HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.02.21. 23:48 Gelso

Balázsy Panna: Csuromvíz (Szandra és a 3. B 1.)

Balázsy Panna: Csuromvíz (Szandra és a 3. B 1.) 

csupaviz.jpg

 A két kötet közül ezzel kellett volna kezdenem… ez az első rész és ez is a jobb, sokkal jobb és élvezetesebb. Ebben megtalálható volt az az osztályélet, amit a másodikból annyira hiányoltam…az órák, a szünetek, az oszifő, a gyerekek, a konfliktusos osztálytárs, akinek segítségére lehetnek, és a Víz Projekt, ami összerántja az osztályt.
Ebben a részben is gyakran említi a könyv olyan neveket, akikért a mai tinik szívesen rajonganak: Katy Perry, Anne Hathaway, Justine Bieber, Selena Gomez.
A nővére pedig a D.A.C. sorozat 2. kötetét olvassa.
Megjelenik a szülinapi partyk nagyzolása: felfújható csúszda, csokiszökőkút, bohóc, alkoholmentes koktélok (9 éves gyerekekről van szó…), Violettás papírtányér, karjukon csillámtetkó…
Megjelennek a barátság és összefogás mellett a diákcsínyek is: pl. a fiúk eltömítik a WC-t a dolgozatokkal. Ebből aztán még jó dolog is kikerekedik, mert a két lány jót tesz egy hajléktalannal.
Kifejezetten jónak és ötletesnek tartottam a környezet védelemmel kapcsolatos társasjátékot: „…közben elalgásodtunk, akkor kimaradtunk egy körre. Egy helyen olyan finom volt a csapvíz, hogy megálltunk inni, és kimaradtunk egyszer a körből.”
Megható, lendületes, jó iskolában játszódó – és emellett ott a család biztonsága – ezek a regény pozitívumai.

(még annyit tennék hozzá, nekem szúrta kicsit a szemem: a „felvágott gyümölcs” szerkezet; no, szerintem a felvágott, már magában a szalámit asszociálja, a gyümölcs meg csak simán felszeletelt vagy feldarabolt)

 Horváth Jolán – törpetűsarkúban – na ezt azért megnéztem volna…
fiús anyuka vagyok, ezért picit nehezen tudtam értelmezni a hajfánk szót (aztán rájöttem, hogy ez az lehet, amit mi pampuskának hívtunk…)

 

komment


süti beállítások módosítása