HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.05.12. 17:28 Gelso

Mechler Anna: Tóbiás, a kukásautó (Kerék mesék 3.)

Mechler Anna: Tóbiás, a kukásautó (Kerék mesék 3.)

 

tobias-kukas.jpg

 

Aranyos kis mesekönyv, akinek a gyereke szerette Thomas történeteit, annak ez a könyv is tetszeni fog. Kukáskocsi-fanoknak pedig kötelező. Az én nagyobb fiam betonpumpa-rajongó volt kisfiú korában, és azt hiszem, ezt is kedvelné.
Nagyon kedves szemeteskocsi ez a Tóbiás, jószándékú, figyelmes, segítőkész, gondoskodó. Figyel a barátaira, a környezetére és odafigyel a munkájára.
A szemeteskocsi fan-ok minden böngésző kedvüket kiélhetik a könyvben ábrázolt kukáskocsi részleteiben – csapató kar, szánkó, szörf, forgódobos tartály, harácsolóstb… csupa idevágó szakszóóó…
Legrejtélyesebb történet a Tóbiás kincset talál – sehogysem értem, mért nem derült fény a barnakabátos pasi kilétére – én tutira veszem, hogy a tolvaj volt, csak hát rosszul időzített, a kukáskocsi meg pont jókor volt a helyén… jó történet, de mintha nem lenne befejezve.
Legkedvesebb történet az Armandin szelektív hulladékot gyűjt, amiben szembesülhetünk, hogy nemcsak az ember tévedhet, hanem a kukáskocsi is, de akárcsak az ember, ő is számíthat a barátai segítségére.
Legrugalmasabb történet a Tóbiás, a világ legklasszabb kukásautója
Legtanulságosabb történet a Morgána túl lassan halad, télen hagyjunk elsőbbséget a hókotrónak – utána haladni szerencsés…
Legvidámabb történet a Tóbiás és a szánkózó madarak, megörvendeztetni ismerőseinket jeletheti számunkra az igazi boldogságot.
Legmeghatóbb történet a Közeledik a karácsony itt mutatkozik meg Tóbiás végtelen kedvessége, ragaszkodása barátaihoz, és az, hogy parányi figyelmességgel óriási örömet okozhatunk a barátainknak…
A leghihetetlenebb pedig az Állati kaland a játszótér mellett – valahogy nem tudom elhinni, hogy ezt egy kiskutya élve megúszhatta???

Nem ismertem még Hajba László illusztrációit, de igen tetszettek – kedvesek, kisgyerekeknek szépek, kellően színesek, és megfelelően informatívak, részletesek.
Szívesen néztem őket, és szeretnék még vele találkozni a könyvek lapjain.
Még egy kérdésem előjött, egy újabb átlapozásnál: a pöttyös fejkendős gondnok-takarító lány Lekitka (20.old.) vagy Lektika (28. ill. 30.old.) ? (ez amúgy számomra a 40-60-as évek htb-anyáinak plakátjait idézte…)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

komment


süti beállítások módosítása