enyhítette meg szívemet, a bosszankodás most nagyobb, mint az együttérzés. Valójában nagyon sajnálom a mindössze 150 oldalnyi olvasásra elvesztegetett időt. Frankie alakja nagyon idegesített, szívesen olvastam volna egy pár nevelő szándékkal elcsattanó pofonról. 
Tényleg nem volt más csak szenvedés, mentségemre szolgáljon, hogy elszánt voltam, és már nagyon régóta várólistára tettem, @borbolya3 kihívása sarkallt rá igazán, hogy elővegyem.

A Szivárványos Európa Zsebkönyvek c. kihívására a második olvasásom.

Első dolgom lesz az idei nagy Könyvelhagyó Napon: elveszíteni…

 

esk2.jpg

komment


süti beállítások módosítása