HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.01.25. 18:43 Gelso

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja - Mai szerzők ünnepi antológiája

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja -

Mai szerzők ünnepi antológiája

elfeledett.jpg

 Karácsonyi ráhangolódásként indult az olvasás, de jócskán karácsony után fejeztük be a sok egyéb olvasnivaló mindig eltérít bennünket.
A versekkel nem voltam igazán elragadtatva, de a történetek közül több meghatott, szívemhez szólt.
Nehezebb olyankor értékelést írni, amikor hosszan húzódik az olvasás, de az igazán emlékezetesek tényleg bevésődtek, ha tartalomra nem is egész pontosan, de a bennem keltett érzések alapján mindenféleképp.
Feltétlenül szeretném a számomra leginkább tetszőeket kiemelni és megemlíteni. talán tetszési is a sorrend. A csúcspontnak és a legerősebb mesének Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás-t tartom. Érzelmileg mélyen megérintett a benne húzódó odafigyelés és szeretet. Berg Judit: A zöldlábú angyal a következő, tetszik benne az ovis gyerek tudatának ébredezése a karácsonyt körülövező titokzatossággal kapcsolatban. Mi a titok, és mennyire titok az a titok? (Csak ne ilyen nyelvellenes neve lenne a kissrácnak: Ciska) De azért a végén megörültem, hogy engedi még magának egy kicsit gyereknek maradni, és tovább hisz a titokban, a karácsonyban, meglepetésekben, beteljesülő vágyakban… Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja a jó értelemben megborzongatott, totál kiakadtam, hogy még egy karácsonyi angyal is válhat munkanélkülivé, de aggodalmamat feloldotta a megoldás, nagyon frappáns, és köszönöm, mert nem vette el az optimizmusomat, igazán testhezálló szakmája lett angyalkánknak… Kedves Ariella, szeretnék pársoros karácsonyi vagy szabadságodról küldött képeslapot kapni Tőled! Köszönöm: Gelso
Rémisztő, de ugyanakkor hősies is volt Lula bátor tette Finy Petra: A télember meséjében, ritkán lehetünk manapság tanúi ilyen áldozathozatalra a köz érdekében.
Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó c. meséjének már a címe is figyelemfelkeltő és igen ötletes, nagyon frappáns, megszerettette ezt a házat a lakóival és a banyájával együtt.
Versek közül Kántor Péter: Váci utcán egy hóember, Németh Zoltán: Karácsonyfagyerekek és a Találmány. Tóth Krisztina: Brummogda.
Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány c. meséje méltó befejezése a gyűjteménynek – szép hasonlat a gyöngyszem arra, hogy rávezesse a vak lányt a karácsony igazi titkára.
A gyerekeim közt is feltettem a kérdést a kötet befejezése után, kinek melyik tetszett, ez lett az eredmény:
6 éves: May Szilvia: Egérrágta karácsony (Megjegyz.: tudja a gyerek, hogy az egerektől a falra mászom…)
11 éves: Lackfi János: hagyma és az angyallárma (Megjegyz.: ő meg Lackfival elfogult, neki nem igazán létezik más szerző)
Anya: Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás
Összességében pár kivétellel tetszettek a történetek.
A rajzolók eddigi munkáit is kedveltem, ebben a kötetben is tetszettek: Szulyovszky Sarolta kerekded gyerekfejei, Rofusz Kinga légies, árnyékolt alakjai, Szegedi Katalin régi képeslapokat idéző rajzai, Gyöngyösi Adrienn egyszerű, színes, festett fadobozokat idéző képei.

 

komment


süti beállítások módosítása