HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2018.07.22. 17:24 Gelso

Karádi Ilona: Különös ​állatok (Búvár Zsebkönyvek)

Karádi Ilona: Különös ​állatok (Búvár Zsebkönyvek)

kul-al.jpg

 A kihívások közt böngészve találtam rá @kstimi-ére, és megörültem, mert ez egy jó apropó volt válogatni a sok jó kis zsebkönyv között. 
Három könyvet választottam, a Fűszernövények, a Madarak után nehezen döntöttem, mert először a Gyümölcsöket cseréltem le az Emberekre, majd végül az Embereket erre. Aztán a Különös állatok-kal kezdtem a kihívás teljesítését. Nem csalódtam a választásban, bár nem különösebben kedvelem az állatokat, de sok érdekes és különös állatot ismertem meg. Alig volt pár, amiről már hallottam, mint pl. a kék lugasépítő, http://tomtit.blog.hu/2009/01/18/kek_lugasepito_selyemmadar, vagy a Durrellnél a költőtáskás levelibéka, vagy a kiwi, vagy az óriáskagyló; és volt olyan, amikről hallottam már, de szinte semmit sem tudtam – pl. megtudtam, hogy a tengeri vidra másik neve a kalán, vagy hogy a vízidisznónak és a földi malacnak semmi köze egymáshoz, és a házi sertéshez meg még inkább semmi. 
Elgondolkoztam, hogy legszívesebben írnék egy tesztet arról a sok ismeretről, amire szert tettem, mert úgyis mindent elfelejtek – de lenyűgöző, ritka és érdekes dolgokat tudtam meg. Az is érdekelt, milyen szempont szerint sorolták a könyvben található állatokat a különösek közé. Két szempont alapján: ravasz módszerekkel próbálnak életben maradni, és meglepő előrelátással gondoskodnak ivadékaikról, pl. álcázómesterek, rémisztő szörnyek vagy nőstényt csalogató szépfiúk. 
Azt is nagyon érdekesnek tartottam, hogy 1985-ben, amikor a könyv íródott, még több állatot csak a latin nevükön szerepeltettek a könyvben, mert nem volt magyar megfelelőjük. Ilyen pl. a Tilápia – ma sincs, inkább az élőhelyük alapján különítik el – nílusi, mozambiki stb. vagy az Iracundus signifer, amelyet a könyv írása előtti időkben fedezték fel, magyar neve még most sincs, angolul: Decoy scorpionfish, vagy a Echiostoma – Threadfin dragonfish, Lepidobatrachus laevis – ami még a könyvben is el van írva (42.o.) Budgett's frog-nak hívja az angol, a felfedezőjéről, és ezekkel becézik: Hippo frog, Freddy Krueger frog, Escuerzo de agua, Wednesday frog. Vagy a Junin béka néven közöltet ma már Telmatobius culeus, vagy a Titicaca vízibéka néven nevezzük, de a könyvben még Batrachophrynus microphtalmas – de az már egy másik faj(ta). 
Sorolhatnám még a figyelemfelkeltő és különleges dolgokat, de inkább ötöt kiemelek, amik számomra nagyon érdekesek voltak a már említetteken kívül. 
Tutajcsiga, Pisztolyrák, Afrikai vándorhangya, Cafranghal, Zsírfecske. 
És még megemlíthetnénk, hogy a kivi nemcsak egy gyümölcs, a lóri nemcsak egy madár, a pálmatolvaj nemcsak ember, a portugál gálya nemcsak egy hajó, az ördög pedig nemcsak maga az ördög lehet. 
Rejtélyes nevűek is előfordulnak: pl. az inia, szitutunga, szkolopendra, gyöngygurámi, tuatara, kalán. 
A rajzok közül pedig megemlítik, hogy sok fotó alapján készült, mert maga a rajzoló sem látta eredeti változatban magát az alanyt.

@kstimi Retro könyvecskék: Búvár zsebkönyvek kihívásra az első olvasásom.

 

https://www.facebook.com/beinart/videos/10153595884960025/

Tutajcsiga 


Janthina janthina – violet sea-snail, common: violet snail, моллюск янтина, conchiglie planctoniche. 
Ez a csodálatos lilás színű csiga a nevét onnan kapta, tapadós váladékból és levegőbuborékokból „tutajt” készít és azzal siklik a tengervíz felszínén. Teljes életciklusát a nyílt tengeren tölti. Hímnek születnek és nőkké fejlődnek az idő múlásával.

Tutajcsiga habfészke: 
https://www.yumpu.com/hu/document/view/32609477/mernoki… 
Szép fotók a tutajcsigáról: 
http://www.aphotomarine.com/snail_janthina_janthina_vio… 
http://www.roboastra.com/Janthina.htm 
Érdekességek róla: 
http://seapics.com/feature-subject/marine-invertebrates… 
http://ur.umich.edu/1112/Oct17_11/2761-in-bubble-raftin… 
https://io9.gizmodo.com/5850750/scientists-sort-out-the… 
http://www.mondomarino.net/ricerca/index.asp…

Állati hekkerek – 10 éves cikk 
https://zughekker.blog.hu/2008/06/13/allati_hekkerek

Egy kérésem lenne, vki elmondaná nekem egyszerűen, mi is az a Holoplankton? 

 

A selyemmadár, vagy kék lugasépítő (Ptilonorhynchus violaceus) nászhelye, azaz „lugasa”

 https://www.youtube.com/watch?v=8OSbtVVeQr4

 

komment


süti beállítások módosítása