HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2018.05.01. 09:26 Gelso

Szőcs Géza: Históriák ​a küszöb alól

Szőcs Géza: Históriák ​a küszöb alól

kuszob.jpg

 Számomra ismeretlen szerző Szőcs Géza, műveit még nem olvastam. 
Nem tudom, milyen a stílusa, hogyan ír, de egyáltalán nem volt könnyű dolgom a Históriák a küszöb alól c. könyvével. Három kisebb hangvételű, de annál nehezebb olvasmányélményt nyújtó mű található a könyvben. A kakas c. a szerző szavaival filmnovellának meghatározott műfajú írásban egyfajta képzelt interpretációját kapjuk Jézus elárulásának. Talán ez áll a legközelebb az eddigi ismereteinkhez. A „Rómeó és Júlia” műnek már az idézőjelbe tett címe is utal arra, hogy vmi egészen másról lesz szó, mint a hagyományos értelemben ismert két ifjú szerelmes történetéről. Itt más Shakespeare-drámák egészen mély ismerete lenne szükséges a teljes kép plasztikussá válásához, nagyon sok nőalakot vonultat fel a Shakespeare-játék, melyben mégsem a nőké, hanem egy igazán furán furcsa, személyiségzavaros, nőfaló, és igen, valójában hátborzongató Rómeóval találjuk szembe magunkat. Érdekesen idegen élmény volt számomra. 
Utoljára hagytam a Karácsonyi játék c. hangjátékot, gondoltam, majd jó lesz egy kicsit az év végi ünnepekre ráhangolódni. Hát ez nem igazán sikerült. Ebben a műben a Heródest éltető lincshangulatú tömeg zajának refrénszerű szövegbe-behallatszódása is teszi fanatikussá az alaphangulatot. Nagyon ijesztő volt (de emellett erkölcsileg kérdéseiben, problematikájában igen érdekelt) az a kellemetlen és zsaroló hangulat, amely Joannész és Laiosz párbeszédét állandóan körbelengte. Tetszett az a nyitottság, ami a mű végét jellemezte, és teret engedett az olvasói értelmezésre. Bár nem azt kaptam, amit reméltem, és ennek nem igazából örültem, mert a karácsonyi ráhangolódás elmaradt, mégis a kérdésfelvetése miatt, ezt a művet tartanám a legkiemelkedőbbnek a három közül.

Sajnos, a szerző, bár szélsőségesen érdekes problémafelvetései vannak, nem nyerte el igazából tetszésemet, ezért nem hiszem, hogy más műveivel a közeljövőben próbálkozni fogok, mindenesetre egy tapasztalanak jó volt – ilyen szemszögből is rálátni egyes történelmi, irodalmi esetekre.

@Baba082 Olvassunk Szőcs Gézától kihívásához olvastam.

 

 

komment


süti beállítások módosítása