HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.09.24. 18:15 Gelso

Gyermekrajz - Madaras gyermekrajzok

Gyermekrajz - Madaras gyermekrajzok

 


Madaras gyermekrajzok

A fényhozó madár õskép, amely az öntudatlanul alkotó gyermek rajzain is felfedezhetõ. Az alábbi gyermekrajzokon megtudhatjuk az ég küldöttérõl, e madárról mindazt, ami lényegi.

Õsképünk: a fényt hozó madár >>>

A madár õsképrõl a fenti cikkben olvashatnak bõvebben. Az alábbiakban pedig lássunk néhány gyermekrajzot, ahol a madár feltûnik.

1.rajz  Fény-ölelte fészek


 

madár a gyermekrajzon\A rajzon a teljességet lelhetjük föl (csak­úgy, mint a Szeged környéki lisztmerõ kanálban)! A képmezõ kellõs közepén a fény-ölelte fészek, benne a sok tojással (a rajz készítõje szerint: strucctojással). A Nap arcot kap, és aranysárga sugara átível az egész képen! Fényét és melegét adja a fészeknek. Az Anyára utaló kék felhõ is jelen van, mely vizét adja a földi élethez. A rajz szélén álló, fészket rakó madár ­szintén magán viseli az aranysárga sugarakat (feje tetején), a teremtõ vörös és az anyaság kék alapszínét (teste, toll) és a napsugár alatt állva, mosolyog­va tekint felénk.

2.rajz "Csillogó fényben!"


 

Madár a gyermekrajzon\A rajzon, a kisgyermek szavaival élve, „csillogó fényben” repül a színekben oly gazdag madár. Csõrét tátja a forgó Nap felé, amely bõkezûen ontja aranysárga sugarait a földre. A földön a fû között élet sárgállik, és a madár alatt már zöldellõ fa és színes virágok teremnek.

 

 

3. Gazdagon


 

Madár a gyermekrajzon

A bimbókban-rügyekben burjánzó virágok, a színek pompájában repdesõ madarak, és a mindent betelítõ aranyló napsugarak az áldott élet gazdagságáról mesélnek.

 

 

 

4. Szivárvány madár 


 

Madár a gyermekrajzon

Kék ég alatt, zöld mezõ birtokán lépdel a Nap madara. Feje és tolla a Nap adta szivárvány minden színe. Lába és farka-tolla háromágú: a teremtõ hármasság, a „három” hordozója. A fészekben a rajzoló gyermek saját magát és testvéreit, a madár a gondoskodó anyát testesíti meg, aki az áldott élet üzenetét hozza a Nap felõl, csõrében az életet adó eledellel! Itt is „napsugárral” bélelt a fészek, míg az égen a kék-vörös-sárga hármasából álló szivárvány tündöklik – a kozmikus erõk hármassága (ld. Matyó rózsa, Lurkó Világ 2007.I.IV,).

Köszönetet mondunk Molnár V. Józsefnek, hogy hozzájárult a rovatunkban szereplõ szemelvények közléséhez. Felhasznált irodalom: Molnár V. József: Újraszületõ világ - Örökség Könyvmûhely, 2001.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. tavaszi (II.évf. 1.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-04-28.

 

Forrás: http://lurkovilag.hu/index.php?c=636

komment


süti beállítások módosítása