HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.09.24. 18:42 Gelso

Gyermekrajz - Égi és földi őrzők: állatok és virágok a gyermekrajzokon

 

Gyermekrajz - Égi és földi őrzők: állatok és virágok a gyermekrajzokon

 


Égi és földi őrzők: állatok és virágok a gyermekrajzokon

A gyermek eredendően nyitott az őt körülvevő élővilág szépségére. Észreveszi a lepkét, a madarat, szereti a cicát, nyuszit, és ragaszkodik más kisállatokhoz is. Természetes módon ezek az élőlények a rajzán is megjelennek... De milyen szerepben?

 

A gyermekrajzok a gyermeki lélek történéseiről beszélnek, így természetes, hogy az apai és anyai védelmező jelenlét a gyermekrajzokon is ránk köszön. Ennek két síkját fedezhetjük fel.

Égi őrzők: Nap és felhők

A legtöbb rajzon megtaláljuk az „égi őrzőket", amelyek a rajz felső síkjában, az ÉG szintjén jelennek meg. Az apát (tágabb értelemben a Teremtő férfi erőt) a jellemzően bal oldalon tündöklő Nap, míg az anyát (az óvó-védelmező anyaságot) a jobb oldalon feltűnő Hold vagy felhő jelöli. Ezekkel az „égi őrzőkkel" folyamatos kapcsolatot keres a gyermek: égig érő fát és létrát rajzol, amelyen feljuthat az égig (Égig érő fa, Lurkó Világ 2008. 3.sz.), lelke vágyaként az ég felé repíti lelke pillangóit és katicabogarait, míg a Nap felől madár ereszkedik alá, hogy az életet adó fényt hozza el számára (Fényt hozó madár, Lurkó Világ 2008. 2.sz.).

Földi őrzők: kisállatok, virágok

Az „égi őrzők" mellett azonban gyakran megjelennek a földi őrzők is, amelyek közvetlenül a gyermek alakja mellett tűnnek fel, vele egy síkon állnak. A földi őrzők leggyakrabban valamilyen kisállat (pl. nyúl, macska) képében jelennek meg, de őrködhet virág (jellemzően tulipán), fa, ház és sátor is. Ezek az alakok a földi biztonságot adják, a testközeli szülői védelmet idézik, varázsolják a gyermek mellé.

gyermekrajz, virág

Az 1. rajzon csodálatos rendezettségben tárul elénk a gyermeki lélek biztonságot áhító világa! A rajz közepén a királylány áll, mellette a gyermek lelkét-szívét idéző „varázsvirág", amely a királylánnyal azonos koronát visel. Az eget az égi őrzők (Nap és felhők) uralják, míg a földi őrzők tulipán képében őrködnek. A bal oldalon őrködő tulipán színe
a férfi erőt (apát) idézi, míg a jobboldali tulipán az alkony-est (anya) színében tündököl.

gyermekrajz, virág

A 2. rajz dombon álló, vidám királylányalakját zárt virágsátor védi, ami a domb mellett „őrködő” két virágból fakad. A rajzoló elmondása szerint a virágsátor „virág, ami körbenőtt”, és aminek az íve alatt a kislány teljes biztonságban érezheti magát. Az égen láthatjuk a Napot és a felhőket is, a két világ között pedig madarak, lepkék és egy „varázsfa” teremt kapcsolatot.

gyermekrajz, virág és állat

A 3. rajz alkotója egy óvodás kisfiú, akinek égi őrzőit határozottan választja ketté az ég szinezése: a Nap árnyékos-barnás égről süt, míg szinte a teljes eget a felhő kékje takarja. A földi őrzők között is határozottabb szerepet kapnak az anya-oldali őrzők (nyuszi, virág, süni, fa). Az apa földi szinten való idézője a bal oldalon leveleit bontó kis fácska, és a Nap sugarait idéző égő gyertya.

gyermekrajz, virág és állat

A 4. a rajzon teljes az egyensúly! A forgó Nap és az esőt adó felhő élteti a földi létet, amelynek gyümölcse a gyermek, és annak életörömét mintázó indás virág. Ennek a viruló életnek földi őrzői is akadnak: egyik oldalról vidám mókus, a másikról pedig a kicsinyére vigyázó őz-mama védi a gyermeket és annak indás-virágos „életörömét" is.

Köszönetet mondunk az óvodás gyermekeknek, akiknek a rajzait rovatunkban bemutathatjuk.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. őszi (III.évf. 2.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2013-09-26.

 

Forrás: http://lurkovilag.hu/index.php?c=1865

komment


süti beállítások módosítása