HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.05.22. 23:38 Gelso

Finy Petra: A darvak tánca - Magyar tájegységek meséi

Finy Petra: A darvak tánca - Magyar tájegységek meséi

 

darvak.jpg

 

Lenyűgözött.
Varázslatos.
A gyerekek is néma csendben hallgatták.
Kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak feltétlenül ajánlom. A történetek rövidségüket és mesés hangulatukat tekintve pont nekik való, biztos sikerélményt nyújt.
Az egyes regék/mondák Magyarország tájegységeihez vannak csoportosítva, és egy-egy növényhez, állathoz, vagy a vidéken élő adott (névtelen) emberhez. Élővé ill. még élőbbé teheti ezeknek a regéknek, mondáknak az életét, ha a gyerekolvasói épp azon a tájegységen élnek, vagy szüleikkel nyaralás erejéig már eljutottak oda, ahová a szerzőnő besorolta a történeteket. Ajánlom tanítóknak is buszos, túrás osztálykirándulásokon, egy-egy közbeiktatott pihenés, utazás alkalmával felolvasásra a könyvben épp ideillő történetet.
Sok szép történet van a könyvben, de párat kiemelnék, ami közel került hozzám, mert megható, szívbemarkoló, szívet melengető, varázslatos, vagy csak egyszerűen szép volt. Ezek: Az árva lány haja, A hiúzfiú, A csillagszalamandra, A fehér vihar, A fehér karú lány, A hóhercegnő és a kislány, A katángtenger, A lány, aki tudott a vízen járni, A virágba borult folyó.
Szép ajándéknak találom az év végi bizonyítvány mellé 1-3. osztályosoknak biztosan tetszene.
Sajnálom, hogy Finy Petra ennyire megosztja az olvasókat, de azt még inkább, hogy konkrétan ez a könyve többeteknek nem nyerte el a tetszését.
Szegedi Katalin illusztrációi mint mindig, most is gyönyörűek. (egyet nem értettem, miért kellett a képeknek címet adni, hiszen mindig amellett a történet mellett kaptak helyet a könyvben, amihez készültek?)
(A belső borítóról ill. a belső lepkék keltette emlékekről pedig már írtam karcban.)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

A belső borító miatt muszáj volt felidéznem (egyik) kedvenc festményemet, mely egyben a barátnőm festménye egyben:
http://www.e-poster.hu/

Gyenes Emese: Lelkem szárnyai (2005.)
(Akril, farostlemez, 137×52 cm)
http://www.e-poster.hu/images/upload/munkaim/67_n.jpg
http://www.e-poster.hu/images/upload/munkaim/238_n.jpg

Kapcsolódó könyvek: Finy Petra: A darvak tánca

 

komment


süti beállítások módosítása