HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.02.16. 19:47 Gelso

Harcos Bálint: Szofi tüsszent

Harcos Bálint: Szofi tüsszent 

hapci.jpg

Nagyon aranyos!
Gyerekeim tudják, utálom, nem viselem, nem is olvasom a láncmeséket – ideges leszek tőlük…
De van egy dolog, ami miatt bár nem szeretem, mégis megfogadtam, hogy odafigyelek a láncmesékre: egy mesélő és mesékkel foglalkozó könyvtáros, mesekönyvszerkesztő Luzsi Margó, egy estébe nyúló óvodai beszélgetős-előadáson megemlítette ezeknek a meséknek az esetleges jótékony, pozitív hatásait a gyerekekre. Onnantól kezdve megfogadtam, hogy nem mondok nemet, ha a gyerekem ilyet akar felolvastatni…
Felnőtt fejjel pedig lehet, hogy meg is szeret(t)em a láncmeséket?!?!
Ha ez így lesz, ebben Happ-ci!-zós Szofinak és Harcos Bálintnak van igen nagy szerepe…
Tetszett a történet, magával sodor, nem idegesített fel (pedig Szofi képes egy kicsit az ember agyára menni), megnevettet. Kedves, hogy mindenki a(z) (fél)országban segíteni akar Szofinak (pl. egy boltos néni zsebkendőt kínál orrfújáshoz, egy konyhás néni teát itatna vele, egy orvosbácsi az orrába cseppenteni, a tűzoltók plédet dobni rá stb.)
Jó kis helyzetek vannak benne, és kíváncsi lettem a végére – ami persze, hogy minden betegség esetében a mama. Mama! Aki gyógyít, ápol, gyógyszert ad, teát készít, lázat mér, almát reszel, krumplit főz, odaül az ágyadhoz. És mindig megsimogat, vagy ha épp csak az kell, felhúzza a lábadra a zoknidat.
A rajzok is haláliak, mint amit már a Szofi varázsol-ban megismerhettünk; ebben szép az anyuka, vicces a macska, haláli a pincér, aki a spenótot a vendég fejére önti, de a leghalálibb az, hogy mennyire élethűen tudja a huncut, picit pernahajder gyerkőcöket ábrázolni Cristina Quiles. De hasonlóan mókás a falevelekkel beborított kertész is, a borítókép pedig jobb választás nem is lehetett volna…
(hátul a pénztáros (néni) nem egy kicsit Danny DeVito?)
Na, és (elöl és) végül tetszett a sok zoknirajz…

 

komment


süti beállítások módosítása