HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.03.23. 23:08 Gelso

Hermann Marika: Malac Karcsika és a kislibák

Hermann Marika: Malac Karcsika és a kislibák

karcsi.jpg

 

Ez egy nagyon kedves és szép könyv. (Itt most @Uzsonna biztos mosolyogni fog.)
Kívül belül szép és kedves.
5 aranyos mese, amelyeknek van picinke tanulsága, és emellett nagyon érződik a szeretet. És nem rózsaszín szirupos csöpögősen…
Őszintén szólva, már a másik két kötete (Lucifer, ill. Teknőc Ernő) olvasása előtt igen szkeptikus voltam a szerzőnővel kapcsolatban, főleg amikor a küldetését megfogalmazta a könyv hátoldalán – még számat elhúzva el is mosolyogtam – boldogabb jövő megteremtése,na persze!
Öt rövidebb, hosszabb mese található a könyvben, de mindegyiknek van tanulsága, magában hordozzák egyenként is az írónő által megfogalmazott küldetést.
Valamennyi mese tetszett valamiért. A Malac Karcsika és a kislibák rádöbbenti Karcsikát, hogy elhamarkodott és meggondolatlan tetteink milyen galibákat okozhatnak másoknak. A manócskás labda nagyon varázslatos és a képzeletünket messzire vivő történet, ahol a talpraesettség győzedelmeskedik; nagyon tetszett a labdás ötlet, és a manócskák is. Nagyapó iránytűje egy megható, álom és valóság határán játszódó történet, amelyben nagy szerepet kap a bizalom; a Rita és az Esthajnalcsillag egy kedves történet a testvéri szeretetről, amelyik igazán eljut a szívedig, behatol a lelkedbe, és ottmarad. Nagy örömömre a kedves és csínyekre kész Lucifer a fekete kismacska is visszatér egy mese erejéig a kötet végén. A cuki kismacskának is lehet teljes családi élete – ez amolyan happy and-es befejezés, de végül nem zavart mégsem.
Számomra ezek a kis momentumok tették emlékezetessé ezt a kedves könyvet, tudom, hogy ezek az érzések még sokáig meg fognak őrződni.

Ez a mesekönyv, úgy érzem, kézzelfogható bizonyítéka az írónő szándékának; képzeljétek el, hogy az öt mese elolvasása után elkezdtem hinni Hermann Marikának.
És számomra most ez a legfontosabb, fura és megható érzés.
Tényleg ajánlom, hogy olvassátok!

Gönczi Anikó illusztrációi is olyan kedvesek, szerethetőek, mint a mesék. Szerintem pozitív váltás volt, hogy elmaradtak az „oktatós” rajzok, mint a Teknőc Ernős könyvében.
@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

komment


süti beállítások módosítása