HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2015.11.18. 21:37 Gelso

Alessandro Gatti: Klinkusz és a sárkány könnye (Klinkusz 1.)

Alessandro Gatti: Klinkusz és a sárkány könnye (Klinkusz 1.) 

klin.jpg

Klinkusz egy nagyon helyes, kedves, segítőkész kisfiú. Kedveltem az alakját, jó gyerek. Annak ellenére megőrizte ezeket a jó tulajdonságait, hogy olyan érzelmileg sivár környezetbe csöppen, ahol kihasználják, nem szeretik; nem is csoda, hogy elvágyódik onnan, és alig várja, hogy kimenekülhessen.
Annak ellenére sikerül önmagát megőriznie, hogy egy bizonyos szintig ingerszegény árvaházba és egy munkafeladatokat ontó gyárba, Rozsdazár úr gyárába kerül, ahol egyre kevésbé találkozik a szeretettel; mégsem sikerül kiölni belőle azt az érzést, amit a szülei körében megismert és megtapasztalt.
Klinkusz amellett, hogy kedves és aranyos, udvarias és jól nevelt – okos, szemfüles, a megoldások embere, akinek minden problémára van vmilyen ötlete. Ez a szerencséje egy szerencsétlenül végződött landolás során, mert így ismerkedhet meg a limbelombi lakosokkal és égető problémájukkal.
Számomra emiatt kedves ez a könyv, mert semmiben sem különbözik a főhőse a mai egészséges, nyitott, érdeklődő, ötletektől duzzadó, „feltaláló”, szókimondó, szöget fején találó 10 éves gyerekektől. Pozitívan állt az őt nem túl szívélyesen fogadó limbelombiakhoz és gondolkodás nélkül azon volt, hogy problémájuk megoldódjon.
A limbelombiakat kissé együgyűnek, tehetetlennek, tesze-toszának, picit talán még arrogánsnak is találtam, és ábrázolásukat eléggé felületesnek. Szívesen olvastam volna még róluk, ha már idecsöppent főhősünk, de a problémájukon és az uralkodón, meg a nagyon arrogáns gyerekéről kívül nem tudtam meg sokkal többet.
Jó lett volna még ezekkel a kisemberekkel, mindennapi életükkel, öltözékükkel, étkezéseikkel, szokásaikkal jobban megismerkedni.
A kisfiún kívül a mókus és a sárkány is „jófejek” voltak.
És jó ötlet volt a barát testvérpár: Kármin és Gubacs Klinkuszt támogató és kísérőként szerepeltetése.

Azt hiszem, a következő részt is fogjuk keresni a könyvtárban.

 

komment


süti beállítások módosítása