HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2018.07.08. 17:03 Gelso

Pacskovszky Zsolt: Titkos ​mozi

Pacskovszky Zsolt: Titkos ​mozi

mozi.jpg

Nagyon tetszett a könyv – összességében. 
Megjegyzem magamnak a szerző, Pacskovszky Zsolt nevét. szeretnék még tőle olvasni, akár saját írást, akár fordítást. 
Nagyon tetszett a stílusa, jó írói vénával rendelkezik és kiváló atmoszférát teremt. 
Főhősei is szerethetők*, a történet nem bonyolult, de a rejtély és annak megoldása izgalmas – végig feszült izgalommal és érdeklődéssel – és szívesen olvastam. 
Érdekes, hogy a szerző stílusával nyugodt, idilli olvasói légkört teremt, ami paradox, mert nem ez a krimik (és itt egy olyan krimiszál van, amiben sorozatgyilkosságot igyekeznek felderíteni) velejárója. 
Szimpatikus Marcell, Ninette alakja és azt hiszem, Mr. M.-é is. 
Mindennapjaink nem mindenkinek átlagos életet élő 16,5 éves fiú életébe éppen az, egyik európai városból egy másik európai városba költözésekor csöppenünk bele, amit egy talán kibontakozni remélhető tiniszerelem nehezít. 
Az új helyre kerülést követően a bonyolult családi fészek melegségét nélkülöző fiú életét felvillanyozza és felcsigázza egy érdekes majd' 40 évvel ezelőtti, 1981. december 13-ról származó rejtély – házuk alatt található kávézóban kiszolgáló Ninette alakját ismerheti meg és párizsi élettörténetét izgulhatja majdnem végig Marcell, akinek végül Ninette életének teljes ismerete úgy kell szinte, mint egy falat kenyér – olyannyira vágyik erre, hogy még az éppen kibontakozóban lévő love-storyját is képes feláldozni a valóság megismerése érdekében. 
Természetesen minden jó, ha jó a vége – ez tehetné igazából gyermek-ifjúsági könyvvé – ha az lenne. De véleményem szerint nem az, pontosítva – nem 12-18 évesek korhatárhoz ajánlom. Talán már a 14 évesek olvashatnák (Stephen Kinget is szokták) – úgy érzem, még nekik is túl sok benne a kegyetlenség és a szex – mégha csak pár oldalon is jelenik meg – akkor is elrettentő és korai. 
A megoldás nekem nagyon tetszett, bevallom, (a kínzásnál, ill. Mr. M. segítségénél) sejtettem is, hogy, így lesz – és egyetértek Marcellel – ez a Ninette-sztori megkönnyítette számára a brüsszeli költözéssel járó lelki szomorúságot, és egyúttal a párizsi új élettel jelentkező helyzeteket feldolgozni; és megízlelni az első szerelemmel együtt járó, ébredező vágyakozásfélét (39. old. "átélhettem azt a boldogságot, amit a lány pillantása okozott"). 
Számomra ez nem elsősorban a történet, hanem az érzelmek, érzések könyve, amit körülvesz egy sajátos, bensőséges, intim titok, ami segít Marcellnek felnőtté válni. 
Tetszett, de még dilemmázom, melyik korosztálynak merjem ajánlani.

*Felnőtt szereplők közül a legkevésbé szerethető Marcell anyja, legnegatívabb Daniel Dubois.

 

komment


süti beállítások módosítása