HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.08.27. 23:47 Gelso

Borbély Szilárd: Nincstelenek - Már elment a Mesijás?

Borbély Szilárd: Nincstelenek - Már elment a Mesijás?

 

nincs.jpg

 Nehéz könyv, nehéz róla bármit is írni. Nem is megy könnyen…
Olyan ez a könyv, ami nehézzé, sőt, súlyossá teszi a szívet, állandó szomorúságot csempész a mindennapjaidba amíg olvasod. Olyan nehéz nem figyelembe venni és elvonatkoztatni arról, hogy nem róla szól, hogy ez nem az ő gyerekkora…
És olyan nehéz elképzelni, hogy ez a boldog, vidám mosolyú, kedves kis gyerek a könyv belső borítóján átélte ezeket a nehéz élethelyzeteket.
Nehéz, és sokszor megalázó és megaláztató helyzeteket…
És olyan nehéz elképzelni, hogy ez a férfi, felnőtt korú fotóit szemlélve: megnyerő, sármos, intelligens, csupa pozitív jelzőt raknék még rá, ha jobban ismerném – ilyen nehéz sors kemény üvegszilánkhoz hasonlítható emlékekkel a lelkében éli a napjait, írja regényeit, részesül sikerekben, elismerésekben a szakma, a diákjai, írótársai, olvasói stb. körében…

Banális ilyenkor még csak feltenni is a kérdést: Miért?
Miért engedi az Istenünk, hogy egy kisgyerek ilyen megpróbáltatásokon menjen keresztül és éljen át és egyáltalán viseljen el? Az nem kielégítő válasz, hogy a keserűség és a nehézség megedz és megkeményít – még egy felnőtt esetében sem – de egy gyerek gyerekkorában? Nem hiszek ebben – azt vallom, hogy a gyereket gyerekkorban csak a szeretet erősíti és teszi ellenállóvá és kitartóvá a későbbi élet nehézségeivel szemben. Csak ez az, ami nem tesz tönkre már gyerekkorban.

Végig szerettem, nagyon tudtam szeretni ezt a kisgyereket a regényben.
A nehéz sorsa mellett az író által használt nyelv, és nagyon sok számomra ismerős, még a gyerekkoromban használt szónak köszönhetően nagyon közel kerültem hozzá.
Nagyon szomorú, de el tudom képzelni, hogy a nehéz sorsok közepette ilyen sok trágár szó hangzott el, ilyen kiszolgáltatottak voltak a gyerekek a felnőtteknek; az iszákos apa durvaságainak, a folyton ideges és feszült, kiábrándult és mélyen kilátástalan életet élő és reménytelenségtől szenvedő anya szeszélyeinek, zsarolásainak.

Sajnálom, hogy Borbély Szilárdnak „csak ennyi” adatott. Sajnálom, hogy Borbély Szilárdnak ideje lejárta előtt csendítettek – felénk így mondják, mi így mondjuk, ha a templom hírül adja, hogy halott van a faluban…

@Juci Borbély Szilárd-emlékolvasásához, ill. Borbély Szilárd emlékére…

Nagyon nehéz könyv, nem tudtam elég mélyeket lélegezni, hogy elviseljem.
Nagyon nehéz és összetett könyv, ami minden egyes újraolvasásnál gyarapít valamivel…

"A megszokott igénytelenség, ahogy éltünk és a megszokhatatlan ideiglenesség, amelyben azóta is élünk.
Amiről azt gondoljuk, hogy szabadság, és aminek nem ismerjük a határait."

komment


süti beállítások módosítása